КОУЧИНГ ЯК ТЕХНОЛОГІЯ РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ: КОМПОНЕНТИ ТА РІЗНОВИДИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

КОУЧИНГ ЯК ТЕХНОЛОГІЯ РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ: КОМПОНЕНТИ ТА РІЗНОВИДИ

20.09.2023 10:14

[2. Economic sciences]

Author: Миколайчук Ірина Павлівна, кандидат економічних наук, доцент, Державний торговельно-економічний університет, м. Київ; Хмель Станіслав Олександрович, здобувач вищої освіти факультету економіки, менеджменту та психології, Державний торговельно-економічний університет, м. Київ


ОRCID: 0000-0001-7380-5000 Iryna Mykolaichuk

Коучинг можна визначити декількома способами та методологіями – залежно від сфери його застосування. За версією журналу «Harvard Business Review», коучинг входить до п’ятірки методів досягнення успіху у бізнесі, що є найбільш ефективними. Професійні персональні тренери користуються високим попитом у світі, що в декілька разів перевищує пропозицію. Наприклад, в США і Канаді один коуч припадає в середньому на 29 тис. осіб, в Європі – на 45 тис. осіб. Фахівці, які проводили ці підрахунки, дійшли висновку, що в Україні за умовний період 360 тис. осіб готові шукати такого спеціаліста. На українському ринку коучинг започаткувався відносно недавно – з 2010-их років, у зв’язку з розвитком менеджменту персоналу, глобалізаційними процесами, популяризації коучингу як методу навчання персоналу та переважно сприймається як новий метод управління без чітких стандартів [1]. 

Цінність будь-якого виду коучингу полягає в вихованні чіткості визначення цілей, чіткості постановки завдань, реалістичної оцінки ресурсів і намічених планів, а також відповідальності за взяті зобов'язання.

Коуч – це людина, яка активно взаємодіє з іншими людьми, в нашому випадку з працівниками підприємства, в індивідуальній та груповій формах. За сутністю він наближений до менеджера по розвитку особистості в тому значенні, які пропонують західні практики та теоретики у галузі менеджменту. Його головними компонентами є синергія, структура та професіоналізм [2].

Характеристика ріновидів коучингу яких наведена в табл. 1.1. 

Таблиця 1.1

Види коучингу та їх стисла характеристика





Лідери сучасних організацій використовують коучинг як інструмент для розвитку персоналу, але їхній підхід є вибірковим і часто зосереджується на вирішенні проблем із потенційно високою віддачею та високою ймовірністю успіху. У підсумку варто зазначити, що з використанням технології коучингу керівник організації може отримати безпосередню віддачу від інвестицій у навчання працівників у вигляді різноманітних результатів. 

Література

1.Миколайчук І.П. Коучинг в системі управління персоналом. Вісник Київського національного торговельно-економічного університету. 2015. №4. С. 50–67.

2.Сфера застосування коучингу та види коучингу. URL: https://osvita.ua/vnz/add-education/glossary/7368/ (дата звернення 22.05.2023)

3.Котовська І., Оксентюк Р., Вовк Ю. Коучинг як новий метод управління персоналом. Соціально-економічні проблеми і держава. 2016. Вип. 1 (14). С. 179-183. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/123456789/16864/2/16kivhrm.pdf

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення