ДИНАМІКА ЗАЛУЧЕННЯ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ДО КРАЇН АСЕАН (НА ПРИКЛАДІ, СІНГАПУРУ, МАЛАЙЗІЇ ТА ТАЇЛАНДУ) - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ДИНАМІКА ЗАЛУЧЕННЯ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ ДО КРАЇН АСЕАН (НА ПРИКЛАДІ, СІНГАПУРУ, МАЛАЙЗІЇ ТА ТАЇЛАНДУ)

09.04.2024 14:21

[2. Економічні науки]

Автор: Макарчук Катерина Олексіївна, кандидат економічних наук, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, м. Харків



Асоціація країн Південно-Східної Азії є шостою за величиною економікою у світі, і вона має третю в світі робочу силу після Китаю та Індії. Завдяки зростаючому розміру ринку та великій кількості робочої сили АСЕАН має величезний потенціал для того, щоб стати основним напрямком притоку прямих іноземних інвестицій. 

Надходження ПІІ до АСЕАН кожного року було не стабільним відбувалися коливання. (рис. 1) Вагомий вплив на приток ПІІ до АСЕАН у 2020 р. мала пандемія COVID-19 із падінням ПІІ на 25 % до 137 млрд дол. США. У 2020 р. у зв’язку з пандемією та карантином у країнах АСЕАН відбулося зниження, збій у ланцюзі поставок, падіння прибутків компаній, економічна невизначеність та відтермінування інвестицій багатонаціональними підприємствами. Інвестиційна активність у регіоні скоротилась за всіма видами. Надходження іноземних інвестицій до АСЕАН почали зростати і у 2022 році. [1-3].




Рис. 1. Потоки прямих іноземних інвестицій до країн АСЕАН у 2015-2022 рр. у млрд. дол. США [1-3]

Зростанню надходження ПІІ до АСЕАН у 2021-2022 рр. сприяло декілька факторів, а саме: зростання інвестицій у різні модальності, сильне відновлення виробництва, корпоративні інвестиційні стратегії, зосереджені на розширенні потужностей для зміцнення ланцюгів постачання та для відновлення після пандемії, значні інвестиції з ключових джерел країни та інвестиції в діяльність, пов’язану з інфраструктурою, у тому числі з цифровою економікою [4].

Широкомасштабне зростання ПІІ у виробництво зіграло ключову роль у 2021 році. Великі інвестиції у виробництво, фінанси та деякі сфери послуг, пов’язані зі стрімким зростанням цифрової економіки та діяльністю Індустрії 4.0, були головними рушійними силами галузі. Інвестиції у виробництво зафіксували найзначніше зростання до 45 млрд. дол. США у таких галузях, як електромобілі, електроніка, біомедицина та фармацевтика. Фінанси та банківська справа залишаються найбільшою галуззю-реципієнтом прямих іноземних інвестицій із 22% зростанням до 57 млрд. дол. США [4].

Найбільші надходження ПІІ серед цих країн припадають на Сінгапур (рис. 2). Після 2020 р. відбулися зміни у державній політиці щодо політики залучення ПІІ до Сінгапуру і об’єм інвестицій у 2022 р. склав 141187,2 млн дол. США [1].

Сінгапур підтримує переважно відкриту інвестиційну політику та міцну вільну ринкову економіку, водночас активно керуючи та підтримуючи економічний розвиток Сінгапуру [5].

Малайзія протягом восьми років мала нестабільні надходження прямих іноземних інвестицій до своєї країни. Показник постійно змінювався під дією різних факторів. У 2022 р. приток ПІІ до Малайзії збільшився до найвищого рівня, досягши 17095,8 млн дол. США [1].

Основними галузями залучення ПІІ до Сінгапуру було виробництво, оптова та роздрібна торгівля, фінанси та страхування. Основний потік ПІІ який залучається до Малайзії спрямовано у фінанси та страхування, нерухомість, виробництво. Основними галузями надходження ПІІ до Таїланду є: видобуток корисних копалин, оптова та роздрібна торгівля, фінанси та страхування [2].




Рис. 2. Динаміка потоку прямих іноземних інвестицій до Сінгапуру, Малайзії та Таїланду у 2015-2022 рр., млн дол. США [1]

Сінгапур, Малайзія та Таїланд протягом багатьох років і зараз продовжують залишатись одними з найуспішніших країн регіону Південно-Східної Азії щодо залучення прямих іноземних інвестицій завдяки численним перевагам для іноземних інвесторів, які прагнуть вести бізнес в Азії. Уряди країн спрямували свою державну політику на створення сприятливих умов, надання пільгових дотацій іноземним інвесторам, підтримці та наданні гарантій для іноземних інвесторів задля економічного зростання економік країни. 

Література:

1. Flows of Inward Foreign Direct Investment (FDI) to ASEAN Countries. ASEAN Stats Data Portal: веб-сайт. URL: https://data.aseanstats.org/indicator/FDI.AMS.TOT.INF

2. ASEAN Investment Report 2022. The Association of Southeast Asian Nations: веб-сайт. URL: https://asean.org/wp-content/uploads/2022/10/AIR2022-Web-Online-Final-211022.pdf (дата звернення 07.04.2024).

3. ASEAN Investment Report 2020-2021. ASEAN Stats Data Portal: веб-сайт. https://asean.org/wp-content/uploads/2021/09/AIR-2020-2021.pdf (дата звернення 07.04.2024).

4. Association of southeast Asian nations. ASEAN Stats Data Portal: веб-сайт URL: https://asean.org/our-communities/economic-community/investment-2/ (дата звернення 07.04.2024).

5. 2022 Investment Climate Statements: Singapore. U.S. Department of State: веб-сайт. URL: https://www.state.gov/reports/2022-investment-climate-statements/singapore/ (дата звернення 07.04.2024).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення