ПРО ОСОБЛИВОСТІ СТАНУ ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ПРО ОСОБЛИВОСТІ СТАНУ ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

29.08.2023 12:22

[3. Technical sciences]

Author: Елькін Юрій Генріхович, кандидат технічних наук, доцент, Одеська державна академія будівництва і архітектури, м. Одеса; Воінов Олександр Петрович, доктор технічних наук, професор, Одеська державна академія будівництва і архітектури, м. Одеса


ORCID: 0000-0001-7677-377X Елькін Ю.Г.

ORCID: 0000-0001-7548-4212 Воінов О.П.

З 2014 року енергетика України перебуває у стані війни, тому з повномасштабним вторгненням на територію України, певні рішення були вже відпрацьовані на територіях, де раніше проводились активні бойові дії, та тимчасово окупованих територіях. Водночас, українська енергетика зустрілася з новими, ще більш загрозливими викликами, такими як ядерний тероризм із захопленням АЕС, пошкодження електричних та газових мереж, паливна криза, критичне зниження попиту на енергетичні продукти у зв'язку з виїздом населення та припиненням бізнесу, критичне зниження рівня оплат в енергетичній системі, рішення продовжувати синхронізацію енергетичної системи України з енергосистемою Континентальної Європи тощо. Набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС ставить додаткові виклики енергетиці та регулюванню цієї галузі.

У сфері енергетики з 24 лютого 2022 року було запроваджено низку регуляторних змін, покликаних стабілізувати галузь та вирішити критичні проблеми. Цей процес продовжується, оскільки очікується, що опалювальний сезон 2023/2024 буде ще складнішим, ніж минулий.

Щодо ринку електрики, з 16 березня 2022 року Енергетична Система Континентальної Європи та Об'єднана енергетична система України працюють синхронно. Тому Уряд ухвалив низку постанов, пов'язаних з регулюванням експорту/імпорту електрики, її зберіганням, передачею та розподілом, ціноутворенням, правовими питаннями.

Щодо газу, введено мораторій на підвищення тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання (Законопроект № 7427), а також передбачено низку змін на період дії воєнного стану в Україні щодо заборони на експорт природного газу українського походження, на вимогу до вмісту кисню в природному газі для доступу до газотранспортної та газорозподільної систем, щодо запуску ринку біометану в Україну та можливості його експорту до ЄС (Постанова НКРЕКП № 847 від 02.08.2022 р.) [1].

30 червня 2023 р. Президент України підписав Закон щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України, який врегульовує широкий спектр питань та існуючих проблем галузі альтернативної енергетики України. Так, ним, зокрема, запроваджується система видачі гарантій походження електрики, виробленої з відновлюваних джерел енергії,  вводиться новий для України механізм стимулювання виробництва електрики з альтернативних джерел енергії - механізм ринкової премії, запроваджується можливість завершення будівництва та введення в експлуатацію до кінця 2023 року об'єктів, що вироблятимуть електрику за «зеленим» тарифом [2].

24 липня 2023 р. Президент України підписав Закон України № 3220-ІХ, спрямований на удосконалення умов підтримки виробників електрики із відновлювальних джерел енергії. З-поміж іншого, Закон перезавантажує регулювання "зелених" аукціонів, гарантій походження електрики та контрактів на різницю (так званих віртуальних PPA), а також запроваджує нові інструменти підтримки, зокрема, механізм ринкової премії та механізм самовиробництва. Крім цього, передбачено продовження терміну дії pre-PPAs та технічних умов на приєднання для вітроенергетичних об'єктів, а також зміни щодо функціонування балансуючої групи державного підприємства "Гарантований покупець" [3].

Євробанк допоможе Україні перевести теплові об'єкти генерації на низьковуглецеві джерела енергії. У межах спільного проекту Міненерго, Євробанку та компанії PwC буде визначено перелік теплогенеруючих інфраструктурних об'єктів, яким було завдано значних збитків та руйнувань, та розроблено план дій щодо залучення фінансування для переведення вугільних ТЕС та ТЕЦ на альтернативні низьковуглецеві джерела енергії, з метою скорочення шкідливих викидів від великих спалювальних установок та збільшення їх енергоефективності [4].

Серед запропонованих у серпні 2023 року в Офісі Президента пріоритетних для України бізнес-напрямків (IT-сектор; агробізнес; нові індустрії) енергетика займає перше місце [5].

Виклики, які постали перед Україною у зв'язку з повномасштабними воєнними діями на її території, особливо відчутні та серйозні для енергетичної сфери. Це стосується як оперативного відновлення інфраструктурних об'єктів від руйнувань, завданих військовими діями, так і забезпечення проходження осінньо-зимового опалювального періоду 2023/2024 років, а також стратегічним відновленням та оновленням енергетичної галузі в контексті придбання Україною статусу кандидата на вступ до ЄС. Очікується, що не на кожен виклик, і не з першого разу можна знайти оптимальну відповідь. Однак важливо правильно визначити та зафіксувати стратегічні пріоритети, а також їх фінансово-економічні можливості та джерела, щоб розвиток нормативного регулювання енергетики був максимально прогнозованим та прозорим для всіх учасників енергетичного ринку [1].

Література:

1. Гутаревич Н. Енергетика під час війни в Україні: які зміни в регулюванні? (Електронний ресурс). 11 серпняа 2022р .- URL: https://jurliga.ligazakon.net/ru/aktualno/12602 _energetika-vo-vremya-voyny-v-ukraine-kakie-izmeneniya-v-regulirovanii.

2. Присяжна Л. Президент підписав Закон щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України (Електронний ресурс). 25 липня 2023р. - URL: https://biz. ligazakon.net/news/221115_prezident-pdpisav-zakon-shchodo-vdnovlennya-ta-zeleno-transformats -energetichno-sistemi-ukrani.

3. Нові правила на ринку "зеленої" енергетики в Україні (Електронний ресурс). - URL: https://biz.ligazakon.net/news/221423_nov-pravila-na-rinku-zeleno-energetiki-v-ukrani.

4. Присяжна Л. ЄБРР допоможе Україні перевести ТЕС та ТЕЦ на низьковуглецеві джерела енергії (Електронний ресурс). 8 серпня 2023р. - URL: https://biz.ligazakon.net/news/ 221452_brr-dopomozhe-ukran-perevesti-tes-ta-tets-na-nizkovugletsev-dzherela-energ.

5. Присяжна Л. У Офісі Президента назвали пріоритетні для економіки України бізнес-напрями (Електронний ресурс). 15 серпня 2023р. - URL: https://biz.ligazakon.net/news/221608_ u-ofs-prezidenta-nazvali-proritetn-dlya-ekonomki-ukrani-bznes-napryami.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення