КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

09.12.2021 19:58

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Глюза А.П., студентка, комп’ютерна інженерія та управління, Харківський національний університет радіоелектроніки; Гончаренко Д.В., студент, комп’ютерна інженерія та управління, Харківський національний університет радіоелектроніки


У широкому сенсі контроль якості є сумою всіх заходів для забезпечення стабільного рівня якості продукції, що випускається. У вузькому сенсі даний термін означає порівняння фактичної величини продукту із заданою, при якому встановлюється, якою мірою продукти задовольняють встановленим до них вимогам. 

Якість ПЗ – комплекс параметрів програмного продукту, визначальних здатність виконувати покладені нею функції. На даний момент цей показник регулюється міжнародним стандартом ISO/IEC 25010:2011. Цей стандарт встановлює багаторівневу систему оцінки якості ПЗ, що базується на восьми базових характеристиках.

Основна мета контролю якості – гарантувати, що продукція (послуга, процес) відповідають конкретним вимогам та є надійними, задовільними та стійкими у фінансовому відношенні. Забезпечення контролю та якості програмного забезпечення визначається відповідно до різних вимог залежно від особливостей проекту. Основними вимогами, що часто визначаються для будь-якої програми, є:

- Функціональність – включає набір дій, які вирішують завдання користувача. Набір цих дій описано у функціональних вимогах до програмного забезпечення.

- Надійність – визначає вимога, при якому програма повинна виконувати свої завдання у певних умовах та задану кількість часу. Програма повинна не тільки коректно працювати, а й коректно завершувати свою роботу, без впливу на збереження даних користувача.

- Мобільність – визначає можливість використовувати програму іншому апаратному забезпеченні, або разом з іншими програмами.

- Ефективність – визначає ступінь продуктивності програми з виділеними нею ресурсами операційної системи.

- Зручність використання – означає просте та легке використання програми та її компонентів для користувача.

- Супровід – це вимоги до процесу покращення програми, виправлення помилок, додавання нового функціоналу.

Забезпечення якості відповідає за весь процес розробки та інтегрується у всі його етапи. Тестування – перевірка програмного забезпечення на відповідність вимогам. Тестування може бути автоматизованим, а може проводитись вручну; може бути повного циклу або спрямованим на перевірку окремого аспекту якості (безпека, продуктивність, зручність використання тощо).

Інженери з тестування готують стратегії з тестування та план, заснований на особливостях проекту та вимог до вирішення, створюють і в майбутньому оптимізують набір тест-кейсів, здійснюють пошук багів, створюють та надсилають звіти про виявлені багу розробникам, перевіряють усунення багу.

Функція забезпечення якості може виконуватися внутрішнім відділом компанії, а може делегуватися незалежному підряднику, який об'єктивно оцінить саме рішення, налаштує процеси забезпечення якості і цим дозволить випустити на ринок продукт високої якості, що відповідає бізнес-вимогам та очікуванням користувачів. 

Забезпечення якості програми, входить не поліпшення тестування, а поліпшення всіх процесів розробки та випуску програми. Якщо програма відповідає потребам користувачів та очікуванням розробників, то можна сказати, що програма успішно пройшла оцінку якості та готова до випуску.

Література:

1. Управление качеством программного обеспечения — Краткое руководство [Електронний ресурс]. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: https://coderlessons.com/tutorials/kachestvo-programmnogo-obespecheniia/izuchite-upravlenie-kachestvom-programmnogo-obespecheniia/upravlenie-kachestvom-programmnogo-obespecheniia-kratkoe-rukovodstvo.

2. В чем разница между QA и QC? [Електронний ресурс]. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://testmatick.com/ru/v-chem-raznitsa-mezhdu-qa-i-qc/.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення