ЕЛЕКТРОМАГНІТНО – АКУСТИЧНИЙ ПЕРЕТВОРЮВАЧ ДЛЯ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ПРОДУКТИВНОГО КОНТРОЛЮ МЕТАЛОВИРОБІВ В ПОТОЦІ ВИРОБНИЦТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ЕЛЕКТРОМАГНІТНО – АКУСТИЧНИЙ ПЕРЕТВОРЮВАЧ ДЛЯ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ПРОДУКТИВНОГО КОНТРОЛЮ МЕТАЛОВИРОБІВ В ПОТОЦІ ВИРОБНИЦТВА

05.04.2023 15:37

[3. Технічні науки]

Автор: Сучков Григорій Михайлович, доктор технічних наук, професор, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", м. Харків; Донченко Андрій Валерійович, аспірант, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", м. Харків


ORCID: 0000-0002-1805-0466
Відомо, що промисловість виробляє сотні мільйонів тон сталевих металовиробів шляхом прокатки, витяжки тощо. До таких металовиробів відносяться залізничні рейки, труби, листи, балки та багато інших. Для забезпечення необхідної якості виробів та наступної безаварійної їх експлуатації сучасне виробництво повинне бути забезпечено швидкісними засобами неруйнівного контролю. Найбільш поширеним методом неруйнівного контролю є ультразвуковий. Проте традиційна ультразвукова діагностика з використанням контактної рідини не може забезпечити контроль об’єктів, що переміщуються зі швидкістю 1 м/с і більше. Електромагнітно – акустичні перетворювачі (ЕМАП) через повітряні або діелектричні прошарки між ЕМАП і поверхнею металу забезпечують практично будь-яку швидкість контролю. При цьому для забезпечення надійності діагностики необхідно з високою точністю підтримувати величину повітряного прошарку в процесі контролю, що далеко не завжди можливо реалізувати на практиці.
Для вирішення поставленої науково – технічної задачі запропоновано розробити і виготовити електромагнітно – акустичний перетворювач, який забезпечує стабільність відстані між ЕМАП і поверхнею металу через діелектричний прошарок заданої товщини в процесі переміщення металовиробу відносно сенсора. Конструкція розробленого ЕМАП наведена на рис.1.
На рис.1 показано: 1 – ЕМАП; 2 - сердечник перетворювача що не обертається; 3 – елемент перетворювача що обертається; 4 – бандаж; 5 – полюс джерела магнітного поля; 6 – високочастотна котушка, що розміщена в діелектричній основі; 7 – електронний блок управління високочастотною котушкою; 8 – з’єднувач високочастотної котушки з генератором живлення; 9 – з’єднувач високочастотної котушки з посилювачем прийнятих ультразвукових імпульсів.




На рис.2 наведено зображення виготовлених варіантів ЕМАП, яка можуть котитися по поверхні металовиробу, які підлягають діагностуванню.




Магнітне поле подається на перетворювач через центральну осьову частину, яка не обертається. В отвір цієї ж осі через провідники подаються потужні імпульси струму живлення. Прийняті з виробу ультразвукові сигнали через інші провідники поступають на посилювач.

Перетворювач опирається бандажем, або бандажем і боковими металічними елементами (залежно від конструкції) на поверхню металовиробу, зберігаючи таким чином відстань від ЕМАП і поверхнею металу постійною. Відповідно, сигнал, який збуджується та приймається з виробу що контролюється буде стабільним. Достовірність діагностики металу буде вищою ніж традиційним методом.





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення