НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН ТРУБОПРОВОДУ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ КОМПЕНСАЦІЙНОЇ МУФТИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН ТРУБОПРОВОДУ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ КОМПЕНСАЦІЙНОЇ МУФТИ

08.06.2022 15:50

[3. Technical sciences]

Author: Стасюк Роман Богданович, кандидат технічних наук, доцент, Івано-Франківський національний технічний університет нафти в газу, м. Івано-Франківськ; Белей Оксана Ігорівна, кандидат технічних наук, доцент, Івано-Франківський національний технічний університет нафти в газу, м. Івано-Франківськ; Мірзоєва Олександра Юріївна, асистент, Івано-Франківський національний технічний університет нафти в газу, м. Івано-Франківськ; Поясник Андрій Ігорович, студент IV курсу, Івано-Франківський національний технічний університет нафти в газу, м. Івано-Франківськ


Технологічний цикл ремонту лінійної частини магістрального трубопроводу включає в себе створення ремонтного котловану. При проведенні земляних робіт по розкопці трубопроводу на відкритій ділянці трубопровід змінює своє проектне положення. Зміна прямолінійного, ненавантаженого згинаючими моментами розташування, призводить до зміни напружено-деформованого стану трубопроводу. Це пов'язано з тим, що при виїмці ґрунту він провисає.  Зміна температурного поля, у свою чергу, зумовлює появу додаткових осьових зусиль, що діють на трубопровід.  Крім того, змінюється податливість основи ґрунту на краях котловану. 

ВСН 006-99 «Строительство магистральных и промысловых трубопроводов» регламентує перевірку на міцність підземних і наземних трубопроводів у поздовжньому напрямку та перевірку на неприпустимість пластичних деформацій [1].

У той же час після встановлення підсилюючої муфти в стінці трубопроводу, що примикає до муфти, виникає підвищення напружень в результаті дії граничного ефекту [1,2]. 

Для вдосконалення методів розрахунку несучої здатності ділянок магістральних трубопроводів, які ремонтуються з використанням муфтових технологій, поставлені  та вирішені наступні завдання [2]: 

- дослідження напружено-деформованого стану ділянки трубопроводу в різні періоди проведення ремонтних робіт, які пов'язані із встановленням підсилюючої муфти;

- оцінка міцності ділянки трубопроводу, відремонтованої за муфтовою технологією.

У процесі дослідження визначається  зміна напружено-деформованого стану ділянки трубопроводу, що змінює своє проектне положення в результаті створення ремонтного котловану, довжиною L (рисунок 1). 





Рисунок 1 - Розрахункова схема ділянки трубопроводу, 


що лежить на пружній основі


Література


1.  ВСН 006-99 Строительство магистральных и промысловых трубопроводов. СВАРКА. – С. 77-78.


2. Грудз В.Я. Обслуговування і ремонт газопроводів / В.Я. Грудз, 


Д.Ф. Тимків, В.Б. Михалків, В.В. Костів – Івано-Франквськ: Лілея-НВ, 2009. – 711 с. 





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення