ПИТАННЯ РЕСУРСООЩАДЛИВОГО БЕЗКОНСЕРВАНТНОГО ЗБЕРЕЖЕННЯ ХАРЧОВОЇ ЦІННОСТІ КОРЕНЕПЛОДІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ПИТАННЯ РЕСУРСООЩАДЛИВОГО БЕЗКОНСЕРВАНТНОГО ЗБЕРЕЖЕННЯ ХАРЧОВОЇ ЦІННОСТІ КОРЕНЕПЛОДІВ

04.04.2022 16:51

[3. Technical sciences]

Author: Корпусенко Дмитро Юрійович, студент, ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»; Науменко Олександра Олександрівна, студентка, ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»; Бабенко Василій Григорович, викладач, ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»; Науменко Олександр Петрович, доктор технічних наук, професор, ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», м. Дніпро, Україна


Розробка концепції «ЗРУЧНА ЇЖА» [1] передбачає при мінімумі трудових, матеріальних і енергетичних ресурсів спрощення повсякденному харчуванню за умови безконсервантного тривалого зберігання харчової цінності фруктово-овочевої сировини та продуктів. Відомо багато засобів консервантного чи безконсервантного тривалого збереження [2], але з різною інтенсивністю все ж, за винятком хіба, через сушіння та заморожування, не тільки стрімко втрачається харчова цінність, а й набуваються некорисні людському організму властивості.

Можливо настали обставини, враховуючи зміну відношення споживача до калорійності й харчової цінності їжі, прискіпливо переглянути ставлення що до існуючих процесів та обладнання збирання, транспортування, складування, підготовки, переробки, фасування, зберігання, реалізації, вживання та утилізації. З метою виявлення системних залежностей у якості об’єкту дослідження обрано один з цінних і найпоширених у повсякденному вживанні коренеплодів - морква. 

Морква є основою безлічі салатів, супів, гарнірів, десертів…, але [3, 4] за примхами збирання та зберігання її вважають чи не найскладнішою сировиною, втрати якої, навіть за сучасних комбайнів й сховищ, можуть складати 30…50%. Особливе значення має спосіб збирання: механічний чи ручний. Комбайнування значно здешевлює збирання, але тільки не на тривале зберігання – коренеплоди б’ються та розтріскуються на конвеєрі комбайна, тим більше, коли техніка стара. Цілісність шкіри – запорука тривалого зберігання коренеплоду (тонка шкірка призводить до швидкого в’янення і проникнення патогенної мікрофлори). Стає  виправданим комбайнування у разі прямого спрямування моркви на переробку. Погодні умови збирання – виключно за теплої та сухої погоди (коренеплоди з сирої землі потребують кілька днів просушування, тоді як з сухої до 5…6 годин). Чищення – шкірку краще не зрізати, а шкребти (багато корисних речовин). Перероблення – продовж до 20 хвилин (навіть у воді втрачає харчову цінність). Вживання – добова норма 250…300 г або 150 мл соку (другий за поширенням). На полицях магазинів можна побачити морквяний сік, але у консервованому виді він не здатен зберегти харчову цінність. Продукт, який у рідкому стані тримають місяцями та містить цукор, барвники..., не може бути корисним. Сік бажано пити свіжовичавленим без солі та цукру – продовж 30 хвилин (різка втрата цінності).

На підставі наведеного аналізу відомих даних більш-менш зрозумілим стає підхід до формування вихідних вимог на розробку технології та обладнання ресурсоощадливого безконсервантного тривалого збереження харчової цінності – безпосередньо при збиранні зневоднення та за потребою відновлення [2, 5]. 

У якості бази доцільно обрати існуючі засоби комбайнування, оснастивши зміним автономним модулем «чищення-подрібнення-зневоднення-пакування». Вирішальне значення має конструкційно-технологічна спроможність уникнення залежності від питної води, бо зараз її треба у 5 раз більше ваги чищеної моркви.   

Література

1. Концепція «зручна їжа», це значно більше, ніж спрощення технології повсякденного харчування / О.П.Науменко, М.О.Науменко // Економічний вісник ДВНЗ УДХТУ. 2018. № 1(7). С. 132-138.

2. “Foodclipper” – a household device for the durable saving of nutritional fruit and vegetable raw materials / O.P.Naumenko, M.O.Naumenko, O.O.Naumenko // Економічний вісник ДВНЗ УДХТУ. 2019. № 2(10). С. 135-141.

3. Як зберегти вітаміни - сушка, консервування або заморожування? [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://animalukr.ru. 

4. Як зберегти продукти надовго. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://harchi.info.

5. Creation of powder during collection of fruit and vegetable raw materials – preservation of nutritional value according to the “convenient food” concept / O.P.Naumenko // Економічний вісник ДВНЗ УДХТУ. 2020. №1(11) - P.171-178.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення