ОСНОВНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ОСНОВНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ

03.09.2021 21:16

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Міненко Є.С., слухач, кафедра глобалістики, євроінтеграції та управління національною безпекою, Інститут публічного управління та адміністрування, Національна академія державного управління при Президентові України, м. Київ


В умовах глобальних інформаційних викликів та регіональних конфліктів складність публічного управління сферою інформаційної безпеки обумовлена багатогранністю проявів інформації та інформаційних процесів. Інформаційна безпека є важливим і дуже складним різноплановим напрямком у загальній системі національної безпеки і стосується військової, економічної, політичної, етнічної, демографічної, ідеологічної, продовольчої та інших видів безпеки. Кожен із зазначених вище видів безпеки у свою чергу виявляється системою стосовно своїх складових елементів.

Безперечним є необхідність удосконалення нормативно-правової бази забезпечення інформаційної безпеки України, яке б відповідало не лише міжнародним стандартам, а передусім українським національним інтересам в інформаційній сфері. 

Організаційно-правовий механізм державної політики інформаційної безпеки є впорядкованою сукупністю інститутів держави, задіяних у процесі формування та впровадження політики інформаційної безпеки, внутрішні і зовнішні ролі й відносини якої регулюються системою правових норм та принципів, нормативно-правові та організаційні механізми державної політики забезпечення інформаційної безпеки перебувають на стадії становлення та розвитку.  

Відповідно до напрямів реалізації політики інформаційної безпеки, організаційно-правовий механізм складається з трьох взаємопов’язаних елементів: сукупності державних інституцій задіяних у процесі формування і впровадження політики інформаційної безпеки; сукупності ролей та відносин, яка включає правові відносини, що виникають при проведенні політики інформаційної та правовий механізм інформаційної безпеки. Зміст організаційно-правових механізмів державної політики забезпечення інформаційної безпеки складається з певної трьохелементної системи: законодавчий орган країни, Президент та Кабінет Міністрів. 

Література:

1. Государственное управление в сфере национальной безопасности: словарь-справочник/ Г.П. Сытник, В.И. Абрамов, В.Ф. Смолянюк и др.; под общ.редакцией Г.П. Сытника. – К.:НАДУ,2012. – 496 с.

2. Довгань О.Д. Забезпечення інформаційної безпеки в контексті глобалізації: теоретико-правові та організаційні аспекти /О.Д.Довгань : НАПрН України, НДПН, НАН України. Нац. б-ка України ім. В.І. Вернадського. – Київ, 2015. –388 с.

3. Ситник Г.П. Державне управління у сфері національної безпеки концептуальні та організаційно-правові засади): Підручник. – К.: Вид-во НАДУ, 2012. – 544 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення