ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН У ФІНАНСОВІЙ СФЕРІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН У ФІНАНСОВІЙ СФЕРІ

08.11.2021 23:35

[2. Економічні науки]

Автор: Кобзар К.В., студент, ННІ фінансів, банківської справи, Університет державної фіскальної служби України


«Blockchain» (block – блок, сhain – ланцюг) - це розподілена база даних, до якої кожен користувач може безпечно приєднатися та виконати транзакційний код. Інформація про транзакції знаходиться в загальнодоступній, глобальній блокчейн базі даних. У ній відбувається підтвердження і прийняття операцій P2P-мережі. Ієрархія таких систем повністю горизонтальна [3]. Всі учасники рівноправні, будь-який учасник системи є точкою управління. У світі вже існують та успішно працюють ефективні рішення побудовані на базі блокчейн, такі як, наприклад, Bitcoin – інноваційна мережа платежів та цифрова валюта, Brave – браузер, який має можливість проводити анонімні платежі власникам сайтів та багато інших успішних реалізацій [2].

Властивості технології блокчейна:

- Безпека: розподілена архітектура блокчейн на основі консенсусу усуває окремі точки збою та зменшує потребу в посередниках даних, таких як агенти передачі, оператори систем обміну повідомленнями та неефективні монополістичні утиліти. 

- Прозорість: блокчейн використовує взаємні стандарти, протоколи та спільні процеси, діючи як єдине спільне джерело правди для учасників мережі.

- Довіра: його прозорий і незмінний реєстр дозволяє різним сторонам у бізнес-мережі легко співпрацювати, керувати даними та досягати домовленостей.

- Програмованість: підтримує створення та виконання смарт-контрактів — детермінованого програмного забезпечення із захистом від несанкціонованого доступу, гарантованих системою блокчейн або розподільчих реєстрів.

- Конфіденційність: він надає провідні інструменти на ринку для повної конфіденційності даних на кожному рівні, що дозволяє вибірково обмінюватися даними в бізнес-мережах. Це значно покращує прозорість, довіру та ефективність, зберігаючи конфіденційність.

- Високопродуктивність: мережі створені на основі технології блокчейн витримують сотні транзакцій в секунду та періодичні стрибки активності в мережі.

- Масштабованість: підтримує взаємодію між приватними та публічними мережами, пропонуючи кожному корпоративному рішенню глобальне охоплення, стійкість і цілісність основної мережі [1].

Перспективи використання технології блокчейн у фінансовій сфері:

Розумні контракти: угоди можуть бути дорогими, складними і віднімати багато часу, але блокчейн надає можливість для автоматизації. Розумні контракти можуть відстежувати, коли покупець платить і коли продавець поставляє товар, а також вирішувати будь-які проблеми, що виникають в процесі. Відсутність загрози кібернетичних атак знижує витрати на ведення бізнесу, допомагаючи всім сторонам, які беруть участь в угоді, заощадити гроші й уникнути стресу. Автоматизовані системи також знижують кількість людських помилок і працюють 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Грошові перекази: переказ грошей в інші країни спричинює безліч проблем і труднощів для фінансових установ та споживачів. Щорічно люди пересилають мільярди доларів по всьому світу, і цей процес зазвичай дорогий та трудомісткий. Блокчейн може все це змінити. Багато великих банків перейшли на міжнародні платежі з використанням технології блокчейн, що дозволяє економити час і гроші. Споживачі також можуть використовувати блокчейн для здійснення електронних переказів за допомогою мобільних пристроїв, уникаючи обтяжливого процесу відвідування банку, стояння в черзі і оплати комісії за транзакцію.

Блокчейн - це відмінний метод відстеження транзакцій і забезпечення точної, правдивої інформації: бази даних блокчейн практично неможливо змінити, що полегшує процес відстеження інформації за допомогою блокчейн баз даних. 

Хоча фінансова сфера стикається з безліччю жорстких правил і норм, все більше фінансових установ усвідомлюють потенціал технології блокчейн. Для індустрії фінансових послуг життєво важливо впроваджувати інновації і досліджувати нові технології для покращення своїх продуктів і послуг. 

Література:

1. How Blockchain Can Transform the Financial Services Industry URL: https://money.usnews.com/investing/cryptocurrency/articles/how-blockchain-can-transform-the-financial-services-industry

2. Jeremy Clark, «Bitcoin, blockchain, cryptocurrency, cryptology» (A detailed and technical study of Bitcoin, blockchain, cryptocurrency, and cryptology)

3. W. Mougayar, “The Business Blockchain: Promise, Practice, and Application of the Next Internet Technology,” New York, USA, John Wiley & Sons Inc.

________________ 

Науковий керівник: Діденко Л.В., к.е.н., доцент, кафедра фінансових ринків, Університет державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення