«БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ПОДАТКОВОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ» (підприємство АТ «КИЇВМЕДПРЕПАРАТ») - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

«БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ПОДАТКОВОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ» (підприємство АТ «КИЇВМЕДПРЕПАРАТ»)

02.02.2024 13:28

[2. Economic sciences]

Author: Дуб Ольга Анатоліївна, магістрантка 2 курсу кафедри фіскального адміністрування факультету податкової справи, обліку та аудиту Державного податкового університету, м. Ірпінь, Україна


Актуальність теми. Податки є об'єктивно необхідною складовою фіскальної економіки сучасних держав. Податки формують основну частину доходів бюджетів різних рівнів і дозволяють централізовано акумулювати фінансові ресурси для виробництва суспільних благ належної якості та кількості. Ефективність та результативність адміністрування податків залежить від стану податкових надходжень до бюджету (повноти та своєчасності сплати податків), а отже, і від спроможності держави своєчасно сплачувати належні суми для створення суспільних благ. Одним з елементів системи адміністрування податків є податкове консультування, яке в різних формах доступне в усіх державах.

Мета дослідження полягає в поглиблені теоретико-методичних засад та розробці практичних рекомендацій щодо вдосконалення процесу бюджетування як складової податкового консультування.

Матеріали і методи. У процесі роботи використовувалися методи: індукції та дедукції, методу порівняльного аналізу, методу синтезу. Матеріалами для дослідження стали статистичні дані, наукові праці та статті вітчизняних та зарубіжних вчених, а також дані фінансової звітності підприємства АТ «Київмедпрепарат».

Результати і обговорення. Питання підвищення податкової культури платників податків та податкових органів набуває особливого значення на сучасному етапі розвитку України. Вжиття заходів щодо забезпечення ефективної взаємодії між двома сторонами призведе до збільшення податкових надходжень, які є основним джерелом доходів державного бюджету. Одним із способів підвищення рівня податкової культури є податкове консультування [1].

Метою податкового консультування є сприяння розвитку кваліфікованих кадрів з новим управлінським мисленням і знаннями, які можуть надавати ефективні податкові консультації відповідно до конкретних обставин, інтелекту, мотивації та податкового законодавства, що використовуються в їх роботі [2].

Досвід показує, що впровадження інтенсивних заходів з інформування та консультування платників податків щодо їхнього обов'язку повністю декларувати об'єкти оподаткування та сплачувати податки і збори в повному обсязі дозволило зменшити кількість податкових перевірок та рівня ухиленості від сплати необхідних податків та платежів. АТ «Київмедпрепарат» – одне з найбільших і найдосвідченіших підприємств вітчизняної хіміко-фармацевтичної промисловості [3]. В результаті здійсненого дослідження було визначено, що загальний фінансовий стан АТ «Київмедпрепарат» можна вважати не стійким і підприємству варто працювати над залученням комплексу заходів, що сприятимуть нарощенню суми власних грошових коштів, оборотних активів, нерозподіленого прибутку, зменшення частки навантаження на підприємство за рахунок скорочення поточних зобов’язань. Варто зауважити, що АТ «Київмедпрепарат» з кожним роком своєї діяльності збільшує години консультування та оплати отриманих послуг щодо податкового законодавства та змін в ньому, особливо в останні роки, де законодавчі акти було прийнято в умовах пандемії COVID-19 та повномасштабних військових дій. Варто відмітити, що в період пандемії було визначено послаблення щодо перевірок та штрафних санкцій за певні порушення податкового законодавства, в період повномасштабного вторгнення було продовжено пільгові режими та надано відтермінування щодо сплати податків та накладання штрафів. Всі ці особливості законодавства та роботи АТ «Київмедпрепарат» визначаються та уточнюються консультаціями ТОВ «Юрист і Бухгалтер» [3].

Враховуючи специфіку роботи АТ «Київмедпрепарат» варто запропонувати даному підприємству перейти на спрощену систему оподаткування та сплачувати лише 3% від обороту. Варто звернути увагу на великому тягареві для підприємства податку на прибуток, в свою чергу не втрачаючи позицій щодо платника ПДВ, можна за законодавством України бути на спрощеній системі оподаткування та залишатися платником ПДВ. Таким чином можна вийти із затяжного спаду у виробництві, що спостерігається з 2019 року, а в результаті повномасшьабного вторгнення ще більше поглибив це негативне явище, тепер єдиний шлях тільки зміна системи оподаткування, що певним чином знизить хоча б частково тягар щодо податкових зобов’язань підприємства [3].

Найдієвіший спосіб підвищити рентабельність не механічне зниження податків, а побудова ефективної системи управління підприємством. Як показує світова практика, такий підхід забезпечує значне та стійке зниження податкових втрат у довгостроковій перспективі. Такий підхід передбачає злагоджену роботу команди юристів, бухгалтерів та фінансистів, у тому числі професіоналів із різним досвідом [4]. 

Висновки. Досліджуване підприємство АТ «Київмедпрепарат» постійно знаходиться в пошуку шляхів збільшення рівня доходності існуючих моделей, збільшення продуктивності праці за рахунок модернізації, механізації і автоматизації технологічних процесів та їх контролю. Перспективи подальших досліджень полягають в оцінці та аналізі ринку податкового консультування в Україні та за кордоном з метою подальшої розробки механізмів функціонування українського ринку консалтингових послуг.

Список використаних джерел

1. Бречко О.В. Опорний конспект лекцій з дисципліни «Податкове консультування». Тернопіль, 2017. 123 с.

2. Коровій В. В. Податкові надходження як складова доходів місцевих бюджетів. Бізнес Інформ, 2020. № 3. С. 328-336. 

3. Офіційний сайт АТ «Київмедпрепарат». https://kyivmedpreparat.com/

4. Мельник Л. Напрями формування податкової культури. Економіка та суспільство. 2021. №26. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-26-37



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення