АНДРОЇД-ДОДАТОК ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ТУРИСТИЧНИХ УРБАНІСТИЧНИХ МАРШРУТІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

АНДРОЇД-ДОДАТОК ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ТУРИСТИЧНИХ УРБАНІСТИЧНИХ МАРШРУТІВ

13.11.2021 10:33

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Хмелевська А.О., студентка, кафедра математичних проблем управління і кібернетики, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Фратавчан В.Г., к.ф.-м.н., доцент, кафедра математичних проблем управління і кібернетики, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича


Опинившись у іншому місті недосвідчений мандрівник може відчути дискомфорт внаслідок незнання об’єктів інфраструктури та поганої орієнтації на місцевості. Ситуація може виглядати ще більш неприємною, якщо відвідування чужого міста пов’язане з насиченою програмою заходів, з великою кількістю переміщень при обмеженому часі. До об’єктів інтересу мандрівника можуть належати торгівельні та розважальні центри, історичні та архітектурні споруди, заклади освіти, продуктові магазини, точки громадського харчування, тощо. Інтернет сервіси в таких ситуаціях доступні не кожному, та й правильно оформити потрібні запити – також не зовсім проста процедура.

Для вирішення таких проблем, хоча би частково, пропонується створити інформаційний мобільний додаток з функціями «міського туристичного гіду». Тема дійсно актуальна, оскільки у сучасному суспільстві подорожі по Україні, як і світом, стають більш доступними для різних верст населення. Так, у 2019 році (за офіційною статистикою України), кількість туристів, які були обслужені туроператорами та турагенціями України, становила 4 557 447, що на 1 751 021 більше ніж за 2018 рік. Велика кількість людей подорожує, тож зростає потреба у доступній, зрозумілій та якісній інформації щодо історичних, культурних та архітектурних пам’яток. Використання мобільних пристроїв, а саме смартфонів, стрімко зросло впродовж останніх років. Так, у новому звіті DIGITAL 2020, від компаній We Are Social та Hootsuite, кількість активних користувачів мереж становить 19 мільйонів – це 43% від загального населення України. Тож створення мобільного додатку з функціями туристичного гіду потенційно відкриває можливість будь-якій людині до отримання необхідної інформації під час подорожі.

У запропонованому додатку передбачені функції :

- розпізнавання поточного місця локації туриста;

- створення запиту і отримання інформації про об’єкти інфраструктури;

- складання списку «цікавих» об’єктів для відвідування;

- побудова оптимального маршруту.

Додаток має досить складну конфігурацію, потребує апріорного накопичення інформації про загальнодоступні туристичні та інфраструктурні об’єкти міста. Для реалізації функцій додатку задіяні різноманітні сучасні ресурси, технології та сервіси (React Native, Java Script, Google Maps API, Google Cloud Vision API, Microsoft Visual Studio 2019, Visual Studio Code). При прокладанні маршрутів використовуються сервіси геолокації та застосовуються відомі оптимізаційні алгоритми. Передбачений досить ергономічний інформаційний та графічний (картографічний) інтерфейс. 

Структурно додаток складається з декількох модулів :

- інформаційного – для вибору категорій та списків об’єктів; 

- картографічного – для відображення об’єктів та маршрутів на мапах;

- «орієнтування» – для визначення власного положення за службою геолокації або розпізнавання навколишніх споруд;

- оптимізації маршрутів;

- загального керування додатком.

Апріорно накопичена інформація зберігається як база даних, яку можна постійно оновлювати та поповнювати. Функціональні дії додатку реалізовані як узагальнені сервіси, тому додаток можна налаштувати на інформаційний зміст будь-якого міста. 

Література:

1. Мехді Меджуі, Ерік Уайлд-Ронни, Мітра-Майк Амундсен. Непрерывное развитие API: Питер, 2020. – 272 с.: ил.

2. Джош Паттерсон, Адам Гибсон. Глубокое обучение с точки зрения практика: Москва, 2018. – 418 с.: ил.

3. Adam D. Scott, JavaScript Everywhere: Building Cross-Platform Applications with GraphQL, React, React Native, and Electron 1st Edition, 344 p.  



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення