ІНСТРУМЕНТИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ІНКЛЮЗИВНОГО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ІНСТРУМЕНТИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ІНКЛЮЗИВНОГО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

05.06.2024 22:15

[2. Economic sciences]

Author: Пилипенко Вячеслав Валентинович, кандидат економічних наук, професор, Сумський національний аграрний університет, м. Суми; Пилипенко Надія Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, Сумський національний аграрний університет, м. Суми


ORCID: 0000-0001-5995-013X Пилипенко В.В.

ORCID: 0000-0002-1064-389X Пилипенко Н.М.

Розвиток інклюзивного сільського господарства має важливе значення для забезпечення справедливого економічного зростання та зменшення бідності в сільській місцевості. Інклюзивне сільське господарство має на меті інтегрувати всі верстви сільського населення, особливо дрібних фермерів, жінок та маргіналізовані групи, у сільськогосподарський ланцюжок доданої вартості [1]. Малі фермери сприяють справедливості, створюючи робочі місця і забезпечуючи дохід у сільській місцевості. Вони також витрачають більше на місцеві товари та послуги, що сприяє розвитку сільської економіки. Крім того, відіграють важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки та поліпшенні довкілля, а також зберігають культурно-історичну спадщину [2].

Інклюзивне сільське господарство не лише підвищує продуктивність, але й забезпечує широкий розподіл вигід від сільськогосподарського зростання. Ефективні інструменти мають вирішальне значення для досягнення цих цілей. 

Розвитку інклюзивного сільського господарства можуть сприяти різні інструменти, такі як земельні реформи, доступ до фінансування, розвиток інфраструктури, освіта та навчання, доступ до ринків та соціальний захист.

Так як земля є основним активом у сільському господарстві, а надійне землеволодіння має вирішальне значення для розвитку сільського господарства, земельна політика має бути спрямована на  забезпечення юридичного визнання та захисту прав на землю з метою запобігання позбавленню власності та заохочення довгострокових інвестицій; розвиток гнучкого та оперативного ринку прав на землю, що дозволить фермерам здавати в оренду, продавати або передавати землю без бюрократичних перешкод.

Доступ до фінансування є життєво важливим для того, щоб фермери могли інвестувати в технології та практики, що підвищують продуктивність. Інструменти політики повинні включати схеми мікрофінансування та кредитування, які пропонують доступні кредити дрібним фермерам; субсидії та гранти на придбання засобів виробництва, таких як насіння, добрива та обладнання; програми страхування для захисту фермерів.

Розвиток інфраструктури є ключовим фактором зростання сільського господарства. Основні напрямки політики мають включати будівництво та утримання сільських доріг, мостів та транспортних об'єктів для покращення сполучення між фермерськими господарствами та ринками; створення потужностей для зберігання, переробки та доданої вартості для зменшення післязбиральних втрат та збільшення доходів фермерів.

Також важливе значення для розбудови спроможності фермерів впроваджувати нові технології та практики мають освіта та навчання. Інструменти повинні бути спрямовані на зміцнення сільськогосподарських дорадчих служб для надання фермерам найновішої інформації та технічної підтримки; пропонування програм професійного навчання, які надають фермерам навички сучасних технологій ведення сільського господарства, управління бізнесом та підприємництва. Інвестування в сільськогосподарські дослідження та розробки з метою створення інновацій, доступних та вигідних для малих фермерів.

Для малих фермерів має вирішальне значення покращення доступу до ринку, що дасть змогу  продавати продукцію за справедливими цінами та отримувати вигоду від бізнесу. Заходи повинні включати розвиток систем, які надають фермерам ринкову інформацію в режимі реального часу, допомагаючи їм приймати обґрунтовані рішення; сприяння створенню кооперативів та фермерських груп для посилення колективної переговорної сили та зменшення маркетингових витрат; впровадження правил, які забезпечують чесну торгівлю та захищають фермерів від експлуатації з боку посередників.

Заходи соціального захисту також є важливими для збереження засобів до існування вразливих верств сільського населення та забезпечення їх участі у розвитку сільського господарства. Ключові інструменти політики мають включати надання субсидій для підтримки доходів бідних фермерів; забезпечення доступу до послуг охорони здоров'я та освіти для сільських громад з метою підвищення їхнього добробуту [1].

Інклюзивне сільське господарство має на меті врахувати потреби різних груп населення, включно з малозабезпеченими, малими фермерами та меншинами. Впровадження політик, що сприяють залученню цих груп у легальну економічну діяльність, може зменшити рівень тіньової економіки. Інструменти політики, спрямовані на підтримку і розвиток сільського господарства, можуть включати зниження податкового навантаження для малих виробників, спрощення бюрократичних процедур і надання фінансових стимулів. Ці заходи можуть мотивувати фермерів вести свій бізнес у легальному полі і таким чином сприяти детінізації економіки [3].

Розвиток інклюзивного сільського господарства вимагає багатогранного підходу, який би враховував різноманітні потреби дрібних фермерів та маргіналізованих груп. Ефективні політичні інструменти у сфері земельних реформ, доступу до фінансування, розвитку інфраструктури, освіти та навчання, доступу до ринків та соціального захисту є важливими для досягнення цієї мети. Впроваджуючи таку політику, уряди можуть створити сприятливе середовище, яке сприятиме сталому зростанню сільського господарства, зменшенню бідності в сільській місцевості та забезпеченню широкого розподілу вигод від розвитку.

Література

1. Інклюзивний сільський розвиток в Україні: монографія / за ред. д-ра екон. наук, проф., чл.-кор. НАН України О.М. Бородіної ; НАН України, ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАН України К., 2020.  257 с.URL: http://ief.org.ua/docs/mg/330.pdf

2. Нів'євський, О., Яворський, П., & Донченко, О. (n.d.). Малі фермери та домогосподарства в сільському господарстві та сільській економіці: Оцінка їх ролі та заходи з підтримки їх сталого розвитку. Київська школа економіки. https://kse.ua/wp-content/uploads/2021/07/Smallholders-KSE.pdf

3. Павленко Н. В., Виганяйло С. М., Пилипенко Н. М. Детінізація економіки України як чинник економічного зростання. Економiка та держава. 2021. №7. С.21-28 http://www.economy.in.ua/?op=1&z=4971&i=3



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення