СУТНІСТЬ СІЛЬСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

СУТНІСТЬ СІЛЬСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ

04.02.2022 16:36

[2. Economic sciences]

Author: Замора О.І., к.е.н., доцент, ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут», м. Бережани


Розвиток сільського туризму необхідно розглядати у взаємозв’язку з виробництвом сільськогосподарської продукції, проблемами сільського господарства. Таким чином, зелений та сільський туризм - комплексна галузь економіки, яку слід розглядати як: сферу різноманітних послуг; сектор внутрішнього і міжнародного туризму; вид підприємницької діяльності в сільській місцевості; розвиток сільського туризму передбачає також і рішення ряду економічних, екологічних і соціальних проблем в приймаючому регіоні.

Зелений та сільський туризм, як сфера послуг в сільській місцевості, істотно змінює систему економічних відносин не тільки між жителями села, але також і між ними і туристами. Таким чином, зелений та сільський туризм - нова сфера діяльності і досліджень, де простежується взаємодія напрямків як економічного, так і неекономічного характеру, як світового, так і національного рівнів. Зелений та сільський туризм є підвидом сталого туризму і видом туризму, частково пересічного з екотуризм. Тому часто можна бачити саме визначення «сільський зелений» туризм. Сільський туризм включає в себе не тільки розміщення в сільській місцевості, але й може поєднуватися і з іншими видами рекреаційної активності. Зелений та сільський туризм знаходиться між класичним сільським туризмом та туризмом в сільській місцевості, при цьому дані види туризму залежать також та поєднують в собі принципи екологічності та можуть включати до свого складу інші види туристичної діяльності, такі як: спортивний, агротуризм, лікувальний, пляжний, гастрономічний, екстримальний, природний тощо [1].

Взаємодія сільського та інших видів туризму відбувається по різному. Зелений та сільський туризм, як явище відносно нове, тільки в останнє десятиліття отримало бурхливий розвиток за кордоном, і стало впізнаваним в Україні, має безліч визначень і класифікацій. Загалом, відпочинок в українських селах був визначений як «сільський зелений туризм», який охоплює широкий спектр відпочинку: від стаціонарного відпочинку в сільській місцевості (сільський туризм), відпочинок в туристичних центрах та курортах, що знаходяться в селах або в селищах міського типу, до відпочинку безпосередньо на дворогосподарствах чи фермах (агротуризм, фермерський туризм). Екологічна орієнтація сільського туризму визначила його як «зелений».

Таким чином, зелений та сільський туризм - це вид діяльності, який організовується в сільській місцевості, за використанням якого формуються і надаються для приїжджих гостей комплексні послуги з проживання, відпочинку, харчування, екскурсійного обслуговування, організації дозвілля і спортивних заходів, занять активними видами туризму, організації риболовлі, полювання, придбання знань і навичок. Зелений та сільський туризм орієнтований на використання сільськогосподарських, природних, культурно- історичних та інших ресурсів сільської місцевості та її специфіки для створення комплексного туристичного продукту. 

Сільський туризм відкриває можливості як для поліпшення наповнюваності бюджетів місцевих органів самоврядування, так і для зближення міських і сільських жителів. Він розширює сферу зайнятості сільського населення, позитивно впливає на економіку та екологію районів України, сприяє відродженню, збереженню та розвитку місцевих народних звичаїв, промислів, пам’яток історико-культурної спадщини. Кожне українське село можна перетворити на справжній туристичний рай, що сміливо конкуруватиме із західноукраїнськими туристичними та європейськими центрами. Селянське господарство особливо вразливе в період міжсезоння. Саме тому розвиток сільського зеленого туризму може стати для селянського господарства додатковим джерелом фінансових надходжень.

Література:

1. Галич О.А., Шевченко І.В. Зелений туризм: сутність та перспективи розвитку на Полтавщині. Економіка АПК. 2013. № 68. С. 86-92.

2. Герасименко В. Г., Нездоймінов С. Г. Аграрний туризм як вид підприємництва: монографія. Одеса: ПАЛЬМІРА, 2011. - 178 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення