АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА АУДИТУ ДЛЯ ЛІЧИЛЬНИКІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА АУДИТУ ДЛЯ ЛІЧИЛЬНИКІВ

18.01.2024 14:49

[1. Information systems and technologies]

Author: Васильківський Валерій Максимович, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, м. Дніпро


Вступ. Метою є розробка автоматизованої системи на платформі Raspberry Pi та Java з використанням Spring Boot Framework для автоматизації процесів зняття показань з сучасних та старих лічильників.

Аналіз проблеми. На сьогоднішній день в нашій країні більша кількість людей в містах вже має лічильники для світла, води та газу, якщо для газу та води лічильники в переважній кількості механічні, то для світла електричні. Для більшості квартир в багатоповерхових будинках радянської епохи лічильники розташовані в не дуже доступних місцях, до яких треба прямо таки підлазити з джерелом світла. І хоч для будинків нового зразка проблема розташування лічильників вирішена на етапі конструювання, то от проблема з людським фактором ніхто не вирішив. В сучасному світі інформаційних технологій, де об’єм щоденної інформації досить великий, дуже важко пам’ятати про те, що саме в цю дату наступного місяця треба занести показання лічильників до різних комунальних служб.

Запропоноване технічне рішення. Для вирішення цієї проблеми буде використовуватись автоматизована система, яка представляє веб-застосунок розроблений в середовищі розробки Eclipse на об’єктно-орієнтованій мові програмування Java з використанням технологій Spring Boot Framework та зібрана апаратна модель на базі Raspberry Pi, яка буде нашим джерелом та засобом збирання інформації щодо лічильників. Веб-додаток потрібен виходячи з двох причин, перша причина це необхідність приєднати до локальної мережі та позначити 3 апаратні частини на основі Raspberry Pi, а друга причина – для того мати змогу переглянути результати аудиту та автоматично занести їх до комунальних підприємств. Апаратна частина представлена у вигляді схеми з використанням Raspberry Pi, WIFI-модулем з частотою 2.4 ГГц, підсвіткою та камерою. Апаратна частина буде використовуватись для збору та обробки інформації з лічильника. За допомогою камери та підсвітки маємо змогу отримати досить якісне зображення, яке після отримання буде оброблено нейронною мережею для формування значень з отриманого малюнку. Щоб не навантажувати сам веб-додаток зображеннями було вирішено все це робити на апаратній частині. Оскільки нейронній мережі потрібно чітко розподіляти до 20 символів, проблем з оптимізацією та її навчанням виникнути не може. Після обробки зображення використовуючи WIFI-модуль буде посланий запит до нашого веб-застосунку за допомогою GRPC. Оскільки визначати показники лічильників потрібно в кінці місяця, програмне забезпечення на Raspberry Pі буде налаштовувати свій час за поточним місцерозташуванням та мати відлік до наступної ітерації. Оскільки буде використаний Raspberry Pi, ми отримаємо досить невелику схему, яку можна помістити в пластмасовий корпус та ізолювати вразливі місця гумою. Частота 2.4 ГГц використовується через ширший діапазон, оскільки лічильники в залежності від планування квартири або будинку можуть знаходитись на досить великій відстані один від одного. Веб-застосунок має функціонал реєстрації користувача та під’єднання до мережі наших аудитів. Після того як аудитор відправить дані на наш веб-застосунок ми зможемо підводити статистику по використанню води, газу та електропостачання, а також розраховувати гроші, які нам треба буде заплатити за використання такої кількості ресурсу. Оскільки дані досить невеликого об’єму, але їх багато потрібно буде використовувати систему локального збереження самого застосунку, а також бажано використовувати NoSQl рішення для бази даних. Варто зазначити, що Raspberry Pi обрана через те, що вона досить проста до інтеграції та дуже легко налаштовується з базою вже сумісних модулів, тому на місці Raspberry Pi може бути будь який інший контролер, який підтримує описаний функціонал.

Висновок. Така автоматизована система дозволить забути про необхідність фізично перевіряти значення лічильників, крім цього вона дозволить вести повний аудит та статистику щодо використання певного ресурсу. Можливість автоматично заповнювати значення для комунальних служб та отримувати повідомлення дуже сильно спростить побутові проблеми. Це рішення можна відносити до сучасної концепції розумного будинку.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення