КАРТОПЛЕКОПАЧІ – ДЛЯ ПІДКОПУВАННЯ КАРТОПЛІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

КАРТОПЛЕКОПАЧІ – ДЛЯ ПІДКОПУВАННЯ КАРТОПЛІ

16.11.2022 13:09

[3. Technical sciences]

Author: Теслюк Г.В., кандидат технічних наук, доцент, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро; Кузьменко С.В., магістрант, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро


Проведення збирання картоплі з мінімальними витратами праці та коштів може бути досягнуто на підставі підвищення врожайності, створення менш енергоємних машин, покращення організації робіт, високого рівня селекції та насінництва. Ефективність технології може бути забезпечена лише  у тому разі, якщо вона розроблена та застосовується з урахуванням конкретних ґрунтовокліматичних та умов місцевих господарств. Якісне виконання технологічного процесу збирання картоплі  залежить  від роботи підкопувальних органів, які у свою чергу повинні полегшувати процес сепарації.

Картоплекопач — це багатофункціональний агрегат, який використовується для викопування картоплі. Функціями машини передбачена отчистка картоплі від землі і бадилля з подальшим скиданням бульб на поверхню поля. Весь принцип роботи картоплекопача складається з декількох етапів. Насамперед — агрегат починає підкопування одного або пари картопляних рядів. Глибина підкопу повністю відповідає глибині залягання бульб. Наступним етапом стає розпушування ґрунту навколо коренеплоду, щоб очистити бульби без його пошкодження. Після того, як коренеплід виймається з землі, його струшує спеціальний елемент агрегату, який звільняє від надлишків ґрунту. Потім картопля скидається на поверхню поля. [1,2,]

.За допомогою лемешів здійснюється підкоп картопляного ряду. Також вони направляють бульби разом із землею на елеватор навісного типу, де відбувається часткове очищення коренеплоду від бадилля і налиплої землі. Потім вся зібрана картопля струшується на робочому елементі — еліптичній зірці для додаткового очищення коренеплодів. Далі картопляні бульби потрапляють на елеватор каскадного типу, де відбувається кінцева очистка коренеплодів від земляних грудок і залишків бадилля. Збір картоплі відбувається вручну після його скидання на полі.

Картоплекопачі діляться на кілька типів залежно від конкретного критерію. За типом механізму розрізняють: • Елеваторні агрегати. Така техніка складається з лемешів, які підкопують рядки і 3 елеваторів (каскадного, пруткового і основного). Елеватори агрегату розпушують, а потім просівають грунт. 

У пристрій подібного агрегату входить вібраційна решітка для глибокого очищення бульб від бадилля і землі, з якою картопля скидається на поле; 

• Грохотні агрегати. Подібні машини оснащені двухрешетним гуркотом замість пруткових елеваторів. Лемеші у таких картоплекопачів зафіксовані на передній кромці перший решета, завдяки чому краще підкопується пласт ґрунту. На кінці другого решета закріплена решітка, на якій очищується картопля. 

• Швирятельний агрегат. Оснащений лемешем, який підкопує один рядок картоплі. Додатково в конструкції присутній ротор, який підхоплює підкопаний ряд і розкидає картопляну масу на поверхню поля. Такі агрегати відносяться тільки до навісного типу картоплекопачів. Залежно від способу агрегатування з тракторами виділяють:     

• Причіпні; 

• Навісні; 

• Напівнавісні. 

Залежно від кількості оброблюваних картопляних рядів, картоплекопачі ділять на: 

• Однорядні;

• Дворядні.

До найбільш поширених однорядним картоплекопачів відносять агрегати Л-651 і КТН-1Б. Напівнавісний однорядний картоплекопач Л-651 — це машина, призначена для роботи на легких і середніх ґрунтах із засміченістю камінням до 9 т / га. Оскільки дана техніка обробляє тільки 1-н картопляний рядок за підхід, то дану техніку доцільніше використовувати на невеликих картопляних полях.

Модель КТН-2В — модернізований дворядний картоплекопач навісного типу, який також широко використовується для збирання врожаю. Він має покращені технічні характеристики в порівнянні з попередником, тому дозволяє швидше збирати картопляний урожай з великих полів. Перш за все, його відрізняє більш висока продуктивність — до 0,47 га / год, підвищена транспортна швидкість — до 16 км / год і можливість викопувати відразу два картопляних рядка. Така техніка показує високу ефективність на легких і середніх ґрунтах з вологістю до 27%.

У сільському господарстві широко використовуються картоплекопачі серії КСТ. Агрегат КСТ-1,4 — це сучасний дворядний картоплекопач, який призначений для викопування картоплі на всіх типах ґрунту, в тому числі і на важких ґрунтах з вологістю до 27%. У числі переваг моделі — можливість використовувати техніку на ґрунтах з середньою засміченістю каміння, а також висока транспортна швидкість машини — до 25 км / год.

Література

1. Скрипник  В.І. Розробка, виробництво, конструктивні особливості нової сільськогосподарської техніки: навчальний посібник для здобувачів професійної освіти  / В. І. Скрипник – К.: Літера ЛТД,  2019. – 256 с.

2. Механізація, електрифікація та автоматизація сільськогосподарського виробництва: підруч. у 2 т: Т 1/ А.В. Рудь, І.М. Бендера, Д.Г. Войтюк та ін.; за ред. А.В. Рудя. – К.: Агроосвіта, 2012. – 584 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення