КАТЕГОРІЯ «ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ» В СИСТЕМІ СПОРІДНЕНИХ ПОНЯТЬ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

КАТЕГОРІЯ «ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ» В СИСТЕМІ СПОРІДНЕНИХ ПОНЯТЬ

05.03.2024 17:06

[2. Економічні науки]

Автор: Федорова Наталя Євгенівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри підприємництва, організації виробництва та теоретичної і прикладної економіки, ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», м. Дніпро, Україна



Поняття «інституціональне середовище» з часом привертає все більшу увагу науковців. Формуючи цінності, норми, правила та звички, інституціональне середовище впливає на поведінку окремих осіб та організацій, що сприяє суспільній координації та співпраці, вирішенню спорів і конфліктів, соціальному порядку, стабільності, передбачуваності, послідовності суспільних процесів, що зменшує ентропію та кризові процеси в суспільстві.  Таким чином, узгоджене та ефективне інституціональне середовище стає ключовим елементом для прогресивного розвитку суспільства в умовах постіндустріалізму. Водночас цей термін наразі не набув усталеного визначення. В дослідженнях економістів він пов’язується перш за все з такими поняттями, як «інституціональна структура», «інституціональний механізм», «інституціональна дистанція», «інституціональні змінні», «інституціональні рамки», «інституціональна основа», «інституціональні умови, інституціональні атрибути, інституціональна інфраструктура тощо. 

З нашого погляду, інституціональна структура та інституціональне середовище, як найбільш розповсюджені поняття, – це два взаємопов’язаних, але різних концепти в галузі інституціональної теорії. Якщо структура системи характеризує її внутрішню організацію, порядок і побудову, то зовнішнє середовище у теорії систем – це те, що систему оточує і здійснює на неї вплив. Простіше кажучи, якщо структура – це набір елементів, то середовище – об’єкти оточення цих елементів. В нашому випадку, якщо інституціональна структура вказує на організацію, конфігурацію та взаємозв’язки конкретних інститутів в рамках певної системи, то інституціональне середовище передбачає ширший контекст, в межах якого діють інститути окремої системи. Воно охоплює елементи, які впливають на розвиток та функціонування певної інституціональної системи в межах цілісної суспільної системи та визначає рамки, в яких формуються та змінюються конкретні інститути. Тобто інституціональна структура фокусується на конкретних інституціях і їхньому внутрішньому організаційному аспекті в межах певної системи (економічної, політичної, соціальної тощо, залежно від фокусу дослідження), тоді як інституціональне середовище охоплює ширший контекст, що передбачає аналіз впливу на інститути конкретної системи інститутів суміжних систем, що розглядаються в тісному поєднанні й взаємовпливі. 

Щодо інших споріднених з «інституціональним середовищем» та «інституціональною структурою» понять, то «інституціональна основа» може розглядатися як базовий каркас, на якому ґрунтуються конкретні інституції та формується їхня структура [1], тоді як «інституціональне середовище» визначає контекст, в якому ці інституції діють і взаємодіють. Тобто поняття «інституціональна основа», з нашого погляду, можна вважати синонімом поняття «інституціональна структура». 

Інституціональні змінні охоплюють конкретні елементи або характеристики інституцій і вказують на різноманітні аспекти, що формують інституціональну систему [2], тобто можуть розглядатися як її складові, що можуть зазнавати змін у процесі еволюції інституціональної системи. Інституціональне середовище може впливати на показники інституціональних змінних, створюючи нові умови та виклики для розвитку інституціональної системи. Водночас, зміни в інституціональних змінних можуть визначати динаміку та адаптацію інституціонального середовища. 

Схожою до поняття «інституціональні змінні» є й категорія «інституціональні рамки», що також характеризує конкретні елементи або конструкції, які складають інституціональну систему, вказуючи на конкретні правила, норми, процедури та структури, які її формують: офіційні законодавчі акти, регулятивні стандарти, етичні кодекси та інші елементи, які регулюють взаємодію інститутів у суспільстві [1], [3], [4]. Ці рамки можуть визначати правила гри, обмеження та стандарти, які впливають на взаємодію інститутів. Інституціональне середовище, з іншого боку, визначає умови, в яких ці рамки існують та функціонують, включаючи вплив зовнішніх чинників на інституціональну систему.

Термін «інституціональні атрибути», з нашого погляду, близький за значенням з поняттями «інституціональні змінні» та «інституціональні рамки». Він вказує на конкретні характеристики інституцій, що входять до складу інституціональної системи: структуру, правила, норми, процедури, формальні та неформальні елементи, які регулюють діяльність інститутів [5]. 

Поняття «інституціональна інфраструктура» вказує на організаційний аспект інституціональної системи. Вона об’єднує систему інституцій, тобто організацій, що забезпечують функціонування інституціонального середовища [6].

«Інституціональний механізм» вказує на систему інституцій, яка функціонує для вирішення конкретних завдань чи регулювання певних аспектів суспільства чи галузі [7], [8]. Він є частиною інституціонального середовища, його дієвою силою, що опосередковує зв’язок різних інституціональних акторів, соціокультурних чинників та економічних умов в межах інституціонального середовища.

Термін «інституціональна дистанція» використовуються для опису відстані чи різниці між інституціональними системами різних країн, галузей чи організацій, вказує на відмінності між ними [9] – [11]. Інституціональна дистанція визначається параметрами або характеристиками  наявного інституціонального середовища та характеризує його специфічні особливості.

Термін «інституціональні умови» є близьким поняттям до «інституціонального середовища», адже він вказує на конкретні обставини, в яких функціонує інституціональна система, включаючи вплив на неї зовнішніх чинників [12], [13], [14]. Інституціональні умови – це правила, норми та структури, які формують контекст для діяльності інститутів, включаючи в себе офіційні законодавчі акти, регулятивні стандарти, етичні кодекси та інші елементи, які визначають умови гри в інституціональному середовищі. 

Тож, якщо інституціональна структура та споріднені їй поняття (інституціональна основа, інституціональні змінні, інституціональні рамки, інституціональні атрибути) – це взаємозв’язок інститутів в межах певної системи, то інституціональне середовище, або інституціональні умови – набагато складніше явище, що передбачає аналіз не тільки складових окремої інституціональної структури, а й її зовнішніх елементів та зв’язків. 

Розмежування вказаних споріднених категорій важливо для більш глибокого розуміння їхньої сутності, що є основою для розбудови адекватного та ефективного інституціонального середовища в межах держави.

Література

1. Meng, L. (2021). Research on the Impact of Institutional Environment and Corporate Governance on Enterprise Performance and Competitive Advantage Based on Big Data Analysis. Journal of Physics: Conference Series, 1992 (2021), 022108.

2. Xu, K., Hitt, M.A., Brock, D., Pisano, V., Huang, L.S. (2021). A country institutional environments and international strategy: A review and analysis of the research. Journal of International Management, 27, 100811.

3. North, D. (1990). Institutions, Institutional Change and Economic Performance. Cambridge: Cambridge University Press.

4. North, D. C. (2005). Understanding the process of economic change. Princeton: University Press.  

5. Dickson, P.H. Weaver, K.M., Vozikis, G.S. (2013). The Impact of the Institutional Environment on SME Internationalization: An Assessment of the Environmental Assumptions of Emerging Integrated Models of Internationalization. Journal of Applied Business and Economics, 15(3), 43 – 55).

6. Waddock, S. (2008). Building a New Institutional Infrastructure for Corporate Responsibility. Academy of Management Perspectives, 22 (3), 87 – 108.

7. Kurpayanidi, K. (2021). The Institutional Environment of Small Business: Opportunities and Limitations. Article in Theoretical & Applied Science, 10 (09), 1 – 9.

8. Kostova, T., Beugelsdijk, S., Scott, W., Kunst, V., Chua, Ch.H., van Essen, M. (2019). The construct of institutional distance through the lens of different institutional perspectives: Review, analysis, and recommendations. Journal of International Business Studies, Academy of International Business.

9. Kostova, T. (1996). Success of the transnational transfer of organizational practices within multinational companies. Ph.D. dissertation, University of Minnesota, Minneapolis, MN.

10. Scott, W.R. (1991). Unpacking institutional arguments. The new institutionalism in organizational analysis: 164–182. Chicago: The University of Chicago Press. 

11. Shirodkar, V., Konara, P. (2016). Institutional Distance and Foreign Subsidiary Performance in Emerging Markets: Moderating Effects of Ownership Strategy and Host-Country Experience. Manag Int Rev.

12. Keim, G. (2003). Nongovernmental organizations and business-government relations: the importance of institutions. Globalization and NGOs: Transforming Business, Governments, and Society. Westport, CT: Praeger. 

13. North, D. (1990). Institutions, Institutional Change and Economic Performance. Cambridge: Cambridge University Press.

14. North, D.C. (1994). Economic performance through time. The American Economic Review, 84, 359–68.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення