ЗМІНА СТАВЛЕННЯ ДО ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ СВІТОВОЮ ЕНЕРГЕТИЧНОЮ КРИЗОЮ ВНАСЛІДОК РОСІЙСЬКОЇ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ЗМІНА СТАВЛЕННЯ ДО ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ СВІТОВОЮ ЕНЕРГЕТИЧНОЮ КРИЗОЮ ВНАСЛІДОК РОСІЙСЬКОЇ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ

01.02.2023 18:21

[2. Економічні науки]

Автор: Турчина Інесса Геннадіївна, викладач вищої категорії, Відокремлений структурний підрозділ «Павлоградський фаховий коледж Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», м. Павлоград


Розвиток вугільної галузі - це основа енергетичної безпеки України.  Енергозбереження в Україні завжди було актуальним питанням, тому що власними енергетичними ресурсами країна забезпечена менше ніж на 50%. 

Вугільна промисловість традиційно є однією з ключових галузей української економіки, що посідає у ній вагоме місце за обсягами виробництва, залученого капіталу та чисельністю працівників [1].

Світові тенденції свідчать про поступовий перехід на джерела енергії, що відновлюються, проте все для України змінилося 24 лютого 2022 року. Нинішня війна і ситуація на енергетичних ринках Європи, як її наслідок, посилила значення вугільної галузі в усьому світі.

Ніхто не говорить, що людство відмовляється від зеленого переходу. Але наразі Україні і всьому світові потрібно мати вугілля, щоб виробляти електроенергію. Це просто факт. І цей факт змінює ставлення до вугільної галузі як такої. У нас немає іншого шляху, як підтримувати і розвивати вугільну галузь та нарощувати видобуток [2]. У найближчі роки України буде розраховувати виключно на власний видобуток вугілля.

Російсько-українська війна та спричинені нею руйнування змушують переглядати традиційні для мирного часу підходи до розвитку вітчизняної вуглевидобувної галузі. Тому на перспективу вугілля - надійний вітчизняний енергоносій [3]. 

Ще з липня 2014 року 85 вуглевидобувних підприємств, або 57 % від їх загальної кількості, розташовані на території, тимчасово неконтрольованій українською владою. Зпочатку повномаштабного втогнення російські війська наступають зі сходу – основний регіон, де ведеться видобуток вугілля та залягають запаси. Наразі ж, частина територій є тимчасово окупованою вже у 2022 році, а значна кількість надрокористувачів втратили доступ до своїх родовищ.  На об’єктах, де робота продовжується, пошкоджується цивільна, промислова та галузева інфраструктура. Видобуток вугілля на державних шахтах впав на 37% з початку вторгнення російських загарбників [4]. 

Проте війна рано чи пізно має завершитись нашою перемогою, і постане питання після воєнної відбудови зруйнованих міст, національної економіки та подолання енергетичної кризи [3]. Вугілля є тим енергоносієм, застосування якого може забезпечити енергетичну незалежність та національну безпеку нашої держави. 

Вугілля - вичерпний ресурс.  Однак запасів «чорного золота» ще вистачає - в Україні зосереджено 4% світових запасів вугілля, його щорічний видобуток становить зараз 22 млн тонн, а може досягти й 40  млн. Ще довго працюватимуть і теплові станції, що продукують майже 40% обсягу всієї електроенергії, що виробляє наша генерація. Вугілля власного видобутку має спрямовуватися в першу чергу на потреби теплової генерації для забезпечення споживачів світлом та теплом під час опалювального періоду [1].

Збільшення обсягів видобутку вугілля, модернізація підприємств, посилення безпеки праці шахтарів та підвищення рівня заробітної плати, технічне забезпечення та захист від техногенних катастроф – головні завдання, які будуть стояти перед галуззю після закінчення війни. Теплова генерація буде залишатися балансуючою основою енергосистеми і гарантією енергетичної незалежності нашої країни.

Список використаних джерел:

1. Фалько Я. Державна вугільна галузь як основа енергетичної безпеки. Голос України. 2020. 22 вер.  URL: http://www.golos.com.ua/article/336021.

2. Галущенко Г. Світова енергетична криза змінює ставлення до вугільної галузі. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/herman-halushchenko-svitova-enerhetychna-kryza-zminiuie-stavlennia-do-vuhilnoi-haluzi.

3. Кіндзерський Ю. Повоєнне відновлення промисловості України: виклики та особливості політики. Економічний аналіз. 2022. Том 32. № 2. URL: https://publons.com/researcher/3330112/yurii-kindzerskyi/.

4. «Справжня ціна вугілля в умовах війни на Донбасі: погляд крізь призму прав людини» / Д. Казанський, А. Некрасова, О. Савицький, Ю. Павлов, П. Смірнов, С. Тарабанова, Г. Янова ; за заг. ред. А. Некрасової та В. Щербаченка // ГО «Східноукраїнський центр громадських ініціатив». – К. : Видавництво ТОВ «АРТ КНИГА», 2017. – 140 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення