ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КУРОРТНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КУРОРТНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

05.06.2023 17:04

[2. Економічні науки]

Автор: Опалов Олександр Анатолійович, кандидат економічних наук, доцент, Поліський національний університет; Зінчук Вероніка Богданівна, студентка, Поліський національний університет


Санаторно-курортна галузь в Україні – це дуже складний та багатозадачний сегмент ринку. Як складова системи охорони здоров’я вона направлена на збереження та збільшення людського капіталу, відновлення працездатності населення. З іншого боку, це складова туристичної індустрії, яка направлена на отримання прибутку, поповнення бюджетів усіх рівнів і створення висококонкурентоспроможного продукту на світовому ринку.

В Україні наразі існує розгалужена мережа санаторно-курортних та оздоровчих закладів, які відіграють все більш важливу роль. Діяльність цих закладів сприяє збереженню та відновленню здоров’я населення, що є найбільшою цінністю країни.

Україна має різні типи курортів відповідно до загальноприйнятої класифікації, такі як бальнеологічні, кліматичні, грязелікувальні курорти та курорти з декількома лікувальними факторами.

Залежно від своїх цілей, курорти можуть виконувати різні функції  (рис.1.1).





Рис.1.1. Функції курортів [1]

Статистика свідчить, що географічне розташування санаторно-курортних закладів в Україні відповідає територіально-компонентній структурі рекреаційних ресурсів і потреб населення. Це означає, що такі заклади знаходяться у тих регіонах країни, де існують природні ресурси та умови, що сприяють відпочинку та оздоровленню [1]. 

Відмітимо, що до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну лідерами за кількістю курортів були Автономна Республіка Крим (16,7% санаторно-курортних закладів в загальній їх сукупності в Україні) та Донецька область (14,6%) (рис.1.2).






Рис.1.2. Області-лідери за кількістю курортів в Україні [2]

Найменша кількість курортів (менше 1,0%) була в Кіровоградській, Вінницькій, Житомирській, Хмельницькій, Тернопільській та Чернівецькій областях.

Класифікацію основних курортів України наведено у табл.1.1.

Таблиця 1.1






Бачимо, що курортне господарство створюється переважно у місцях, де зосереджені рекреаційні ресурси, які мають свої територіальні особливості щодо лікувально-оздоровчих властивостей. Це впливає на спеціалізацію санаторно-курортних регіонів у наданні певних видів лікувальних або відпочинкових послуг [4].

Варто також зазначити, що раніше санаторії та лікувальні заклади активно працювали та зосереджувалися на розвитку масового оздоровлення населення. Однак, в деякий час спостерігалась негативна динаміка цього сектора. Незважаючи на це, все ж можна виявити потенціал для розвитку оздоровчого туризму.

Сучасна ситуація демонструє, що відпочинкові та оздоровчі послуги стають все більш популярними серед туристів. Люди дедалі більше орієнтуються на збереження та поліпшення свого здоров’я, а також на активний відпочинок. Тому створення умов для розвитку оздоровчого туризму може бути важливим напрямком для санаторно-курортної галузі.

Окрім того, таке залучення іноземців до лікування та реабілітації в Україні сприятиме відбудові медичної галузі та розвитку окремих рекреаційних регіонів нашої країни, створенню нових робочих місць та припиненню міграційних процесів, коли найбільш кваліфіковані медичні працівники виїжджають за кордон.

Отже, в Україні достатньо курортів різної спеціалізації, але для того, щоб привернути увагу іноземних і вітчизняних туристів, українським курортам варто вирішити певні проблеми, що пов’язані з фінансуванням, управлінням та модернізацією.

Список використаних джерел

1.Влащенко Н. М. Управління курортами : навч. посібник. Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2019. 226 с

2.Державна служба статистики України: офіційний сайт. Санаторно-курортні та оздоровчі заклади. URL : http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 24.01.2023).

3.Лозова О. А., Мамотенко Д. Ю. Сучасний стан та тенденції розвитку санаторно-курортної галузі України. URL : https://journal.udau.edu.ua/assets/files/91/Ekon/Ukr/13.pdf (дата звернення: 26.01.2023).

4.Сухаренко В. В. Стан та особливості ресурсного забезпечення санаторно-курортної галузі України в контексті реформи охорони здоров’я. Ефективність державного управління. 2022. № 70/71. С. 51–59. URL: https://doi.org/10.36930/507007 (дата звернення: 25.01.2022)

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення