ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ІТ ПРОЕКТОМ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ІТ ПРОЕКТОМ

19.09.2023 17:39

[1. Information systems and technologies]

Author: Мовчко Юрій Олегович, магістр кафедри інформаційно-обчислювальних систем і управління, Західноукраїнський національний університет


Оскільки складність проектів розробки програмного забезпечення зростає, потрібні нові рішення для розробки та управління проектами програмного забезпечення. Сучасне технологічне та ринкове середовище, що підживлюється інноваційними технологічними досягненнями та ринковою конкуренцією, додало нових вимірів до управління та розробки проектів програмного забезпечення. Тому прийняття рішень у розробці програмного забезпечення набуло більше стратегічних рис. Тому, організації та керівники проектів розробки програмного забезпечення повинні не тільки розглядати діяльність з розробки проекту, але й вирішувати, які стратегічні рішення є критичними для ефективної розробки та управління проектами програмного забезпечення. Таким чином, стратегічне управління програмними проектами є вже не вибором, а необхідністю.

Організації з розробки програмного забезпечення повинні приймати стратегічні рішення щодо управління проектами програмного забезпечення, кожен з яких має різний ступінь впливу на параметри проекту на різних етапах проекту. Прийняття стратегічних рішень відбувається на ранніх стадіях виконання проектів з розробки програмного забезпечення, і в цей час повна інформація про проекти невідома. Таким чином, моделювання процесу стратегічного управління є альтернативою прийняттю стратегічних рішень. Формулювання стратегій є основним обов'язком керівництва, а керівники проектів виконують і впроваджують ці стратегії. Таким чином, формулювання успішних планів стратегічного управління вимагає співпраці бізнесу та менеджерів проектів [1].

Процес стратегічного управління полягає в розробці та прийнятті важливих рішень для управління та контролю стратегічних параметрів проекту. Якщо наслідки різних стратегічних рішень для стратегічних параметрів проекту незрозумілі, то можуть бути обрані небажані варіанти управління та розвитку. Таким чином, сфера стратегічного управління зосереджена на загальному управлінні проектами та визначає та встановлює напрямок діяльності з розробки проекту [2], тоді як управління проектом забезпечує виконання стратегічних рішень [3]. Тому проекти повинні мати стратегічні плани управління, які співвідносяться з планами управління проектами [4].

Процеси розробки та управління проектами програмного забезпечення визначаються як набір заходів, методів і практик, прийнятих для ефективної розробки та управління проектами програмного забезпечення. Таким чином, імітаційні моделі програмних процесів імітують різні особливості етапів розробки та варіанти управління програмними проектами. 

Моделювання та імітація процесу стратегічного управління потребує ретельного розгляду параметрів стратегічного проекту. Крім того, не менш важливо моделювати та імітувати різні фази процесу розробки програмного забезпечення, щоб зрозуміти зміни стратегічних параметрів на різних етапах розробки програмного забезпечення. Крім того, вирішальним є вибір правильної техніки моделювання, яка представляє характеристики моделі процесу. Моделювання стратегічних параметрів процесів розробки програмного забезпечення надає важливу інформацію, необхідну для відповіді на ключові питання процесу. Найбільш типові параметри, задіяні в процесах розробки програмного забезпечення, включають вартість/зусилля, ризик, бюджет, графік, якість і специфікації.

Було запропоновано декілька процесів розробки програмного забезпечення, наприклад, водоспад, спіраль (ітераційний) та швидкий [5]. Однак кожен із цих процесів по-різному поділяє фази розробки програмного забезпечення та підкреслює різні фази. Наприклад, модель водоспаду визначає перехід фази розробки в наступну фазу розробки лише після завершення поточної фази, і, отже, немає повторення будь-яких попередніх фаз. Таким чином, модель водоспаду підходить для середовища, де вимоги проекту добре розуміють усі зацікавлені сторони та використовуються перевірені технології. Спіральна модель дає змогу повертатися в будь-яку з попередніх фаз протягом життєвого циклу розробки проекту. Моделі швидкого розвитку підкреслюють фазу розробки над фазою проектування. Прикладом швидких моделей є гнучка модель розробки, у якій керівник проекту розробляє план високого рівня на основі основних вимог проекту, а планування низького рівня виконується членами команди проекту.

Запропонована імітаційна модель процесу стратегічного управління є інтегрованою структурою, яка поєднує стратегічні рішення з оцінкою витрат, управлінням ризиками та плануванням управління проектами. Управління ризиками визначає та кількісно оцінює ризик, тоді як оцінка витрат створює випадкову оцінку вартості в людино-місяцях та об’єднує її з ризиком. Керівництво проекту трансформує вартість людино-місяців у бюджет і графік програмних проектів. Запропонована імітаційна модель зосереджена на наслідках стратегічних рішень щодо вартості, ризику, бюджету та графіка для різних етапів розробки проектів програмного забезпечення.

Імітаційна модель визначає такі загальні процеси: розробка стратегії, управління ризиками, оцінка вартості та управління проектом. Процес розробки стратегії визначає різні стратегічні плани управління розробкою проектів програмного забезпечення.

Потім керівник проекту аналізує відгуки з попереднього етапу та розробляє відповідні коригувальні дії, які оновлюють план управління ризиками для наступного етапу проекту. Потім розробник програмного забезпечення визначає новий набір вхідних параметрів впливу ризику та оцінки вартості і моделює наступний етап розробки. Цей процес повторюється на всіх етапах розробки, щоб проаналізувати повний життєвий цикл проекту програмного забезпечення. Наприкінці моделювання першої стратегії керівник проекту проводить планування управління проектом, використовуючи кількісні показники вартості та ризику з моделювання, і визначає відповідний бюджет і графік для проекту програмного забезпечення. Моделювання продовжується, і процес повторюється для всіх стратегій, визначених на початку процесу. Таким чином, запропонована інтегрована структура моделювання визначає взаємозв’язок між стратегіями розробки проекту та планами управління проектом і визначає варіації та вплив вартості, ризику, бюджету та графіку на різних етапах розробки в рамках різних стратегічних рішень. Запропонована імітаційна модель використовує загальні компоненти plug and play із чітко визначеними інтерфейсами; отже, модель надає користувачеві гнучкість у використанні різних симуляцій оцінки витрат, моделей оцінки ризиків та інструментів управління проектами.

Запропоновано імітаційну модель процесу стратегічного управління програмними проектами. Це дає змогу критично дивитися на вплив стратегічних рішень на вартість, ризик, бюджет і графік розробки програмного забезпечення. Різні стратегії управління створюють різні набори ризиків і витрат, що призводить до різних вимог до бюджету та розкладу. Запропонована імітаційна модель процесу стратегічного управління є інтегрованою структурою, яка охоплює моделювання стратегічних параметрів вартості та ризику та їх інтеграцію в планування управління проектом, що допомагає моделювати бюджет і графік проектів програмного забезпечення. Таким чином, імітаційна модель допомагає організаціям, що розробляють програмне забезпечення, і керівникам проектів приймати найкращі стратегічні рішення щодо розробки своїх програмних проектів на основі співвідношення вартості та ризику та їх впливу на бюджет і графік. 

Таким чином, потрібно продовжувати пошуки кращих моделей процесу стратегічного управління, а робота над запропонованою моделлю повинна включати якість і специфікації в процес стратегічного управління. Запропонована модель забезпечує основу для моделювання та імітації стратегічних рішень, які можуть бути розширені шляхом включення інших параметрів, що представляють інтерес, щоб отримати більш повне уявлення про процес стратегічного управління розробкою проектів програмного забезпечення.

Література

1.M. S. Alkoffash, M. J. Bawaneh, A. I. Al Rabea, Which software cost model to choose in a particular project, Journal of Computer Science, vol. 4, issue 7, pp. 606–612, 2008.

2.P. Bannerman, Risk and risk management in software projects: a reassessment, The Journal of System and Software, vol. 81, pp. 2118–2133, 2008.

3.S. Collyer, C. M. J. Warren, Project management approaches for dynamic environments, International Journal of Project Management, vol. 27, pp. 355–364, 2009. 

4.A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK), 6rd ed., Project Management Institute, 2017. 

5.R. K. Wysocki, Effective Software Project Management, Wiley Press, 2010.

_____________________________________________________________________________

Науковий керівник: Лендюк Тарас Васильович, доцент кафедри інформаційно-обчислювальних систем і управління, Західноукраїнський національний університет

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення