РОЛЬ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В ЕКОНОМІЦІ КРАЇНИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

РОЛЬ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В ЕКОНОМІЦІ КРАЇНИ

07.03.2023 21:57

[2. Economic sciences]

Author: Солоненко Юлія Валеріївна, кандидат економічних наук, доцент, Донецький національний університет імені Василя Стуса, м. Вінниця; Грицина Марія Сергіївна, здобувач вищої освіти, Донецький національний університет імені Василя Стуса, м. Вінниця


ORCID: 0000-0003-1696-2151 Солоненко Ю.В. 

В умовах воєнного стану, який переживає Україна, занепадає розвиток таких сфер життя, як соціальна, економічна, культурна. Ускладнений розвиток економіки нашої країни спричиняє зростання безробіття, а, отже, й збільшення соціальних проблем. Умови війни змушують людей шукати нові способи виживання, і соціальне підприємництво може стати ефективним інструментом для вирішення соціальних проблем, пов'язаних із російською агресією.

Соціальне підприємництво орієнтоване на регулювання та вирішення соціальних проблем в державі, на відміну від звичайного, завданням якого є отримання прибутку виключно в інтересах власника. Основними принципами соціального підприємництва є вирішення соціальних проблем, залучення суспільства до співпраці та взаємодії, ефективність та стійкість з економічної точки зору.

Зазвичай соціальні підприємства займаються різними сферами діяльності, такими як охорона здоров’я, освіта, соціальний розвиток. Проте, незалежно від сфери діяльності, соціальні підприємства мають спільну мету: вирішення соціальних проблем та підвищення якості життя населення. Соціальне підприємництво може також стати важливим інструментом реабілітації після війни. Соціальні підприємства можуть сприяти реінтеграції військових, відновленню інфраструктури та розвитку місцевої економіки. 

Від початку війни в Україні рівень життя населення почав стрімко падати, оскільки велика кількість підприємств була зруйнована, частина перебуває в окупації, а ще частина – зупинила роботу через зменшення попиту на певний вид продукції. Тому для нашої країни є дуже актуальним розвиток усіх видів соціального підприємництва. 

Види соціального підприємництва [1]: 

1. Підприємства, які створюють робочі місця для вразливих категорій населення. Прикладом для даного виду може слугувати «Veterano pizza». Підприємство надає робочі місця ветеранам АТО, а також допомагає у створенні власного бізнесу, оскільки надає франшизи даного бренду ветеранам війни [2].

2. Організації, які надають соціально важливі послуги.

3. Громадські організації, які використовують підприємництво для соціальних змін. 

4. Бізнес, який реінвестує частину прибутків на вирішення соціальної проблеми. Наприклад, кав’ярня «Поруч» заснована при центрі підтримки ветеранів у Краматорську. 80 % прибутку закладу йде на розвиток ветеранського хабу.

Одним із новостворених підприємств, яке можна вважати соціальним є  заклад громадського харчування «Інші», який заснований у Львові. У ресторані було створено щонайменше 15 нових робочих місць для вимушених переселенців з інших регіонів України. Крім цього, ресторан забезпечує харчуванням тих, хто з тих чи інших причин не має змоги заплатити [3].

Умови війни є важкими для будь-якого виду діяльності, але соціальне підприємництво може бути ефективним інструментом у вирішенні значної кількості проблем. Шляхом надання робочих місць, фінансовою допомогою соціальним фондам, наданням необхідних суспільству послуг даний вид підприємництва забезпечує підтримку населення та стимулює розвиток економіки країни, що є важливим аспектом у підтримці функціонування всіх сфер в Україні. Важливо залучати альтернативні джерела фінансування та співпрацювати з іншими організаціями, які мають схожі цілі та відповідні ресурси. Крім того, важливо зберігати відкритість та прозорість у діяльності соціальних підприємств, щоб запобігти корупції та іншим негативним явищам. Незважаючи на труднощі, соціальні підприємства можуть стати джерелом надії та позитивних змін в умовах війни.

Література

1. Соколюк, К., & Додон, О. (2022). СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО НА ПРИКЛАДІ ТРАНСПОРТНОЇ ГАЛУЗІ: ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ. Економіка та суспільство, (37). URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-37-75

2. Veterano Pizza. URL: https://kufer.media/gajdy/veteranska-pitsa-i-dobri-spravy-yak-pratsyuye-veterano-pizza-u-frankivsku/

3. Ресторан «Інші» URL:https://www.the-village.com.ua/village/food/new-place/324593-restoran-inshi-z-bezkoshtovnim-menyu-v-tsentri-lvova-vid-evgena-klopotenka-ta-inni-popereshnyuk

4. Овсянюк-Бердадіна О. Ф., Крисько Ж. Л. Соціальне підприємництво як інноваційний інструмент вирішення суспільних проблем: передумови становлення та активізації. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2016. Вип. 6. Ч. 2. С. 129–132.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення