РЕАЛІЗАЦІЯ МОДУЛЯ ІНТЕРНЕТ-ПЛАТФОРМИ ДЛЯ СКОРОЧЕННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ПОСИЛАНЬ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

РЕАЛІЗАЦІЯ МОДУЛЯ ІНТЕРНЕТ-ПЛАТФОРМИ ДЛЯ СКОРОЧЕННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ПОСИЛАНЬ

18.12.2023 12:23

[1. Information systems and technologies]

Author: Дем’янюк Даниїл Богданович, студент 4 курсу, факультет комп’ютерних інформаційних технологій, Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль; Гончар Людмила Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, факультет комп’ютерних інформаційних технологій, Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль


У сучасну цифрову епоху люди проводять значну кількість часу в Інтернеті. Незалежно від того, чи шукають вони розваги, інформацію або переглядають потрібні чи цікаві для них речі, якими хочуть поділитися зі знайомими людьми. Часто зустрічалися з випадками, коли хочемо поділитися посиланням у соціальних мережах чи месенджерах, а посилання дуже довге та забирає чимало місця у чаті. Для вирішення цієї проблеми був створений веб-додаток у якому можна скорочувати посилання та зберігати їх. Веб-додаток для скорочення URL має кілька переваг, які можуть бути корисними для користувачів:

 Ефективність у використанні – скорочені URL-адреси зручні для використання в текстових повідомленнях, соціальних мережах, електронних листах та інших місцях з обмеженим обсягом тексту. Вони полегшують обмін посиланнями і можуть зробити повідомлення більш зрозумілим і чистим.

 Статистика та аналітика – багато сервісів надають інструменти для відстеження статистики посилань, такі як кількість переходів, місцезнаходження відвідувачів, джерела трафіку і час відвідування. Це може бути корисним для маркетингу, аналізу ефективності кампаній та зрозуміння аудиторії.

 Збереження місця – скорочення URL-адреси дозволяють заощаджувати місце в текстових повідомленнях та обмежених областях вводу, що особливо важливо в Twitter та інших сервісах з обмеженою кількістю символів.

 Організація посилань  –  сервіс надає засоби для організації та керування скороченими посиланнями, що може бути корисно для тих, хто використовує багато посилань.

 Підвищення безпеки – деякі сервіси проводять перевірку посилань на наявність шкідливого вмісту або фішингових атак, що може забезпечити додатковий рівень безпеки.

 Спрощена робота з QR-кодами – скорочувачі URL часто дозволяють генерувати QR-коди для зручного доступу до посилань за допомогою мобільних пристроїв.

 Маркетинг та брендування – дозволяє користувачам створювати власні короткі URL, що містять ключові слова або брендові елементи, що може підсилити брендування та пам'ятання.

 Безкоштовний функціонал – багато сервісів пропонують базовий функціонал безкоштовно, що робить їх доступними для широкого кола користувачів.

Для реалізації системи була обрана мова JavaScript. Користувацький інтерфейс розроблявся з допомогою React.

React призначений для створення користувацьких інтерфейсів у веб-розробці. Вона використовується для побудови високоефективних інтерактивних інтерфейсів, основаних на компонентах. React пропонує декларативний підхід до створення веб-інтерфейсів, що означає, що розробники описують, як виглядає інтерфейс у різних станах, а React відповідає за оновлення компонентів у відповідності до змін даних. Однією з ключових особливостей React є використання віртуального DOM (Document Object Model), що дозволяє ефективно оновлювати лише ті частини веб-сторінки, які зазнали змін, замість повного перерендерингу всієї сторінки. 

Перевагами такого підходу є: доступність – можна отримати моментальний доступ до функціоналу пристрою будь-якого типу; універсальність – можна використовувати майже з будь-якого пристрою в якого є доступ до Інтернету; можливість взаємодіяти з великими об’ємами даних; швидкість – одна з основних переваг даного підходу, завдяки тому, що компонент обновлюється не повністю, а частково.

Для побудови серверної частини використовувався фреймворк Express. Цей вільний та відкритий програмний продукт, ліцензований під MIT, призначений для розробки веб-додатків та API. Express визнаний як стандартний фреймворк для Node.js, розроблений для створення веб-додатків та API.

Також при розробці Інтернет-платформи для скорочення та зберігання посилань використовувалися такі бібліотеки як: Bcrypt, що являється адаптивною криптографічною функцією для створення ключів, що застосовується для безпечного зберігання паролів. Ця функція ґрунтується на алгоритмі шифрування Blowfish і була представлена вперше на конференції USENIX у 1999 році. Для захисту від атак, використовуючи райдужні таблиці, bcrypt використовує "сіль" (salt). 

Shortid – бібліотека призначена для створення коротких, унікальних ідентифікаторів, які є зручними для використання в URL-адресах. За замовчуванням вона використовує символи A-Z, a-z, 0-9, _, -. Ця бібліотека здатна генерувати будь-яку кількість ідентифікаторів без повторень.

Jsonwebtoken – це бібліотека призначена для генерації JWT, що компактним та безпечним для URL представник даних, який використовується для передачі вимог між двома сторонами.

Отже, програмна реалізація є дійсно ефективною, тому що надає можливість швидко та легко створити профіль користувача, генерувати скорочені URL посилання, зберігати їх у своєму списку та зручно обмінюватися ними у соціальних мережах, месенджерах або електронною поштою. В результаті дослідження було встановлено, що використовуючи скорочені URL посилання, можна здійснювати набагато зручніше та ефективніше листування, отримувати статистику та аналітику, зберігати місце у чатах та робити зрозумілішим для читання, підвищувати безпеку та покращувати маркетинг або популярність веб-сторінки.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення