МОДЕЛЬ ЕФЕКТИВНОЇ КОМАНДИ ІТ-ПРОЄКТУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

МОДЕЛЬ ЕФЕКТИВНОЇ КОМАНДИ ІТ-ПРОЄКТУ

10.11.2021 22:04

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Зубик А.С., студент, кафедра інформаційно-обчислювальних систем і управління, Західноукраїнський національний університет


На сьогоднішній день відсутні методики відбору кандидатів для проєкту з розробки програмного забезпечення до гнучкої команди, які б враховували одночасно властивості взаємовідносин та індивідуальні характеристики учасників команди і довели б свою ефективність порівняно з результатами інших методик.

Тому пропонується модель оцінювання ефективності команди, яка охоплює: 

- чинники ефективності команди, підтверджені за результатами наукового дослідження; 

- параметри (метрики) обраних чинників; 

- шкали для вимірювання кожного параметра; 

- бізнес-правила інтерпретації метрик і цільові значення; 

- ваги параметрів і спектр ефективних інструментів для оцінювання відповідності кандидатів цього набору правил.

Модель складається з двох областей впливу: індивідуального рівня учасників і групового.

Індивідуальний рівень, сформований на базі теорії особистості [1] містить індивідуально-психологічні характеристики. В розгляд пропонується включити лише два рівні особистості, обумовлені соціумом – індивідуальний соціальний досвід і спрямованість особистості. Індивідуальні характеристики пізнавальних процесів, у т.ч. які визначають характер, біологічні та конституціональні властивості (темперамент, вік, стать) не розглядаються, оскільки, незважаючи на велику детермінованість, вони менше зв’язані з поведінкою учасника команди.

Груповий рівень заснований на особливостях взаємодії відповідно до теорії групової динаміки К. Левіна [2]. До властивостей групових процесів включено найзначущі чинники: розмір команди, згуртованість і лідерство. Довіра не входить у модель, оскільки залежить від згуртованості.

Бізнес-правила моделі ґрунтуються на результатах дослідження впливу чинників моделі на ефективність команди ІТ-проєкту, і охоплюють такі постулати. Команда ІТ-проєкту ефективна, якщо:

1. Розмір команди мінімальний з можливих при повному наборі навичок і доступного часу для потрібної швидкості роботи (від 3 до 10 осіб).

2. Присутній високий рівень згуртованості у ядра команди (лідерів за кількістю зв’язків), можлива відсутність зв’язків з окремими членами команди (аутсорсинг незначущих робіт).

3. Наявний високий ступінь визнання лідера (понад половиною членів команди), лідер за визнанням – учасник з найбільшим інтелектуальним капіталом з точки зору вкладу в проєкт.

4. Уся команда лідерів має переважну спрямованість на «себе», учасники команди – на «справу», мінімальна кількість осіб – на «спілкування».

6. Лідер команди має високу орієнтацію на служіння, команда лідерів – на майстерність.

7. У команді присутній повний набір ролей (ГІ – генератор ідей, АН – аналітик, КР – критик), спостерігається переважання ролей дії над ментальними, а ментальних над соціальними ролями, невелика кількість ГІ і АН порівняно з іншими ролями.

8. Інтелектуальний капітал команди лідерів повинен бути різнорівневим: краще поєднання одного інтелектуального лідера і кількох соціальних лідерів з меншим інтелектуальним капіталом.

Структурно модель можна представити у вигляді таблиці 1.

Таблиця 1 – Модель оцінювання ефективності команди проєкту




При використанні моделі індивідуальні характеристики пропонується використовувати як вхідні, а характеристики взаємин – як індикативні параметри, які демонструють чинники ризику проєкту, пов’язані з командою.

На основі моделі ефективної ІТ-команди і методики формування складу ефективної ІТ-команди з урахуванням індивідуально-психологічних характеристик і особливостей взаємодії учасників розроблено рекомендації по підбору учасників команд ІТ-проєктів.

Література:

1. Платонов К. К. Структура и развитие личности / К. К. Платонов – М: Наука, 1986. – 256 с.

2. Клейман П. Психология. Люди, концепции, эксперименты: пер. с англ. – М.: Манн, Иванов и Фербер, 2016. – 272с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення