УДОСКОНАЛЕННЯ СПОСОБІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ҐРУНТІВ ЗАПЛАВНИХ ВІДКЛАДІВ У БУДІВЕЛЬНІЙ ПРАКТИЦІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

УДОСКОНАЛЕННЯ СПОСОБІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ҐРУНТІВ ЗАПЛАВНИХ ВІДКЛАДІВ У БУДІВЕЛЬНІЙ ПРАКТИЦІ

13.06.2024 00:03

[3. Technical sciences]

Author: Кобзар Юрій Іванович, кандидат технічних наук, доцент, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна; Александрович Вадим Анатолійович, кандидат технічних наук, доцент, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна; Гаврилюк Ольга Володимирівна, ст. викладач, аспірант, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна


Відклади заплавних терас здебільшого належать до водонасичених ґрунтів зі зниженим показником міцності та відносно високим ступеням деформованості. Якщо за результатами інженерно-геологічних вишукувань приймається рішення про використання таких ґрунтів в якості природної основи під будівлі або інженерні споруди,  то необхідно проводити заходи які дозволять знизити тиск на ґрунти  та виключити можливість динамічних впливів під час будівництва. У таких випадках важливу роль відіграє швидкість завантаження основи при будівництві об'єктів. 

В будівельній практиці відомі випадки випору ґрунту з-під підошви фундаментів в умовах їх швидкого завантаження [1].

Досвід випробувань ґрунтів свідчить про вплив швидкості завантаження ґрунту в лабораторних приладах на визначення міцності та деформаційних характеристик. Зниження темпу завантаження ґрунту призводить до збільшення значень їх характеристик. У разі випробування слабких ґрунтів ця обставина відіграє значну роль.

У роботі розглянуто вплив швидкості завантаження конуса штампу пенетрометра на результати пенетраційних випробувань ґрунту.

Пенетраційні випробування глинистих ґрунтів дозволяють з високою точністю визначити такі показники, як межі пластичності, число пластичності та ряд інших характеристик [1, 2].

Для вивчення впливу швидкості завантаження конусного штампу підходять пенетрометри, в яких можна регулювати і вимірювати темпи передачі навантаження на рухому систему. Конструктивно це досягається за рахунок балансування рухомої системи пристрою противагою зі змінною вагою [2].

До складу рухомої системи пенетрометра входять: вертикальний стрижень з конусним штампом; індикатор переміщення з ціною ділення не менше 0,1 мм та стопорний пристрій [2, 4].

У пенетрометрах, де змінне навантаження передається на конусний штамп під час випробування ґрунту, до рухомої системи додається важіль на стійці з ємністю, що заповнена сухим піском, або з резервуар з водою, які діють в якості противаги. При цьому витрата піску або води регулюється [2-4].

У проведених дослідженнях використовувались наступні типи пенетрометрів: пенетрометр з плавною подачею навантаження на штамп з противагою (в якості противаги – резервуар з водою з точністю руху конуса в грунті  0,1 мм); пенетрометр системи П.О. Бойченка з рухомою системою масою 0,3 кгс і ціною поділки шкали перміщення 0,1 мм, а також стандартний конус А.М. Васильєва.

Для експерименту використовували глинисті ґрунти в природному стані та у вигляді паст різної консистенції. Фізичні властивості глинистих грунтів та їх тип наведено в таблиці 1. 

Таблиця 1

Фізичні властивості глинистих ґрунтів




Для кожної швидкості занурення штампа визначали глибину пенетрації (h), що дозволило визначити питомий опір пенетрації (R ), а також відстежити зміну показника текучості. Результати визначення середніх значень показників наведено в таблиці 2.

Таблиця 2

Вплив швидкості занурення конуса в грунт




Дані таблиці 2 свідчать про вплив швидкості занурення конуса в ґрунт, а отже, і швидкості завантаження конуса, на фізико-механічних характеристики ґрунту. Це добре видно на прикладі визначення питомого опору пенетрації та показника текучості глинистого ґрунту.

Аналогічні результати було отримано при зануренні в грунт конусних штампів різної ваги з різною швидкістю завантаження при показнику текучості  IL= 0,5. В таблиці 3 наведено результати пенетраційних випробувань суглинку.

Досліди показують, що при різних швидкостях навантаження конусного штампу глибина проникнення однакова для глини, суглинку та супіску при однаковому показнику текучості (табл. 4). 

Таблиця 3

Результати навантаження суглинками з індексом витрати  IL= 0,5




Таблиця 4

Результати проходки глинистих ґрунтів  IL= 0,4; Р=0,3 кгс




За результатами дослідження визначено, що збільшення глибини проникнення за рахунок прискорення швидкості навантаження конуса пенетрометра обумовлено різними причинами. Вільне падіння конуса з рівня поверхні зразка призводить до перебільшення глибини проникнення через придбання конусом кінетичної енергії під час падіння.

Результати експериментів свідчать на користь повільного занурення конуса в пластичне середовище, так як в цьому випадку досягаються більш точні значення пенетраційних характеристик.

Повільне занурення конуса в грунт необхідно регламентувати за часом, а швидкість руху конусного штампа має бути прийнята за нормами. 

Список використаних джерел:

1. Лупан, Ю. Т. Испытание грунтов пенетрацией и комбинированным зондированием / Ю. Т. Лупан, П. Л. Клемяционок. – К. : УМК ВО, 1988. – 180 с. 

2. Разоренов, В.Ф. Пенетрационные испытания грунтов: (теория и практика применения) / В.Ф. Разоренов. – М.: Стройиздат, 1980. – 248 с.

3. Зоценко Н. Л. Проверка инвариантности показателя пенетрации песков как объективный способ контроля результатов пенетрационных испытаний / Н. Л. Зоценко, Т. А. Демчук, И. Ф. Куришко // Вопросы методики лабораторных исследований физико-механических свойств грунтов. – Л. : ЛДУ, 1965. – С. 82 – 85.

4. Schultze E. Experiences with penetrometers / E. Schultze, H. Knausberger // Proc. of the IV International Conference on Soil Mechanics and Foundation Engineering. – London, 1957. – Vol. I. –. 46 – 57.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення