СТАН РИНКУ КАВОВИХ МАШИН В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

СТАН РИНКУ КАВОВИХ МАШИН В УКРАЇНІ

23.09.2022 12:01

[3. Технічні науки]

Автор: Андрієвська Людмила Валентинівна, кандидат технічних наук, доцент, Державний торговельно-економічний університет, Київ; Глушкова Тетяна Геннадіївна, кандидат технічних наук, доцент, Державний торговельно-економічний університет, Київ; Марчук Наталія Богданівна, кандидат технічних наук, доцент, Державний торговельно-економічний університет, Київ


Актуальність теми дослідження. До електричних пристроїв для приготування напоїв належать кавоварки, які за способом приготування кави поділяються на такі види: гейзерні; фільтраційні (крапельні); кавоварки-еспрессо; комбіновані; електротурки та кавові машини. Наразі найбільшою популярністю серед споживачів користуються кавові машини.

Кавова машина (англ. coffee machine) — електричний пристрій для автоматичного приготування кави з пропонованого продукту (зерно, мелена кава). Варіння кави в кавовій машині передбачає мінімальну участь людини. У кавових машинах забезпечено повністю автоматизований процес приготування кави, який включає в себе такі функції: помел зерен кави, регулювання розміру помелу зерен кави, регулювання міцності кави за бажанням, дозування окропу в напої, збивання молока для кави, приготування напою, приготування 2-х порцій напою одночасно, приготування капучино, приготування окропу, підігрів чашок для кави, встановлення таймера вимкнення. Цей основний набір функцій забезпечують всі сучасні кавові машини [1].

У торговельних мережах України реалізується велика кількість кавових машин закордонного виробництва, тому актуальним завданням наразі є аналіз стану ринку даної продукції.

Метою дослідження є аналіз стану і структури ринку кавових машин та виявлення загальних тенденцій його розвитку

Кавові машини за принципом дії та конструктивними особливостями поділяють на: 

- ріжкові кавові машини. Пристрої цього типу (ще вони називаються - еспресо) в експлуатації дуже зручні, а їх ціна досить прийнятна. Їх оцінять любителі капучіно, так як в комплект даної кавомашини входить капучінатор - спеціальна насадка, що застосовується для його приготування. Ця насадка дозволяє навіть в домашніх умовах насолоджуватися прекрасним, ароматним капучіно. 

- Крапельні кавові машини (фільтраційні). Це не дуже дорогі апарати, які користуються найбільшою популярністю. Мелена кава готується фільтраційним способом - гаряча вода проходить тонким струменем крізь сіточку з кавою. Для кавоварок даного типу прекрасно підходить кава дуже грубого помелу. 

- Капсульні кавові машини - це машини, призначені для приготування кави з кавових капсул. У кавомашині кавова капсула з декількох сторін проколюється, і вміст змішується з водою повітряним потоком. Напій, який готується в такий спосіб, виходить дуже смачний і ароматний.

- Парові (гейзерні) кавоварки. Вони бувають ручні і електричні. Ці кавоварки дають можливість контролювати і регулювати процес нагрівання води.

- Комбіновані кавомашини. Цей вид поєднує в собі роботу і крапельної, і ріжкової кавової машини. Такі апарати прекрасно підходять для приготування як американо, так і еспрессо [2].

Сегмент кавоварок та кавових машин є одним із лідерів на українському ринку дрібної побутової техніки за темпами зростання. У фізичному вимірі лідерами продаж є моделі нижнього цінового сегмента (до 50 доларів), які забезпечили 65% загального продажу. Одночасно все більше набувають популярності дорогі кавомашини вартістю від 200-400 доларів, їхній обсяг продажу зріс майже в 5 разів.

На сьогоднішній день на українському ринку представлено більше 60 виробників кавоварок і кавових машин. Більшість пристроїв для приготування кави представляють європейські виробники: Італія, Німеччина, Великобританія, Швеція, Швейцарія, Франція [3].

Епідемія covid-19 суттєво вплинула на ринок кавових машин – у зв’язку з тим, що велика кількість працівників перейшли на дистанційний формат роботи, збільшився попит на кавові машини саме для домашнього використання, бюджетні за ціною та прості в експлуатації. 

Для аналізу експортно-імпортних операцій з кавовими машинами використаємо код товару 8516 71 00 00 – «інші прилади електронагрівальні: для приготування кави або чаю» [4]. Дані щодо імпорту та експорту проаналізуємо за останні 4 роки. Результати аналізу наведено у табл. 1 [5].

Таблиця 1

Дані щодо імпорту та експорту електронагрівальних приладів для приготування кави або чаю, в тому числі кавових машин, в Україні, за 2018-2021 рр. [5].





Що стосується ринку України, то за даними Державної служби статистики за 2018 рік було імпортовано 494419 од. електронагрівальних приладів для приготування кави або чаю, в тому числі кавових машин, загальною вартістю 13655,4 тис. дол США. Основними країнами-імпортерами були Італія (124420 од.), Німеччина (2804 од.) та Китай (342507 од.). 

Експорт, головним чином, був направлений до Угорщини (5277397 од.), Республіки Молдова (2309 од.) та Вірменії (424 од.). Загальна вартість експорту склала 183262,5 тис.дол. США.

Зазначимо, що у 2019 році операції з імпорту електронагрівальних приладів для приготування кави або чаю, в тому числі кавових машин, дещо знизилися порівняно з попереднім роком: до України було ввезено 381228 од. даної техніки загальною вартістю 20123,4 тис. дол. США. Структура країн-імпортерів залишилася такою ж як і в 2018 році. Обсяги експорту даної продукції також знизилися і становили 4611150 од. на суму 210057,4 тис. дол. США. У структурі країн-експортерів відбулися зміни – значна частка приладів була експортована до Білорусі (230 од. загальною вартістю 27,6 тис. дол. США).

Що стосується 2020 року, то зазначимо, що у структурі імпортерів відбулися значні зміни – місце Німеччини зайняла Франція з обсягом імпорту 9198 од. загальною вартістю 2214,1 тис. дол. США. Але лідерами з поставок так і залишилися Італія та Китай. Структура експорту у даний період мала наступний вигляд: до Угорщини було направлено 99,8 % експортованої продукції, до Грузії та Республіки Молдова також відбувалися поставки електронагрівальних приладів для приготування кави або чаю, в тому числі кавових машин. 

Аналіз ринку за 2021 рік можливо провести лише за січень-листопад. У цей період імпорт електронагрівальних приладів для приготування кави або чаю, в тому числі кавових машин, склав 472855 од. на суму 30702 тис. дол. США. Найбільшим імпортером була Італія (43739 од. на суму 13252,3 тис. дол. США), на другому місці знаходиться Китай (376799 од. на суму 6065,2 тис. дол. США), за ними розташовується Франція (11705 од. на суму 3519 тис. дол. США). Структура експорту мала такий же вигляд, як і в 2020 році. Загалом було експортовано 5517706 апаратів на суму 276898 тис. дол. США.

Що стосується торговельних марок, то лідером на ринку є італійський бренд Saeco (належить Evoca Group). Поставки апаратів цієї марки зросли на 23 %, до понад 8,1 тис. од. З них більш ніж 8 тис. імпортувала «Компанія Ліберті Україна», що є крупним постачальником вендингових та кавових машин, а також кави [7]. Збільшилась і частка кавових машин Saeco в структурі імпорту: у 2020 році на цю марку припадало 60% від поставок, що на 10 % більше, ніж 2019 р. Машини Saeco приваблюють своєю низькою ціною, яка, при розмитненні в середньому становить близько 300 дол. США (без ПДВ), а також універсальністю. Найпопулярніша модель кавових машин – Saeco Lirika. Друге місце посіла марка Dr.Coffee китайського виробника Suzhou Dr.Coffee System Technology. В 2020 р. до України було ввезено 1170 апаратів цього бренду (фактично стільки ж, як і в 2019 р.). Основним імпортером була також «Компанія Ліберті Україна», яка розмитнила 950 машин. Найбільш популярна модель – F11. Ці апарати недорогі, хоча їхня середня вартість на кордоні вища, ніж у Saeco, і становить приблизно 650 дол. США [7]. До трійки лідерів увійшов бренд Bianchi (виробник – італійська компанія Bianchi Industry) з 1325 новими апаратами у 2020-му. У порівнянні з 2019 р. імпорт апаратів Bianchi скоротився майже на 30%. Найбільш популярна модель цієї марки – суперавтомат GAIA STYLE. Середня вартість машин Bianchi при розмитненні становила 1400 дол. США. Найбільше кавових машин цього бренду (823 од.) ввезла «Якобз Дау Егбертс Україна», яка є другим імпортером в Україні за кількістю розмитнених апаратів [7].

Таким чином, можна відмітити, що в Україні у 2018-2021 роках обсяги експорту електронагрівальних приладів для приготування кави або чаю, в тому числі кавових машин, дещо перевищують імпорт, що свідчить про позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Проте, зазначимо, що на вітчизняному ринку відсутні виробники даної продукції і тому припускаємо, що в даній ситуації має місце виробництво кавових машин за давальницькою схемою та так званий «сірий імпорт» з інших країн.

Зазначимо, що за 2022 рік поки що відсутні статистичні дані стосовно ринку кавових машин. Наразі розвиток ринку даної продукції досить важко спрогнозувати, адже військовий стан в Україні має суттєві негативні наслідки для всього економічного сектору, у тому числі і імпорту кавових машин: знищені великі площі складських приміщень для зберігання даної продукції, логістика є досить проблемною і дороговартісною, у зв’язку з відсутністю повітряного сполучення з іншими країнами, купівельна спроможність громадян наразі є досить низькою.

Список використаних джерел

1. Визначення терміну «кавова машина». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0

2. Андрієвська, Л. В. Товарознавство. Електротовари: підручник. т.3 / Л. В. Андрієвська, Т. Г. Глушкова, Н. Б. Марчук. – Київ : КНТЕУ, 2020. – 271 с.  

3. Шульга І. В., Ніколайчук Л. Г. Аналіз сучасного асортименту кавових машин // Вісник ЛТЕУ. Teхнічні науки. – 2018. –  № 21. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://journals-lute.lviv.ua/index.php/visnyk-tech/article/view/270

4. Про затвердження Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності: Наказ Міндоходів від 14.01.2014 № 15[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/mitne-zakonodavstvo/nakazi/62995.html 

5. Статистичні дані щодо імпорту та експорту електронагрівальних приладів для приготування кави або чаю, в тому числі кавових машин, в Україні. Офіційний сайт Державної служби статистики України. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2019/zd/e_iovt/arh_iovt2019.htm; http://ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/zd/e_iovt/arh_iovt2020.htm

6. Ринок кавомашин: на автоматі [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.nefterynok.info/stati/rinok-kavomashin-na-avtomat

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення