ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ЛОГІСТИКИ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ЛОГІСТИКИ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ ВІЙНИ

07.02.2023 01:00

[2. Економічні науки]

Автор: Нечипорук Аліна Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри торговельного підприємництва та логістики, Державний торговельно-економічний університет, м. Київ


Повномасштабна війна, розпочата росією 24 лютого 2022 року змінила наше суспільство кардинально. Не встигнувши оговтатись від пандемії Covid-19, переживши значні зміни та адаптувавшись до нових умов існування, економіка України мала в найкоротші терміни подолати всі перешкоди та підлаштуватись но нових реалій життя. 

Не виключенням є фармацевтична галузь, яка була і є пріоритетною галуззю економіки країни та швидкими темпами розвивалася до війни. Про успішність фармацевтики свідчать дані Державної служби статистики [1], за якими роздрібний товарооборот фармацевтичних товарів за останні 5 років збільшився на 37% та становив у 2021 році 87695,7 млн грн.

З початком повномасштабного вторгнення фармацевтична галузь зазнала значних змін та проблем, які вплинули на її функціонування. Насамперед, це інфраструктурні проблеми, які пов’язані зі знищеними складськими приміщеннями, їх блокування в зоні активних бойових дій  та окупацією значних територій, закриттям аптек та безпосередньою втратою сировини та товару, що значно вплинули на логістику галузі. Основною логістичною проблемою стало порушення ланцюгів постачання, що виникла внаслідок закриття портів та авіаперевезень, оскільки фармацевтична галузь є імпортозалежною, а основні шляхи постачання сировини здійснювалися саме цими видами транспорту. Також зруйновані мости, дороги та шляхи сполучення внаслідок ведення бойових дій та окупації змінили основні маршрути доставки фармацевтичної продукції, Також негативно вплинули на логістику фармації наявність блокпостів, комендантська година, нестача транспорту для перевезення товарів, що вимагають дотримання особливих умов транспортування. А також негативним наслідком для логістики стало значне зростання цін на паливно-мастильні матеріали та їх дефіцит у перші місяці війни. Оскільки фармацевтична галузь є цілком орієнтована на споживача, який є головною рушійною силою галузі, то проблеми логістики є надзвичайно серйозними, що мають наслідки безпосередньо на життя людини [2].

Ще однією важливою проблемою логістики фармації є фінансові зміни, які пов’язані з падінням курсу гривні, зміною курсу валют, інфляцією, що становить 15% на ринку даної галузі, зменшенням купівельної спроможності громадян України та зростанням рівня безробіття, підвищення цін на енергоресурси, зростання логістичних витрат, що призвело до зростання цін на фармацевтичну продукцію. Також великий вплив на галузь мають міграційні процеси, які пов’язані зі зміною споживчого ринку, загальною мобілізацією та нестачею кадрового потенціалу, а також переміщенням основних потужностей в західні регіони.

Також на ринок фармацевтичних товарів значно впливає гуманітарна допомога, яка покриває значний попит ліків, що призвело до певного скорочення державних закупівель та зменшення попиту на товари власного виробництва. Створення населенням запасу лікарських засобів у перші тижні війни та переорієнтація на військові потреби призвели до зміни структури попиту та його скорочення.

Проте, незважаючи на всі ці проблеми, логістика фармацевтичної галузі налагодила свою роботу в найкоротші терміни. Основною передумовою була готовність галузі до будь-яких змін, створення стратегічного запасу сировини та швидке реагування. Фармацевтичні компанії змінили свої ланцюги постачання та почали виконувати набагато більше функцій, зокрема які стосуються дистрибуції. Переорієнтація виключно на автомобільні перевезення призвела до збільшення термінів доставки продукції та підвищенням логістичних витрат. Проте підтримка галузі з боку держави та Міністерства охорони здоров’я дала змогу подолати всі ці труднощі та швидко вирішувати поточні проблеми [3].

Враховуючи всі ці проблеми, варто визначитись з головними напрямками розвитку логістики фармацевтичної галузі, в основі яких мають бути інвестиції в логістику та власне виробництво, зменшення залежності від імпорту, а також розробка стратегічного плану розвитку галузі у післявоєнний період. Орієнтація на європейські стандарти, спрощена система реєстрації, сертифікації та експорту продукції, міжнародне співробітництво та інвестиційна діяльність, спрямована на розвиток нових інноваційних технологій виробництва, є основними напрямками стратегії розвитку фармацевтики.

Література

1. Державна служба статистики України URL: https://ukrstat.gov.ua/

2. Українські фармкомпанії за I кв. зуміли налагодити логістику та відкоригували номенклатуру з урахуванням воєнного часу (2022) URL: https://interfax.com.ua/news/pharmacy/826287.html

3. Як фармацевти встояли під час війни і на що розраховують тепер (2022) URL: https://biz.nv.ua/ukr/markets/yak-ukrajinskiy-farmacevtichniy-rinok-ta-apteki-protistoyat-vtorgnennyu-rf-50270497.html






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення