ЕЛЕКТРОННА КОМЕРЦІЯ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА СТРАТЕГІЇ УСПІХУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ЕЛЕКТРОННА КОМЕРЦІЯ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА СТРАТЕГІЇ УСПІХУ

07.03.2023 15:00

[2. Economic sciences]

Author: Янішевський Богдан Станіславович, здобувач вищої освіти, Донецький національний університет імені Василя Стуса, Вінниця; Янчук Тетяна Василівна, кандидат економічних наук, доцент, Донецький національний університет імені Василя Стуса, Вінниця


ORCID: 0000-0003-3901-7670 Янчук Т.В.

Електронна комерція є однією з найбільш швидкозростаючих галузей у світі бізнесу, і її вплив на те, як ми купуємо та продаємо товари та послуги, продовжує зростати. У зв’язку зі стрімким розвитком технологій і зміною споживчих уподобань багато компаній шукають нові та інноваційні способи розвитку своєї електронної комерції.

У вересні 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон № 675-VIII "Про електронну комерцію". В даному законі зазначено, що електронна комерція – це відносини, спрямовані на отримання прибутку, що виникають під час вчинення правочинів щодо набуття, зміни або припинення цивільних прав та обов’язків, здійснені дистанційно з використанням інформаційно-комунікаційних систем, внаслідок чого в учасників таких відносин виникають права та обов’язки майнового характеру [2]. 

У вузькому розумінні електронна комерція - це торгівля, що здійснюються через Інтернет. У більш широкому сенсі - це ділова активність у глобальній мережі. Електронна комерція як сектор бізнесу - це діяльність, яка охоплює всі комерційні та фінансові операції, що здійснюються через глобальну мережу Інтернет, а також бізнес-процеси, пов'язані з цими операціями [3].

Успішне використання електронної комерції має на меті не просто продати продукти, а саме створити унікальний досвід для клієнтів, що стимулює лояльність і повторні покупки. Відправною точкою будь-якої стратегії успіху електронної комерції є розуміння галузевих тенденцій та інновацій і вміння використовувати ці знання для розвитку свого бізнесу.

Електронна комерція включає в себе електронний обмін даними (EDI), електронний переказ коштів (EFS), електронну торгівлю, електронні гроші, електронний маркетинг, електронний банкінг, електронне страхування та інше. Також електронна комерція має відповідні види, що мають певні переваги та недоліки. 

Таблиця 1 – Переваги та недоліки видів електронної комерції [1]





У наведеній вище таблиці представлені не всі види електронної комерції, але вона показує, що кожен з них має свої переваги та недоліки. Наприклад, хоча B2C полегшує продаж товарів і послуг, вона також може створювати проблеми з доставкою та обслуговуванням клієнтів. Хоча електронна комерція є важливим інструментом у сучасному бізнесі та управлінні державними послугами, необхідно враховувати та планувати потенційні ризики, пов'язані з цим видом діяльності. Необхідно докласти зусиль для зменшення цих ризиків і забезпечення безпеки користувачів та організацій у майбутньому.

За останні роки електронна комерція відбулось багато змін. Поштовхом до змін стало вплив пандемії, а далі війна.  Зміни спостерігаються в швидкості з'єднання, а також зручність і доступність електронних платіжних систем. Наведемо ключові тенденції розвитку електронної комерції, що чекають на нас в найближчому майбутньому. 

А саме [4]: 

- Стрімке зростання електронних платежів та збільшення популярності онлайн-покупок. Велика кількість покупців регулярно здійснюють покупки онлайн, а кожний четвертий покупець робить це щонайменше раз на тиждень. Багато людей стверджують, що витрачають на електронну комерцію більше грошей, ніж до пандемії.

- Широке використання методів оплати "Купи зараз, заплати пізніше" (Buy Now, Pay Later, BNPL), особливо серед молоді до 30 років: BNPL вигідний для продавців, оскільки збільшує купівельну спроможність споживачів і допомагає їм у прийнятті рішень.

- Зростання соціальної комерції: магазини все частіше працюють через соціальні мережі, сервіси обміну повідомленнями та відео. У Китаї ринок соціальної комерції минулого року зріс до $6 млрд.

- Впровадження нових платіжних рішень: платежі все більше змішуються між банківськими картками та небанківськими гаманцями, а також з'являються варіанти оплати криптовалютою. 

Крім тенденцій розвитку електронної комерції, що так стрімко впроваджуються, можна виділити так звані «стратегії успіху», а саме:

1. Персоналізація повідомлень вважається ключовим елементом будь-якої успішної комунікаційної стратегії в сучасному бізнесі.

2. Традиційні методи не завжди ефективні в сучасних умовах, і їх використання необхідно доповнювати новими технологіями та інноваційними підходами.

3. Соціальне слухання дозволяє аналізувати поведінку і потреби споживачів та обирати ефективні комунікаційні стратегії.

4. Широкомасштабна комунікаційна стратегія може зосередитися на ключових аспектах вашого бізнесу та зменшити невизначеність.

5. Визначення та спілкування з вашим ідеальним клієнтом є важливою частиною вашої комунікаційної стратегії для його залучення та утримання.

6. Незвичайні пропозиції продуктів можуть привернути увагу споживачів і підвищити конкурентоспроможність на ринку.

7. Увага до деталей також є важливим елементом комунікаційної стратегії.

8. Доповнення продуктової пропозиції може принести додаткові переваги бренду та підвищити його привабливість для споживачів.

У сучасному конкурентному світі бізнесу важливо розробляти ефективні комунікаційні стратегії для залучення та утримання клієнтів. Використання новітніх технологій та інноваційних підходів, спрямованих на персоналізацію повідомлень і взаємодію зі споживачами, може забезпечити успіх на ринку та підвищити прибутковість бізнесу.

Література

1. Войнаренко М.П., Кузьміна О.М., Янчук Т.В. Інформаційні системи і технології в управлінні організацією: навчальний посібник для студентів ВНЗ. Вінниця: Едельвейс і К., 2015. 

2. Закон України "Про електронну комерцію" від 3 вересня 2015 року № 675-VIII // Відомості Верховної Ради України. 2015. № 45. Ст. 410. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/675-19#Text (дата звернення: 01.03.2023)

3. Царьов Р.Ю. Електронна комерція: навчальний посібник з підготовки бакалаврів. Одеса: ОНАЗ ім. О.С. Попова, 2010. 112 с.

4. Як діджиталізація змінить процеси електронної комерції в 2023 році? URL:  https://isitlab.com/blog/impact-of-digital-technologies-on-e-commerce (дата звернення: 01.03.2023)

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення