ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ

08.12.2022 01:33

[2. Економічні науки]

Автор: Матохнюк Діана Дмитрівна, студентка магістратури, Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя


Ефективний експорт суб’єктів господарювання є кроком до збалансованого економічного розвитку. Протягом останніх років експортний ринок України зазнав значних перетворень, був глобально перебудований  у зв’язку з частковою втратою російського ринку збуту та переорієнтацією вітчизняних експортерів на ринки країн Європейського Союзу. Складним періодом перетворень для українського експорту стало розгортання зони вільної торгівлі, яке відбулося після підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. 

Експортний потенціал регіону є складовою частиною системи зовнішньоекономічного потенціалу національної економіки та одним з найбільш дієвих важелів підвищення її ефективності та рівня економічної безпеки. Розвиток експортного потенціалу регіону сприятиме створенню довгострокових стимулів для модернізації та підвищення конкурентоспроможності національних економік. 

Регулювання експортного потенціалу на державному рівні є формою просування зовнішньоекономічної діяльності шляхом налагодження торгівельних шляхів з іншими країнами світу [1, с.11]. Державне регулювання експортної діяльності — це багатоетапний процес вибору, який базується на трьох основних критеріях: адекватності, ефективності та збалансованості. Державне регулювання повинно відповідати мінливим внутрішнім та зовнішнім умовам та приводити до ефективного функціонування експортної діяльності країни, ресурси якої, зрештою, обмежені. При цьому критерій адекватності має фундаментальне значення. Стратегічні рішення на цьому етапі мають забезпечити експортерів держави широким діапазоном маневру та дозволити їм адаптуватися до мінливих і важко передбачуваних умов експлуатації ресурсної бази. 

Інструментами державного регулювання експортної діяльності є законодавча база, тарифне та нетарифне регулювання, фінансові заходи, податкові та кредитні послаблення для суб’єктів зовнішньоторговельної діяльності.  Основним нормативним актом законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності є Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» [2].

Серед елементів модернізації економічної системи, які дають імпульс економічному зростанню, можна виділити механізми, що сприяють включенню регіонів у зовнішньоекономічні зв’язки, зростанню їх експортного потенціалу, інвестиційної привабливості територій. В основу організації зовнішньоекономічної діяльності регіону в умовах глобалізації покладено знаходження певного балансу загальнонаціональних та регіональних інтересів, а також комерційних інтересів суб'єктів господарювання, розміщених на території регіонів, та розбудова із урахуванням цього балансу активних зовнішньоекономічних зв'язків певної території. 

В умовах ведення воєнних дій держава обмежена в ресурсах для програм стимулювання розвитку регіонів, але ж  на сьогодні актуальним питанням може стати повернення до ідеї створення центрів розвитку експортного потенціалу на державному і на регіональному рівнях, які б могли координувати зусилля усіх зацікавлених у реалізації експортного потенціалу країни. А також, одним з напрямків активізації зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів регіональної економіки може бути використання потенціалу міжнародного регіонального співробітництва, яке відіграє важливу роль в сучасних інтеграційних процесах. 

Література

1. Лосіцька Т.І. Державне регулювання експортної діяльності. Наука, технології, інновації. 2019. № 3. С. 11–21.

2. Про зовнішньоекономічну діяльність : Закон України від   16.04.1991 р. № 959-ХІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/959-12

_________________


Науковий керівник: Кутідзе Людмила Сергіївна, кандидат економічних наук, доцент, Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення