ТУРИСТИЧНІ КЛАСТЕРИ ТА ЇХНЯ РОЛЬ У ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ТУРИСТИЧНІ КЛАСТЕРИ ТА ЇХНЯ РОЛЬ У ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ

09.12.2021 20:57

[2. Економічні науки]

Автор: Чухов О.І., магістрант, Навчально-науковий інститут економіки і менеджменту, Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова; Бугайов О.В., магістрант, Навчально-науковий інститут економіки і менеджменту, Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова


Державне регулювання регіонального економічного розвитку забезпечує активізацію господарської діяльності в регіонах, запроваджуючи нові виробничі відносини і впливаючи на поліпшення використання природно-ресурсного та економічного потенціалу. Відповідний підхід зі сторони держави створює умови для посилення спеціалізації регіонів, прискореного розвитку прогресивних галузей економіки, залучення іноземного капіталу в регіони тощо. 

Нині розвиток концепції кластерного розвитку економіки проходить переважно у рамках підходу, орієнтованого на формування диверсифікованої конкурентоздатної економіки. Кластерний підхід базується на:

обліку позитивних ефектів регіональної агломерації: близькості виробника і споживача, мережевих ефектах і дифузії знань та вмінь за рахунок міграції персоналу та виділення бізнесу; 

підвищення ефективності використання основних засобів, сумісного навчання кадрів, працюючих на підприємствах кластера;

спільне використання виробничих потужностей, трансферу інновацій всередині кластеру;

формування особливих компетенцій за рахунок ефектів доповнюваності управління компаніями;

виникнення детермінантів конкурентних переваг, зміна яких призводить до формування певних протиріч, і, в результаті, це включає еволюційно сформований механізм адаптації до нових умов.

Туристично-рекреаційний кластер регіону являє собою групу географічно локалізованих, взаємозв'язаних компаній, постачальників спеціалізованих послуг, інфраструктури, освітніх центрів, органів державної влади і інших організацій, які взаємодоповнюють один одного і орієнтовані на досягнення двоєдиної мети: 

1) задоволення громадських потреб в подорожах, відпочинку, лікуванні і інших формах рекреації засобами туристично-рекреаційної діяльності; 

2) формування конкурентоздатного сектора економіки, сприяючого зростанню якості життя населення і соціально-економічному розвитку рекреаційного регіону. 

Бурхливе зростання туристичних кластерів, розпочате з кінця ХХ століття, можна пояснити особливостями новітнього етапу розвитку світової рекреації, які, виражаються в наступних взаємозв'язаних тенденціях: 

безперервне зростання попиту на ринку туризму і рекреації; 

зміщення в моделях споживання товарів і послуг на користь останніх;

зростаючий попит на диверсифіковані туристично-рекреаційні послуги; 

швидке поширення міжнародних стандартів рекреації під впливом глобалізації світової економіки; зростаючій інвестиційній привабливості рекреації і туризму.

Необхідно зазначити, що формування і розвиток туристично-рекреаційних кластерів в той чи інший спосіб підтримується державою і місцевою владою. І це, перш за все, пояснюється тим, що розвиток туристичних кластерів сприяє збільшенню кількості нових робочих місць і доходів до бюджетів усіх рівнів, а також є підґрунтям розвитку міст, крім того, - забезпечує еко-соціальний розвиток регіону.

Системний вплив туризму на економіку територій відбувається через різноманітні ефекти (економічний, соціальний, етнокультурний, особистісний, екологічний) та зв’язки з суб’єктами інших видів економічної діяльності:

1) вплив туристичних кластерів на економічну сферу розвитку регіону: диверсифікація діяльності підприємств регіону; розширення ринків для місцевих продуктів і послуг; розвиток інфраструктури регіональної економіки; підвищення інноваційної активності підприємств; розвиток науки і освіти; зростання зайнятості місцевого населення та доходи бюджетів усіх рівнів;

2) вплив туристичних кластерів на соціально-культурну сферу розвитку регіону: запобігання міграції; розвиток культурної і спортивної сфер регіону; внесок до розвитку національної культури, місцевих традицій і збереження пам’ятників культури; підтримка традиційних форм господарювання та народних промислів;

3) вплив туристичних кластерів на еколого-природну сферу регіону: створення передумов стійкого розвитку регіону на основі раціонального природокористування; розвиток екологічно чистого сільського господарства та перероблювальних виробництв; збереження пам’ятників природи і унікальних природних об’єктів.

Таким чином, формування економічних кластерів є важливим і об’єктивно обумовленим процесом, який сприяє удосконаленню організаційно-виробничої структури економіки і поліпшенню динаміки її розвитку. Це є передумовою формування регіональних  і національних конкурентних переваг за рахунок оптимізації використання економічного потенціалу суспільства.

Література:

1. Ільчук В. П., Хоменко І. О., Лисенко І. В. Кластерна стратегія розвитку економіки регіону: монографія. Чернігів: Чернігівський державний технологічний університет, 2013. 367 с.

2. Писаревський І. М., Войтенко К. К. Підвищення туристського потенціалу міст на основі формування туристського кластера регіону (світовий і національний досвід). Бізнес Інформ. 2014. № 11. С. 58–63.

________________ 

Науковий керівник: Оболенцева Л.В., д.е.н., професор, Навчально-науковий інститут економіки і менеджменту, Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення