ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ МОНІТОРИНГУ НАВІГАЦІЙНОЇ ОБСТАНОВКИ У СИСТЕМІ е-НАВІГАЦІЇ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ МОНІТОРИНГУ НАВІГАЦІЙНОЇ ОБСТАНОВКИ У СИСТЕМІ е-НАВІГАЦІЇ

13.09.2022 19:49

[3. Technical sciences]

Author: Левченко Ольга Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент, Державний університет інфраструктури та технологій, м. Київ


Створення єдиного інформаційного простору у складі системи е-Навігації стикається з низкою труднощів. Чи не основною трудністю є проблема інтеграції та подальшої обробки інформації про навігаційну обстановку. Дана проблема виникла через застосування різнорідних джерел інформації. Кожне з джерел надає у систему навігації та управління рухом судна дані визначеного, але різного формату. Крім того, інформація від різнотипних джерел характеризується неповнотою, неточністю, розмитістю, а іноді й неточністю. Тому створення єдиного інформаційного простору для обробки та аналізу даних, отриманих з різнорідних джерел інформації, є актуальним науково-технічним завданням. 

Для обміну інформацією між джерелами пропонується використовувати модель інформаційного поля. Вона враховує, що кожен із об’єктів на морі має певний, притаманний йому набір фіксованих атрибутів. Алгоритм перетворення даних реалізований шляхом об’єднання записів у загальні характеристики активності об’єкта. Отримана форма придатна для аналізу відомими методами аналізу інтелектуальних даних. Запропонований метод комплексування інформації на основі класифікації нечітких часових тенденцій дозволяє інтегрувати різні записи однієї активності в єдиний запис. При розробці методу враховані проблеми нечіткості та неповноти даних або їх неправильність. 

Різнорідні джерела в інформаційному просторі фіксують різні параметри активності об’єкта. Для повного аналізу події необхідно інтегрувати дані, отримані з наявних джерел інформації, в єдину базу даних. Але така інтеграція інформації у загальний набір даних може призвести до збитковості та перевантаження системи моніторингу через наявність записів про всі активності, зафіксовані з усіх можливих джерел. Тому для виключення дублювання атрибутів інформаційного простору необхідно об’єднати записи, що описують одну й ту ж саму активність, використовуючи загальні характеристики активності.

Але визначення однозначного збігу записів про активність від різних джерел інформації з фіксацією у різні моменти часу може бути також утруднено некоректною фіксацією деяких параметрів. Хоча часові значення можуть відрізнятися один від одного на допустиму затримку, при об’єднанні записів про активність параметр, що вказує на часові характеристики, повинен мати єдине значення. Тому слід вибрати джерело (-а), що фіксують активність у режимі реального часу або з малим значенням затримки. При фіксації активності декількома джерелами інформації серед них вибирається одне найбільш значуще. А базовий момент часу активності відраховується відносно цього джерела.

Для розпізнавання ситуації під час моніторингу стану надводної обстановки з використанням інформації від різнорідних джерел запропоновано застосовувати удосконалений метод формалізації комплексування інформації у системі е-Навігації. Даний метод використовує алгоритм перетворення даних на основі нечітких часових рядів та об’єднання інформації на основі класифікації нечітких часових тенденцій. Це дозволяє представляти вхідні дані про навігаційну обстановку у вигляді множини часових рідів; групувати інформацію від різнорідних джерел інформації про навігаційну обстановку на етапі попередньої обробки даних; підвищити точність навігації.

Застосування методу формалізації комплексування інформації при моніторингу стану надводної обстановки у системі е-Навігації дозволяє: 

‒ зменшити надмірність даних шляхом поєднання атрибутів та записів, що описують одну активність; 

‒ вирішити проблему пропуску даних або їх нечіткості у разі помилки при виправленні значень атрибутів активності; 

‒ зменшити розмірність вхідних даних та усунути невизначеність, пов'язану з неточністю ідентифікації або відсутністю атрибута об’єктів; 

‒ забезпечити високу точність функціонування системи у режимі реального часу. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення