ВЕБ-СЕРВІС ТАЄМНОГО ГОЛОСУВАННЯ НА БЛОКЧЕЙНІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ВЕБ-СЕРВІС ТАЄМНОГО ГОЛОСУВАННЯ НА БЛОКЧЕЙНІ

17.10.2022 12:45

[1. Information systems and technologies]

Author: Яланецький Валерій Анатолійович, старший викладач кафедри інформаційних систем та технологій, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ; Лашин Лев Іванович, студент кафедри інформаційних систем та технологій, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ


Традиційні виборчі кампанії будуються на паперовому документообігу. Концепції «папір терпить» та «головне не голоси, а їх підрахунок» століттями завжди надавали широких можливостей для фальсифікацій результатів таємного голосування. Яскравий приклад сьогодення – абсолютно смішні псевдореферендуми на окупованих територіях України. В світі, в Україні [1], в закладах освіти, будь-де відчувається гострий дефіцит у дійсно надійних та децентралізованих інструментах таємного (анонімного) голосування. Недовіра до результатів голосування спонукає до розробок таких рішень.

Наразі існує безліч сервісів та електронних систем проведення опитувань та голосувань. Всі вони централізовані, а отже критично вразливі до фальсифікацій результатів. Децентралізованою платформою, що унеможливить фальсифікацій результатів опитування є блокчейн-системи. Сутність децентралізованих баз даних типу блокчейн забезпечують незворотність, непідробність та гарантію збереження всіх активностей виборців себто їх голосів протягом голосування та під час автоматичного підрахунку результатів й оприлюднення переможців.

Блокчейн індустрія стрімко розвивається останніми роками та окремий її напрям, так званих смарт-контрактів, ідеально підходить для побудови рішень щодо проведення голосувань, зокрема таємного голосування. Смарт-контракти здатні автоматизувати весь процес голосування від етапу авторизації до оголошення результатів, й головне виключити із процесу голосування найбільш вразливий компонент – лічильні комісії, а значить унеможливити фальсифікацію. Ринок блокчейн-рішень пропонує безліч інструментів для програмування та розгортання смарт-контрактів. Але більшість вкрай складні для пересічного фахівця інженерного спрямування. Позаяк системи голосування носять характер масового користування потрібен блокчейн [2] та його інструменти, що дозволять доволі легко та швидко розробити прості надійні сервіси голосування для використання, наприклад, для початку в освітніх виборчих ініціативах: у виборах голови студентської ради, голови профспілки, голови вченої ради тощо.

У якості такого простого і легкого для розробника і користувача блокчейна обрано Near Protocol [3], що працює на консенсусі Proof of Stake себто без надмірної витрати енергетичних ресурсів. Блокчейн Near надає готові фреймворки для швидкої розробки смарт-контрактів. Смарт-контракти завантажуються в базу блокчейну і є незворотними в часі. Кожен учасник голосування має зареєструватись в мережі Near створивши власний аккаунт (цифровий криптогаманець) та запам'ятати згенерований пароль доступу. Голосування відбувається анонімно шляхом звернення через веб-сервіс до смарт-контракту системи голосування. Смарт-контракт зберігає голоси і в заданий час автоматично оприлюднює результати.

Перспектива впровадження технологій блокчейн у сферу таємного голосування остаточно вирішить питання легітимності результатів виборів принаймні на фінальному етапі підрахунку голосів. Хоча питання передачі без фальсифікацій власного голосу виборчій системі без примушень, тиску і т. д, ще довго залишатиметься невирішеним.

Література

1. Граціотова Г., Ткач К., Пульча Д. (2021). Впровадження електронних виборів в Україні в умовах пандемії. Закордонний досвід. URL: https://economics.net.ua/files/archive/ 2020/No5/14.pdf, DOI: 10.15276/ETR.05.2020.2.

2. Букраба О. М., Мазепа Ф. С., Карнишов К. Р., Яковенко О. О., Кушніренко Н. І. (2018). Система електронного голосування на основі технології блокчейн. Системи обробки інформації, № 4(155). С. 41–46. DOI: 10.30748/soi.2018.155.06.

3. The NEAR White Paper. URL: https://near.org/papers/the-official-near-white-paper/.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення