КОМП'ЮТЕРНА СИСТЕМА ДЛЯ ЧИСЕЛЬНОГО ІНТЕГРУВАННЯ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

КОМП'ЮТЕРНА СИСТЕМА ДЛЯ ЧИСЕЛЬНОГО ІНТЕГРУВАННЯ

12.11.2023 20:23

[1. Information systems and technologies]

Author: Савчук Сергій Іванович, магістрант, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м.Чернівці


Вступ. Метою роботи є створення чисельно-аналітичного комплексу для розв’язання визначених інтегралів з підінтегральними функціями, що складаються з вбудованих та створених програмістом функцій.

Аналіз проблеми. Знаходження визначеного інтегралу іноді є  необхідністю для різних задач науки та техніки: математики, інженерії, біології, економіки. Але не завжди існує аналітичне рішення цього наче простого на перший погляд  завдання, бо просто не завжди існує первісна. На допомогу аналітичним підходах розв’язання йдуть чисельні методи інтегрування, які завжди готові знайти значення визначеного інтегралу, хоча й не точне. Проте при вдалому підборі методу чисельного інтегрування, кількості відрізків розбиття такою похибкою можна нехтувати. Зрозуміло, що для знаходження визначеного інтегралу чисельними методами необхідна ЕОМ, швидкість обчислення на якій залежить від кількості відрізків розбиття проміжку інтегрування, методу інтегрування та самої потужності машини. Але навіть при наявності комп’ютерів далеко не кожен з науковців чи, наприклад, освітян готовий написати саму простеньку програму для обчислення визначених інтегралів чи навіть скористатись готовими інструментами Excel, Matlab. Написана програма якраз може стати в нагоді для розвитку науки та техніки, а також для вивчення студентами математичних дисциплін, та навіть для викладачів, які в навчальних цілях хочуть знайти певний складний інтеграл, що немає первісної.

Важливим елементом актуальності подібних програм є лексичний аналізатор, з допомогою якого можна створювати більш складні підінтегральні функції на основі вбудованих функцій середовища розробки чи своїх написаних.

Запропоноване технічне рішення Створена чисельно-аналітична комп’ютерна система, яка дозволяє обчислювати будь-які визначені інтеграли відомими чисельно-аналітичними методами, для яких в свою чергу виводиться статистика обчислень (час, похибка) в графічному вигляді.

Спроектований код таким чином, що він відкритий для доповнення новими підінтегральними функціями та методами чисельного інтегрування, без змін існуючого коду, зокрема це зроблено з допомогою функціоналу делегатів та в цілому особливостей об’єктно-орієнтованого програмування.

Побудований лексичний аналізатор, як складова комп’ютерної системи, на основі створеного скінченного автомату, з можливістю розбору на лексеми вхідного рядка, що представляє підінтегральну функцію, яка побудована з будь-яких вбудованих та написаних функцій одного параметру.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення