РОЛЬ ШЕРИНГОВОЇ ЕКОНОМІКИ В РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

РОЛЬ ШЕРИНГОВОЇ ЕКОНОМІКИ В РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ

16.04.2024 14:28

[2. Економічні науки]

Автор: Касьян Єва, Сумський національний аграрний університет, Україна; Гопка Ольга, Академія фінансів і бізнесу Vistula, Польща


Економіка спільного використання (шерингова економіка) змінила традиційні підходи до володіння та доступу до ресурсів і стрімко розвивається в усьому світі, включно з Україною. Вона несе в собі потенціал для розв'язання багатьох соціально-економічних проблем, зокрема для стимулювання соціального підприємництва та забезпечення сталого розвитку. Європейська комісія визнає, що економіка спільного використання є значним внеском у створення робочих місць та економічне зростання в Європейському Союзі. ШЕ заохочує розвиток нових бізнес-моделей, заснованих на інноваціях, узгоджуючись з порядком денним сталого розвитку ЄС та підтримуючи перехід до циркулярної економіки [1]. 

Шерингова економіка, як модель спільного доступу до товарів та послуг,  може сприяти соціальному підприємництву. Обидві концепції підтримують ідею ефективного використання ресурсів. Соціальні підприємства зазвичай мають соціальну місію, спрямовану на покращення якості життя людей або розв’язання соціальних проблем. ШЕ може підтримувати цю місію, забезпечуючи доступ до ресурсів для потребуючих груп населення. Соціальні підприємства можуть використовувати платформи економіки спільного користування для забезпечення своїх послуг або реалізації своєї місії [2]. 

Економіка спільного споживання може бути важливим інструментом у досягненні сталого розвитку, оскільки вона спрямована на зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, підвищення ефективності використання ресурсів та сприяння створенню більш справедливого та інтегрованого суспільства [3]. Шерингова економіка дозволяє більш ефективно використовувати ресурси. Спільне використання ресурсів може значно знизити витрати для індивідуальних користувачів. Шерингова економіка стимулює інновації, так як нові бізнес-моделі постійно з'являються в шеринговій економіці, що призводить до створення нових робочих місць і продуктів. Шерингова економіка забезпечує більшу гнучкість та доступність ресурсів для ширшого кола людей, які можуть не мати можливості або бажання володіти ними на повну ставку. Втім, ця нова модель споживання принесла не тільки переваги, а й певні виклики. Поділ особистих ресурсів з незнайомцями може створювати ризики для безпеки особи. Для тих, хто заробляє на життя через платформи шерингової економіки, існує проблема нестабільності доходу, зумовлена коливаннями попиту та неконтрольованими змінами в політиці платформ. Зростаюча залежність від платформ шерингової економіки може посилювати соціальні нерівності та піддавати ризику права працівників, які часто працюють без соціальних гарантій та страхування. 

Таким чином, модель спільного користування має як переваги так і недоліки (рис.1).




Рисунок 1. Переваги та виклики впровадження моделі шерингової економіки

*Розроблено авторами

В Україні шерингова економіка ще перебуває на ранній стадії розвитку, але вона вже має потенціал для вирішення багатьох соціально-економічних проблем. Уряду України слід створити сприятливе середовище для розвитку шерингової економіки [4]. Соціальним підприємцям слід використовувати переваги шерингової економіки для досягнення своїх цілей. 

Отже, шерингова економіка – це потужний інструмент, який може бути використаний для розв'язання багатьох соціально-економічних проблем, зокрема для стимулювання соціального підприємництва та забезпечення сталого розвитку. Ця модель пропонує інноваційний підхід до споживання і управління ресурсами, що відкриває значні можливості для зниження витрат, підвищення ефективності ресурсів і зменшення екологічного впливу. Однак, для повноцінного розвитку та інтеграції цієї моделі потрібно ретельно вирішити юридичні і безпекові виклики. Врегулювання цих питань вимагає активної участі законодавців, бізнесу та спільноти, щоб забезпечити стале та справедливе використання спільних ресурсів.

Література

1. European Commission. A European Agenda for the Collaborative Economy. 2016. Available online: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:52016DC0356 (дата звернення 12.04.2024)

2. Пилипенко Н., Карпець О. Теоретичні аспекти соціального підприємництва в сучасних умовах. Ефективна економіка. 2021. №3. DOI: 10.32702/2307-2105-2021.3.87(дата звернення 13.04.2024)

3. Yaraghi, Niam; Ravi, Shamika (2017). The Current and Future State of the Sharing Economy, Brookings India IMPACT Series No. 032017. March 2017. URL: https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2016/12/sharingeconomy_032017final.pdf (дата звернення 14.04.2024)

4. Пилипенко В. В., Пилипенко Н. М., Бєляєва В. В. Соціально-економічна політика в контексті технологічних процесів. Інтернаука. Серія: «Економічні науки». 2019. №6. URL: https://doi.org/10.25313/2520-2294-2019-6-5074 (дата звернення 15.04.2024)

__________________


Науковий керівник: Пилипенко Надія Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент, Сумський національний аграрний університет




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення