ЕКОНОМІЧНІ ТА ЕКОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ УКРАЇНИ ВІД РОСІЙСЬКОЇ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ЕКОНОМІЧНІ ТА ЕКОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ ДЛЯ УКРАЇНИ ВІД РОСІЙСЬКОЇ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ

01.02.2023 21:07

[2. Економічні науки]

Автор: Пітенко Олена Станіславівна, викладач вищої категорії, Відокремлений структурний підрозділ «Павлоградський фаховий коледж Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», м. Павлоград


Починаючи з повномаштабного вторгнення російських загарбників в Україні фіксуються злочини російської армії проти громадян країни.  Країна-агресор поставила за мету знищення українського народу, його мови, його культури, його історії та його держави. 

Внаслідок війни наша країна втрачає найцінніше, що має – людський ресурс. Люди гинуть захищаючи свою державу, через обстріли міст і сіл гинуть мирні мешканці, значна частина населення (жінки і діти) була змушена виїхати за межі нашої країни. Частина тих, хто виїхав – уже не повернуться ніколи. Відбувається їх інтеграція в суспільства, де вони знайшли прихисток: вчать мову, працевлаштовуються, отримують освіту, платять податки.   

Відбулася руйнація економіки країни – знищені підприємства, порушені логістичні зв’язки, відбулася релокація підприємств з окупованих  і небезпечних територій, на жаль, не лише в інші регіони країни, а й за кордон. Державний бюджет нашої країни на третину залежить від міжнародної допомоги, яка надається для вирішення соціально-економічних проблем держави. Неоціненною є допомога у вигляді військової техніки, боєприпасів для Збройних сил України. Міжнародні інститути займаються розробкою програм післявоєнного відновлення нашої держави.  

Разом з тим злочини російської армії фіксуються не лише проти життя людей, а й довкілля. Останнім часом частіше звучить слово «екоцид», тобто екологічний тероризм. 

Екоцид  в Україні – наслідок усвідомлених дій російської армії, яка впевнена у своїй безвідповідальності. 

З перших днів війни в Україні створили Оперативний штаб при Державній екологічній інспекції України для формування переліку всіх порушень у сфері охорони довкілля та притягнення росії до відповідальності. Для збору даних про екологічні злочини було створено застосунок, за допомогою якого кожен охочий може зафіксувати відому йому інформацію щодо шкоди, заподіяної довкіллю окупантом. Також Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та інших партнерів на національній онлайн-платформі «ЕкоСистема» створено окремий офіційний ресурс «ЕкоЗагроза» для збору та фіксації інформації про екологічні загрози в режимі реального часу. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, Державна екологічна інспекція України, громадські організації, екологічні активісти здійснюють збір інформації щодо екологічних злочинів на платформі SaveEcoBot. Центр екологічних ініціатив «Екодія» створив інтерактивну карту, де структуровано падають екологічні злочини росії,  починаючи з 24 лютого. У п’ятірку найбільш постраждалих від екоциду областей України входять: Дніпропетровська, Харківська, Миколаївська, Донецька та Запорізька області. Вони перебувають під постійними обстрілами, атаками [1].

Війна призвела до значного скорочення виробництва, що зумовлено втратою частини виробничого потенціалу, руйнуванням енергетичної інфраструктури та логістичних ланцюгів постання та збуту. Як наслідок спостерігаємо зростання безробіття, зниження рівня реальних доходів та купівельної спроможності населення. Через бойові дії зменшилося агровиробництво, оскільки цей сектор економіки втратив частину врожаю через бойові дії, суттєво ускладнилося якісне зберігання врожаю в умовах звуження можливостей експорту продукції.

За вісім місяців війни, як засвідчують дані Державної екологічної інспекції України, агресивні дії збройні сили рф призвели до того, що:

• 182 880 м2 ґрунту забруднено шкідливими речовинами;

• 2 365 129 м2  землі завалені залишками знищених предметів та боєприпасів;

• 680 618 тонн нафтопродуктів згоріло за час обстрілів, що призвело до значного забруднення повітря;

• 23 286 га лісу було спалено ракетами чи снарядами – на відновлення частини лісових площ знадобиться щонайменше 10 років.

• 7 155 689 м2 об’єктів знищено, зокрема й критичної інфраструктури, що також завдало значних збитків навколишньому середовищу України [2].

Наразі 20% природоохоронних територій України уражені війною. Росіяни окупували 8 заповідників і дванадцять національних природних парків. Практично 80% території національного парку “Святі гори” знищено. В окупованій «Асканії Новій» спостерігається гуманітарна криза. За оцінками українських екологів, може йтися про знищення сотень тисяч або ж навіть мільйонів диких тварин. Водночас через вторгнення росії загинули понад 6 мільйонів свійських тварин [2].

Захоплення  Запорізької АЕС, накопичення там важкого озброєння, удари з будівель критичного об’єкта, а також закриті ремонтні роботи, до яких не залучені українські співробітники-атомники та представники МАГАТЕ, створюють потенційну радіоактивну загрозу не лише для України, а й для усієї Європи. За оцінками українських екологів, у разі вибуху площа потенційної зони відчуження складе понад 30 тис. км2 [2].

Член делегації від України у ПАРЄ Леся Василенко наголошує, що збитки, завдані навколишньому середовищу в Україні внаслідок війни росії, оцінюють  близько 46 мільярдів доларів. Також, за її словами, 30% території нашої країни заміновано: йдеться мова про приблизно 300 тис. боєприпасів на 174 тис. км2. землі [3].

Росія перетворила чорнозем України в забруднені вибухівкою землі, на розмінування яких знадобляться десятиліття.

Земля, повітря і вода забруднені шкідливими речовинами та завалені залишками знищених боєприпасів, згоріли мільйони гектарів лісу, зокрема на заповідній Кінбурській косі. Навіть руйнування населених пунктів можна розглядати як екоцид, адже знищені будівлі також забруднюють землю, воду і повітря, а відновлення міст призведе до додаткового викиду вуглецю [4].

До процесу фіксації злочинів країни-агресора залучено багато людей, бо злочинів проти довкілля багато, а докази збирати важко. В суді потрібно буде довести не лише той факт, що росія щось зробила, а й фатальні наслідки цих дій для людства і природи. Саме через це злочини проти довкілля, хай навіть дуже жорстокі, можуть не кваліфікувати як екоцид. Новий злочин ще не визнано Міжнародним кримінальним судом, але це, з огляду на зміну ставлення людства до екології, лише питання часу [4].

Добровільно країна-агресор не платитиме компенсацію, тому треба вже сьогодні шукати механізми, як отримати її.  МЗС, Міністерство юстиції фіксують факти заподіяння збитків Україні росією, а президент створив комісію, залучивши до неї провідних науковців-юристів з різних іноземних вишів, які працюють в екологічній сфері. Дуже важливо збирати докази, компенсувати кожен факт злочину. Але при цьому виникають різні труднощі: це подекуди і некомпетентність працівників, і недосконале законодавство у сфері екології.  Ще навіть до війни ситуація з державним екологічним контролем була критичною, а зараз вона лише погіршилась. Виникла нагальна потреба реформації державного екологічного контролю, що є однією з умов членства України у європейській спільноті  [5].

Після завершення війни нашою перемогою, значна частина країни буде небезпечною і ми роками будемо знешкоджувати наслідки присутності загарбників. Україні самостійно  буде вкрай важко вирішити  проблему екоциду тому необхідно просити про допомогу світової спільноти, щоб зробити оцінку завданих збитків та визначити суму їх компенсації. 

Список використаних джерел:

1. Екоцид – злочин проти людства. Росія в ньому винна перед Україною. Пояснюємо, чому 

URL: https://dnister.in.ua/articles/242090/ekocid-zlochin-proti-lyudstva-rosiya-v-nomu-vinna-pered-ukrainoyu-poyasnyuyemo-chomu#:~:text=

2. Українці закликають світ засудити дії Росії за воєнний екоцид країни - петиція

URL:https://greenpost.ua/news/ukrayintsi-zaklykayut-svit-zasudyty-diyi-rosiyi-za-voyennyj-ekotsyd-krayiny-petytsiya-i49183#:~:text=

3. ПАРЄ ухвалила резолюцію, що запроваджує поняття екоциду

URL:https://ukurier.gov.ua/uk/news/parye-uhvalila-rezolyuciyu-sho-zaprovadzhuye-ponya/#:~:text=

4. Екоцид — ще один злочин Росії проти України. Чи є шанси притягнути агресора до відповідальності за навмисне заподіяння масштабної шкоди природі?

URL: https://ms.detector.media/trendi/post/30884/2022-12-23-viyna-y-ekologiya-shcho-spilnogo-v-ukrainy-z-kuveytom/#:~:text=

5. Росія чинить екоцид: у Львові розповіли, як воєнні дії позначаються на довкіллі в Україні

URL: https://dailylviv.com/news/pryroda/rosiya-chynyt-ekotsyd-u-lvovi-rozpovily-yak-voienni-diyi-poznachayutsya-na-dovkilli-v-ukrayini-105748#:~:text



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення