ОБРОБКА МЕТАЛІВ РІЗАННЯМ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ОБРОБКА МЕТАЛІВ РІЗАННЯМ

08.12.2022 18:13

[3. Технічні науки]

Автор: Шелепець Михайло Михайлович, студент, ДВНЗ "Ужгородський національний університет"


Основними видами обробки різанням є точіння, стругання, свердління, фрезерування й шліфування. Обробка металів різанням здійснюється на металорізальних верстатах — токарних, стругальних, свердлильних, фрезерних і шліфувальних з використанням різних різальних інструментів - різців, свердл,  фрез, шліфувальних кругів.

Обробка на токарських верстатах. Точіння здійснюється на токарських верстатах і застосовується для обробки зовнішніх і внутрішніх тіл обертання: циліндричних, конічних, сферичних і фасонних. Крім того,на цих верстатах можна свердлити і розвертати отвори, нарізати різьбу мітчиками і плашками. Щодо припуску й точності метод універсальний і обмежується мінімальною товщиною зрізу, що вдається одержати лезовим інструментом (для твердого сплаву 0,01 мм, для алмаза 0,002 мм).

Під час обробки на токарних верстатах розрізняють такі елементи режимів різання:

Глибина різання t - це товщина шару металу, що знімається за один прохід. При точінні глибина різання визначається за формулою:





Швидкістю різання називають V величину переміщення заготовки відносно різальної кромки різця за одиницю часу в напрямку головного руху.






Частота обертання n  — це величина яка показує скільки повних обертів зробив шпиндель за одиницю часу. Як правило кількість обертів визначається за хв, тому позначається об/хв. Величину вираховують виходячи з швидкості різання, за формулою:






Обробка на фрезерних верстатах. Фрезерні верстати призначені для обробки плоских і фасонних поверхонь, пазів, канавок, виступів, зубних коліс. Фрезерування здійснюється різальним інструментом-фрезою, яка являє собою тіло обертання, на торцевій поверхні якого розташовані ріжучі зуби.

При торцевому фрезеруванні діаметр фрези (D) має бути більше ширини фрезерування (В) і може прийматися по формулі:






Глибина фрезерування t і ширина фрезерування В - величини пов'язані з розмірами шару, що знімається. Параметр t вимірюється в напрямі, перпендикулярному осі фрези (за винятком торцевого фрезерування). Ширина фрезерування вимірюється перпендикулярно глибині.

Найпоширенішими типами фрезерних верстатів є широкоуніверсальні, горизонтальні, вертикальні та універсальні верстати. 

На консольних горизонтально-фрезерних та універсально-фрезерних верстатах можна проводити обробку горизонтальних та вертикальних плоских поверхонь, пазів, кутів, рамок, зубчастих коліс.

Вертикально- і горизонтально-фрезерний безконсольний верстат призначений для обробки різних поверхонь, а також пазів у великогабаритних деталях. У цих верстатах відсутня консоль, а полози та стіл переміщаються по напрямних станини, встановлених на фундамент.

Широкоуніверсальний фрезерний верстат — це металорізальний верстат, який має додаткову шпиндельну головку. Її можна повертати під будь-яким кутом у двох взаємно перпендикулярних площинах. Для більшої ефективності на поворотній головці монтують накладну фрезерну головку. З її допомогою можна обробляти на верстаті деталі складної форми не лише фрезеруванням, але і свердлінням, зенкеруванням, розточуванням.

Література

1. Проц Л.А., Жигуц Ю.Ю., Крайняй І.І. Методичні вказівники з дисципліни "Технологія конструкційних матеріалів" для студентів напрямку підготовки 6.050502 «Інженерна механіка» всіх форм навчання. Ст. 42-43.

2. Муринюк В.В., Конструкційні та електротехнічні матеріали. Ст. 18-20.

3. В.Ю. Анцев, А.Н. Иноземцев, В.Н. Савушкин. Автоматизированное проектирование приводов главного движения металлорежущих станков.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення