ОСОБЛИВОСТІ ПРОЄКТУВАННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ В КОМАНДІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ОСОБЛИВОСТІ ПРОЄКТУВАННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ В КОМАНДІ

10.11.2021 22:20

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Снайчук В.В., студент, кафедра інформаційно-обчислювальних систем і управління, Західноукраїнський національний університет


Однією з основних і відмінних рис ІТ-проєктів є те, що рівень невизначеності робіт і постійна зміна вимог позначається на реалізації проєкту. Щоб мінімізувати виникнення ризиків, пов’язаних з цими особливостями, необхідно велику увагу приділити команді проєкту, починаючи від її формування і до того, які чинники впливають на кожного учасника в ході виконання своєї роботи. Важливо не просто спланувати робоче місце учасника, а й підтримувати його на необхідному рівні.

Під робочим місцем розумітимемо не фізичну приналежність до місця роботи, а щось більше і абстрактне, що охоплює аспекти аналізу роботи, її проєктування, опису діяльності та умов, в яких ця робота виконується, а також її специфікації (характеристики виконавця, який здатний виконати цю роботу).

Під проєктуванням робочого місця будемо розуміти сплановані дії, умови роботи учасників проєкту, взаємодію роботи та її виконавців.

Проєктування робочого місця буде складатися з декількох частин:

1. Проєктування функціональних здібностей учасників – опис найпотрібніших параметрів кандидата (рівень освіти, навички і знання, досвід роботи тощо).

2. Проєктування особистісних особливостей учасників та їх сумісність – опис найвідповідніших рис характеру для виконання тієї чи іншої роботи, що дають змогу виконувати роботу в певному оточенні та умовах.

3. Проєктування змісту роботи – опис для кожного учасника (групи учасників) характеристик змісту роботи і бажаний рівень володіння ними.

4. Проєктування умов роботи – опис найвідповідніших умов роботи, які будуть сприятливо впливати на хід виконання проєкту.

5. Проєктування вибору роботи – опис перспектив учасників проєктної команди при виконанні проєкту.

Функціональні вимоги команди безпосередньо залежать від проєкту, для якого дана команда підбирається: знання і навички мов програмування, предметної області, досвід роботи в аналогічних проєктах (або навпаки його відсутність) тощо. Все це необхідно охарактеризувати для учасника (групи учасників). Для виявлення функціональних вимог досить знати попередній досвід роботи або вивчити його, застосувавши тестове завдання або провести співбесіду, конкурс.

Якщо командна робота спланована і спроєктована правильно, то вона суттєво може підвищити ефективність діяльності команди і компанії, в рамках якої виконується проєкт. Для успішного виконання проєкту необхідні не лише функціональні можливості учасників, а й їхні психологічна сумісність і придатність до займаної позиції в команді.

Для виявлення психологічних особливостей та емоційної ролі в команді існують різні методики, наприклад, тест на тип особистості Майєрса-Брігса, командоутворення за Белбіном» [1] і т.д. Результати цих досліджень можуть підказати, чи готова людина до даного місця в проєкті, чи варто її залучити до іншого виду роботи.

У табл.1 представлені основні характеристики учасників проєктних груп і їхня відповідність типам особистості за Майєрсом-Брігсом [2]. Ці характеристики розглядаються при проєктуванні робочих місць в команді. Зазначені якості та розподіл за типами особистості несуть рекомендаційний характер, на практиці вони можуть бути доповнені чи змінені.

Таблиця 1 – Характеристики проєктних ролей




Література:

1. Licorish S. Supporting agile team composition: A prototype tool for identifying personality (In) compatibilities, Proceedings of the 2009 ICSE Workshop on Cooperative and Human Aspects on Software Engineering, IEEE Computer Society, 2009. – Р.66-73.

2. Демарко Т. Человеческий фактор: успешные проекты и команды / Том Демарко, Тимоти Листер. – СПб.: Символ-Плюс, 2005. – 142 с.

_______________ 

Науковий керівник: Гладій Г.М., к.е.н., доцент, кафедра інформаційно-обчислювальних систем і управління, Західноукраїнський національний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення