MALTEGO ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВІДКИ НА ОСНОВІ ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

MALTEGO ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВІДКИ НА ОСНОВІ ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ

06.09.2021 21:30

[1. Information systems and technologies]

Author: Охотнік Т.В., студентка, кафедра безпеки інформаційних технологій, Національний університет «Львівська політехніка», м. Львів; Алексик Н.В., студентка, кафедра безпеки інформаційних технологій, Національний університет «Львівська політехніка», м. Львів


При перегляді профілів користувачів соцмереж, мимоволі задаєшся питанням, а скільки інформації лежить в відкритих джерелах? Зрозуміло, що багато. Але як це? І у кого ще, крім спецслужб і корпорацій рівня Google або Microsoft, є ресурси і механізми, щоб це систематизувати? На сьогоднішній день запевняю – у будь-кого. І для цього навіть не обов'язково мати технічну освіту, достатньо бути впевненим користувачем пк. Створено безліч інструментів для OSINTу, багато з яких з відкритим кодом. Сьогодні OSINT використовують не тільки органи державного управління і спецслужби, але й приватні детективи, журналісти, консалтингові служби, IT-компанії, відділи продажів та маркетингу тощо.

Maltego – це інтерактивний інструмент видобутку даних, який надає спрямовані графіки для аналізу посилань. Засіб використовується в онлайн-розслідуваннях для пошуку взаємозв'язку між частинами інформації з різних джерел, що знаходяться в Інтернеті. Maltego – це програма для пошуку інформації, яка формує граф на основі трансформ та аналізу зв'язків. Іншими словами, Maltego може по заданих параметрах шукати різну інформацію в інтернеті за відкритими і не дуже джерел (соцмережі, публічні реєстри, записи DNS, Dark Web). Все, що знайде – збирає в схему, а після цього будує логічні зв'язки між даними. Щоб зрозуміти, що таке трансформи і графи, необхідно докладніше розглянути основні поняття Maltego:

Об'єкти (entities) – Person (людина), Company (компанія), Phone number (телефон), Domain (домен), DNS name (ім'я DNS-серверу), Technology (веб-технологія, наприклад, Google Ads). Розміщуються у робочій області у вигляді піктограм.

Зв'язки (links) між об'єктами (наприклад, людині відповідає номер телефону, домену – DNS-сервери) встановлюються вручну або автоматично (після запуску трансформів).

Граф (graph) – візуальна інтерпретація об'єктів і зв'язків між ними. Схожий на карту розслідування у кримінальних детективах.

Трансформи (transforms) – процедури, які отримують інформацію з відкритих джерел, пов'язану з об'єктом, розширюючи граф. Так, якщо об'єкт – Website, то трансформ “To IP Address” знаходить IP-адресу сайту, створює новий об'єкт IPv4 Address і новий зв'язок між сайтом і IP-адресою. Якщо об'єкт – Domain, трансформ “To Entities from WHOIS” знаходить інформацію про реєстранта або реєстратора в WHOIS-каталозі, створює об'єкти Company, Person, Email Address, Phone Number, Location і їхні зв'язки з об'єктом Domain. Чимось схоже на розплутування клубка Аріадни, тільки навпаки – ідемо глибше в лабіринт. 

Інші приклади використання трансформів Maltego:

Відмивання грошей і шахрайство на ринку кріптовалюти. Трансформи CipherTrace відстежують адреси і транзакції у категоріях ризику: чорні ринки, ransomware, gambling, криптовалютні міксери.

Фішинг, malware, спам-кампанії. Трансформи VirusTotal шукають домени, пов'язані зі зловмисними, фішинговими кампаніями, розсиланням спама.

Дезінформація і пропаганда у вигляді графічних зображень. Трансформи TinEye (зворотній пошук зображень) знаходять групи у соцмережах і сайти, які розповсюджують фейкові новини і пропаганду у вигляді графічного контенту (фото, відео, меми).

Також поговоримо про більш тяжку артиллерію в рамках OSINT, а саме, про технологію розпізнавання облич від Social Links для Maltego. Перевіримо, як система працює на прикладі пошуку по зображеннях актора з яскраво вираженою азіатською зовнішністю. Спеціально вибрано для тесту як знімки постарілого артиста, так і його фото в самому розквіті кар'єри.




Разом вийшло знайти: Facebook – 9 акаунтів; Instagram – 8 акаунтів; ВКонтакте – 6 аккаунтов; Twitter – 4 аккаунта.

Випадкових зображень інших людей азіатської раси немає. Інформаційна видача досить точна. Якщо не брати до уваги багато фейків з ім'ям і фото Джекі Чана. Як ви можете помітити, однаково добре відшукуються акаунти з фото Джекі в будь-якому віці.

Література:

1. Maltego official site [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.maltego.com/

2. Social Links CE Transforms for Malteg [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  https://www.maltego.com/transform-hub/social-links-ce/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення