ФАКТОРИНГ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНИЙ КАНАЛ ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ФАКТОРИНГ ЯК АЛЬТЕРНАТИВНИЙ КАНАЛ ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

11.12.2022 00:04

[2. Економічні науки]

Автор: Михайлюк Діана Русланівна, магістрантка, Львівський національний університет імені Івана Франка, м. Львів


Поряд із класичними каналами фінансування корпорацій на кшталт кредитування чи фондового ринку існують альтернативні, одним із яких є факторинг. У класичному розумінні факторинг є фінансовим інструментом, який допомагає підприємству вирішити проблему із нестачею обігових коштів, породженою значними обсягами дебіторської заборгованості. Хоча за багатьма ознаками факторинг нагадує банківський кредит, насправді він різниться від останнього спектром реалізовуваних бізнес-потреб, умовами та строками отримання позикових коштів, наявністю додаткових послуг та термінами погашення [3, с. 20]. 

У світі існує європейська та американська моделі розвитку факторингового бізнесу. Американська модель характеризується тим, що факторингові компанії утворюються без участі банків, а саме приватними підприємцями, і лише згодом банки можуть придбати деякі такі факторингові компанії. Європейська модель, навпаки, передбачає створення факторингових компаній за допомогою банків. Пізніше ці факторингові компанії можуть відокремитись від банків і стати повністю незалежними, а також підтримувати партнерські відносини. Саме за такою моделлю і формується український ринок факторингу, адже більша частина ринку контролюється банками [3, с. 93].

Початком становлення ринку факторингу в Україні вважають 2001 рік. Проте на той момент ще не були чітко розроблені необхідні нормативні та теоретичні бази. Тому можна вважати, що лише у 2004 році факторинговий бізнес розпочав своє зародження в банківських установах України [5, с. 19]. Регулювання ринку факторингу в Україні з 1 липня 2020 року перейшло повністю до Національного банку України.

Станом на кінець другого кварталу 2022 року в Україні діючі ліцензії на надання послуг із факторингу мали 679 компаній. У 2021 році кількість таких суб’єктів факторингу становила 674, а ще у 2019 році – 641 компанія. Ринок факторингу завжди займав чималу частку серед операцій фінансових компаній та був одним серед найбільших небанківських фінансових ринків [1]. 

У 2018-2021 рр. обсяг операцій на ринку факторингових послуг поступово зростав з 48,1 млрд грн у 2018 році до 75,1 млрд грн у 2021 році. Виключенням можна вважати 2020 рік, коли обсяг вартості договорів факторингу різко зріс до 84,8 млрд грн проти 48,1 млрд грн у 2018 році. Це було зумовлено тим, що під час коронакризи факторинг стали використовувати частіше, оскільки його значною часткою є купівля та продаж проблемної заборгованості у банків. 

У 2018 році було укладено приблизно 29 тисяч договорів факторингу, а у 2019 році – 45 тисяч договорів на суму 56,5 млрд грн. У 2020 році було укладено 45 тисяч договорів. У 2021 році було укладено приблизно 84 тисячі договорів на суму 75,1 млрд грн. За перші три квартали 2022 року обсяги дещо впали через війну в Україні, адже факторинг потребує поновлюваного торговельного потоку. Було укладено майже 10 тисяч договорів на суму 30,4 млрд грн.

До основних переваг факторингу відносять те, що підприємства мають можливість отримати швидке беззаставне фінансування оборотних активів, а також покращити стан дебіторської заборгованості або залучити нові інвестиції. Також підприємства, використовуючи факторинг, мають змогу економити на витратах, які пов’язані із кредитуванням банками, також вони можуть нарощувати товарообіг та дохід внаслідок збільшення обсягів продажу. Багато підприємств завдяки цьому можуть уникати кризових явищ та збільшувати свої прибутки [4]. 

Проте факторинг не завжди може допомогти вирішити проблеми із дебіторською заборгованістю, адже не усі фінансові установи хочуть мати справу з підприємством, яке має прострочену заборгованість. Також до недоліків факторингу можна віднести недосконалість законодавства, яке б регулювало його роботу. Проблемою є і те, що банки стали лідерами на ринку факторингових послуг за обсягами операцій, при цьому витісняючи компанії, які надають факторингові послуги, а все тому, що банки мають більше можливостей залучення платоспроможних клієнтів [4]. 

Для того аби ринок факторингу в Україні запрацював в повну силу слід в першу чергу прийняти відповідне законодавство, яке б могло краще регулювати операції факторингу. Також слід удосконалювати бізнес-моделі факторингових компаній, аби вони могли стати повноцінними учасниками ринку факторингових послуг. Крім того варто взяти до уваги світовий досвід із здійснення факторингових операцій, адже з кожним роком цей ринок набирає все більшої популярності в Україні. 

Список використаних джерел

1. Наглядова статистика. Основні показники діяльності фінансових компаній та юридичних осіб-лізингодавців. - [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://bank.gov.ua/ua/statistic/supervision-statist (дата звернення 28.11.2022р.) ‒ Назва з екрану.

2. Огляд небанківського фінансового сектору. Офіційний сайт НБУ [Електронний ресурс] ‒ Електронні дані [Київ: НБУ, 1991-2022] ‒ Режим доступу: https://bank.gov.ua/ua/news/all/oglyad-nebankivskogo-finansovogo-sektoru-listopad-2022-roku (дата звернення 28.11.2022р.) ‒ Назва з екрану.

3. Пальчук О.І. Факторинг на ринку фінансових послуг: монографія / О. І. Пальчук. – Київ: НАН України, Ін-т світ. економіки і міжнар. відносин, 2011. ‒ 164 с.

4. Смирна О. В. Особливості та проблеми реалізації факторингових операцій в Україні / О. В. Смирна, О. А. Береславець // Бізнес Інформ. ‒ 2020. ‒ № 1. ‒ С. 324-330. 

5. Фуга А.П. Напрямки вдосконалення регулювання ринку факторингових послуг в Україні / А. П. Фуга // Концептуальні шляхи розвитку науки (частина І): матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції м. Київ, 14-15 травня 2020 року. – Київ: МЦНіД, 2020. – с. 19.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення