ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У ГЛОБАЛЬНИХ ЛАНЦЮГАХ СТВОРЕННЯ ВАРТОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ У ГЛОБАЛЬНИХ ЛАНЦЮГАХ СТВОРЕННЯ ВАРТОСТІ

12.03.2024 17:44

[2. Економічні науки]

Автор: Герасименко Тетяна Володимирівна, кандидат геологічних наук, доцент, НТУ «Дніпровська політехніка», м. Дніпро



Сучасні світові економіки стають все більш взаємопов’язані глобальними ланцюгами створення вартості (ГЛСВ), а їх відносне положення в ланках цієї мережі за останні десятиліття значно змінилося і більшість країн, які були на стадії розвитку досягли швидкого економічного зростання, водночас стаючи все більш важливішими ланцюжками створення вартості. 

Ці тенденції можуть мати значні наслідки для інновацій і довгострокового зростання цих країн, оскільки міжнародна торгівля є важливим каналом поширення новітніх технологій.

Розподіл праці в ГЛСВ між розвиненими країнами і країнами, що розвиваються, має специфічний характер. Збільшення використання частки капіталу, заснованого на знаннях (брендах, дослідженнях і розробках, дизайні, інтеграції програмного забезпечення в управління тощо) як фактору виробництва, створює нерівномірний розподіл доходу вздовж ГЛСВ на користь тих країн або компаній, які мають найбільші можливості для вкладення такого капіталу. 

У 2017 році Всесвітня організація інтелектуальної власності опублікувала звіт «Нематеріальний капітал у глобальних ланцюгах створення вартості», в якому висвітлені нові ідеї та наукові результати щодо процесів створення та присвоєння доходу в контексті ГЛСВ, враховуючи внесок нематеріального капіталу [2].

На кожному етапі глобального ланцюга створюється вартість: працівниками, виробничим обладнанням і, дедалі частіше, нематеріальним капіталом. Нематеріальний капітал у формі технологій, дизайну та брендів, а також творчих навичок працівників і управлінських ноу-хау проникає в ГЛСВ і відіграє важливу роль у конкурентоспроможності компаній на ринку.

В сучасних публікаціях аналізується розвиток інноваційних систем як внаслідок приєднання компаній країн, що розвиваються до ГЛСВ.

ТНК є унікальними організаціями, що створюють знання, завдяки своїй структурній позиції, охоплюючи різноманітні інституційні контексти і здатної передавати знання через кордони. У той же час ТНК прагнуть розвивати зовнішні мережеві зв'язки з місцевими науковими спільнотами, щоб отримати доступ до місцевої наукової бази знань.

Згідно зі звітом Global Innovation Index 2022, найбільшу кількість країн – інноваційних лідерів має Європа. З 39 європейських економік 19 піднялися в рейтингу у 2022 р. (на сім позицій вище, ніж у минулому році), а саме Швеція (2 місце), Фінляндія (6 місце), Данія (9 місце), Франція (11), Естонія (16), Норвегія (19), Ірландія (22), Бельгія (23), Італія (26), Португалія (30), Литва (34), Латвія (37), Греція (42), Словаччина (45), Румунія (47), Сербія (53), Македонія (54), Україна (55) і Албанія (83) [1].

Україна в цьому рейтингу, незважаючи на війну зайняла 55 сходинку, вийшовши до ТОП-3 країн економічної групи lower-middle income, посівши з 2020 р. по 2022 р. 45-те, 49-те та 55-те місце відповідно.

Динаміка рівня інноваційного потенціалу України, де розмістили свої виробничі потужності ТНК європейських країн та США показана на рисунку.

Знання, людський капітал, дослідження і результати наукових досліджень та творчі результати є основою інноваційної конкурентоспроможності українських підприємств. Ефективна реалізація результатів наукових досліджень з творчим потенціалом є їх головною конкурентною перевагою. 

Завдяки прямим іноземним інвестиціям ТНК рівень навчання та створення знань в українських дочірніх компаніях суттєво зростає. В секторах високих технологій особливо помітною тенденцією стало розширення науково-дослідної діяльності та участі українських підприємств у глобальних інноваційних процесах з метою збільшення бази їх знань.  




Рисунок – Динаміка рейтингу глобального інноваційного потенціалу України у 2020-2022 рр. [1]

Як наслідок глобалізації інноваційних процесів, материнські компанії ТНК мають також економічні переваги, отримуючи доступ до місцевих «пулів знань» і таким чином збагачуючи свій інноваційний процес. 

ТНК знаходяться в постійному пошуку глобальних джерел знань, творчих та технологічних можливостей, значна частина яких вбудована в локальні інноваційні мережі і наукові людські ресурси. Але для того, щоб скористатися локальними науковими знаннями та можливостями, ТНК повинні розвивати тісні зовнішні мережеві зв’язки з різноманітними місцевими науковими кадрами та керувати взаємодією між інноваційними спільнотами в рідній країні і приймаючому регіоні.

Література

1. Global Innovation Index 2023 Innovation in the face of uncertainty 16th Edition. 2023. URL: https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo-pub-2000-2023-en-main-report-global-innovation-index-2023-16th-edition.pdf.

2. World intellectual property report 2017: Intangible capital in global value chains / WIPO. URL: https://tind.wipo.int/record/28219



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення