УПРАВЛІННЯ РЕСУРСНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

УПРАВЛІННЯ РЕСУРСНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА

29.05.2023 16:11

[2. Економічні науки]

Автор: Шпетний Володимир Володимирович, студент, Сумський національний аграрний університет, м. Суми


Успішна діяльність будь-якого підприємства залежить від наявності ресурсів та ефективності їх використання, що і є в сукупності ресурсним потенціалом. Рівень використання ресурсного потенціалу залежить від управлінського впливу, який має бути спрямований на досягнення стратегічних цілей, зміцнення конкурентних позицій та підвищення ефективності діяльності підприємства в цілому. Отже, ресурсний потенціал є об’єктом управління в системі менеджменту підприємства.

Ресурсний потенціал підприємства доцільно розглядати як систему наявних ресурсів, а також тих, які можна залучити, враховуючи умови зовнішнього середовища в майбутньому та спроможність підприємства мобілізувати їх у потрібний момент для забезпечення його економічного розвитку [1, c. 77]. Структуру ресурсного потенціалу формують різноманітні ресурси, серед яких основними є фінансові, інноваційні, виробничі, інформаційні та підприємницькі ресурси. Зауважимо, що наведений перелік не є вичерпним, він може бути продовжений з урахуванням специфіки та масштабів діяльності підприємства.

Водночас, будь-який ресурс не може бути ефективно використаним ізольовано від інших ресурсів, що зумовлюється системністю ресурсного потенціалу, і цим визначається необхідність управління ресурсним потенціалом. Управління ресурсним потенціалом підприємства є складним, динамічним процесом, який передбачає прийняття та реалізацію управлінських рішень, спрямованих на формування, раціональне використання та оптимізацію структури ресурсного потенціалу з метою досягнення визначених цілей [2, с. 86].

Суб’єктом управління ресурсним потенціалом є керівництво підприємства, яке визначає стратегію, основні цілі та завдання. Об’єктами управління в цілому є всі ресурси підприємства та спосіб їх використання. Водночас об’єктом управління може бути і окремий ресурс [3, с. 139].

Управління ресурсним потенціалом підприємства здійснюється через загальні функції менеджменту: планування, організація, мотивація і контроль. Для досягнення найвищого рівня організації управління ресурсним потенціалом підприємства необхідно, щоб кожна функція управління виконувалася повністю та якісно. При взаємодії та органічній єдності усіх функцій управління можливо досягнути цілеспрямованого та результативного управлінського впливу на об’єкти управління, у тому числі, ресурсний потенціал підприємства [4]. До напрямів управлінського впливу можна віднести: джерела формування, вартісну характеристику, структуру та комбінацію ресурсів, технології ресурсозбереження та ефективність використання.

Отже, правильно сформована підсистема управління ресурсним потенціалом забезпечує конкурентоспроможність, здатність до розвитку та досягнення стратегічних цілей підприємства.

Література

1.Смолич Д.В., Тимощук І.В. Ресурсний потенціал підприємства: сутність, складові та модель управління в сучасних умовах господарювання. Економічний простір. 2020. № 153. С. 75–82. URL: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/455/443 (дата звернення: 18.05. 2023).

2.Шаманська О.І. Система ефективного управління ресурсним потенціалом підприємства. Ефективна економіка. 2013. № 9. С. 81–88.

3.Фесенко І.А. Організаційно-економічний механізм управління ресурсним потенціалом вугледобувних підприємств. Вісник економічної науки України. 2010. № 1. С. 138–142.

4.Управління ресурсним потенціалом підприємств. URL: http://sophus.at.ua/publ/2015_10_30_kampodilsk/sekcija_section_3_2015_10_30/upravlinnja_resursnim_potencialom_pidpriemstv/104-1-0-1574 (дата звернення: 17.05.2023).

_____________________________________________________________________________

Науковий керівник: Хромушина Людмила Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент, Сумський національний аграрний університет, м. Суми

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення