СВІТОВИЙ РИНОК БІЗНЕС-АВІАЦІЇ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

СВІТОВИЙ РИНОК БІЗНЕС-АВІАЦІЇ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ

15.09.2023 09:10

[2. Economic sciences]

Author: Гулузаде Ільгара, здобувач вищої освіти, кафедра менеджменту авіаційної діяльності, Льотна академія Національного авіаційного університету, м.Кропивницький


В умовах глобальної трансформації створені нові умови для загострення конкуренції на світовому авіаційному ринку, що впливає на розвиток ринку авіаційних послуг. Відповідно, авіаринок взаємодіє та впливає на розвиток світової економіки через конкурентні механізми. Ділова авіація є одним із найважливіших компонентів глобальної транспортної системи, що забезпечує робочі місця та стимулює економічне зростання. Ринок бізнес-авіації є важливою частиною системи цивільної авіації.

З поглибленням економічної глобалізації та інтеграції попит та привабливість послуг бізнес-авіації продовжує зростати. Перспективним напрямком розвитку комерційних перевезень є закупівля окремими великими компаніями пілотованих літальних апаратів.

За останні роки бізнес-авіація стала популярною в усьому світі, а галузь відіграє особливо важливу роль в економіці кожної країн. Стрімкий розвиток ринку бізнес-авіації в США та Європі зробив бізнес-джети другим за значимістю видом повітряного транспорту після звичайної авіації, річний оборот якого перевищує відповідні показники ринку винищувачів.

Глобальна асоціація бізнес-авіації (GBTA) заявила, що світовий ринок бізнес-авіації пережив період процвітання, період катастрофічного занепаду перед новими реаліями. 2014 рік став найуспішнішим з моменту краху ринку бізнес-авіації в 2008 році, за яким пішов кінець 2019 та 2020 роки на тлі пандемії COVID-19. Під час глобальної пандемії (COVID-19) керівники авіакомпаній змушені працювати в умовах підвищеної невизначеності та ризику. Рівень активності на ринку бізнес-авіації багато в чому залежав від рівня самооцінки покупців, як приватних осіб, так і компаній.

Зміни на ринку бізнес-авіації в ці періоди впливають на інтенсивність польотів, вторинні ринки, прогнози та баланс сил між виробниками бізнес-літаків. Бізнес-джет - літак, що використовується в бізнес-авіації з рекордним потенціалом у сферах високих технологій, економічності та комфорту.

Великі транснаціональні компанії, які постачають великі та далеко магістральні літаки, більш вразливі до економічного спаду, тоді як середні та навіть малі підприємства (основні покупці малих літаків бізнес-класу) більше залежать від економічних умов та доступних умов фінансування для роботи. Тому попит на далеко магістральні літаки був найбільш стабільним під час чотирирічної рецесії, вартість яких починається від 40-50 млн. дол. США. Відповідно, у виграші опинилися ті виробники, в модельному ряду яких більше таких машин [3].

Таким чином, ринок бізнес-авіації зростає у всьому світі великими темпами. Кожна країна так чи інакше пов’язана з цією діяльністю. Бізнес - авіація – дуже важливий фактор прискорення розвитку економіки країни. Це тисячі нових робочих місць, високотехнологічне виробництво та надходження до державного бюджету. Ділова авіація сприяє розширенню міжнародного ринку.

Список використаних джерел

1.Марінцева К. В. Oрганізаційно-технологічні умови функціонування експрес-авіаперевізника. Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. 2013. № 9(1). С. 89 – 94.

2.Сидоренко К.В. Концептуальний підхід до формування конкурентоспроможності провідних міжнародних аеропортів в умовах світоцивілізаційної траєкторії розвитку авіатранспортного ринку. Бізнес інформ №3, 2014. С.173-182. 

3.European Business Aviation Traffic Up Slightly. Національна Асоціація Ділової Авіації (NBAA)//www.nbaa.org.

___________________________________________________

Науковий керівник: Середа Наталія Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту авіаційної діяльності, Льотна академія Національного авіаційного університету

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення