УДОСКОНАЛЕННЯ ЛІНІЇ СОРТУВАННЯ ВІДХОДІВ ЕЛЕКТРОННОГО ТА ЕЛЕКТРИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

УДОСКОНАЛЕННЯ ЛІНІЇ СОРТУВАННЯ ВІДХОДІВ ЕЛЕКТРОННОГО ТА ЕЛЕКТРИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ

07.12.2022 23:01

[3. Технічні науки]

Автор: Хома Ксенія Миколаївна, магістрант, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ; Галиш Віта Василівна, кандидат хімічних наук, доцент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ


Пластмаси вважаються стійкими забруднювачами навколишнього середовища, більшість із яких не піддається біологічному розкладанню, але такі полімери можуть руйнуватися під дією фізичних та хімічних впливів, а ефектом від таких впливів є їх крихкість, також відбувається фрагментація полімерів на більш дрібні частини. Полімерні матеріали характеризуються різними властивостями і це робить їх привабливим і незамінним матеріалом для різних сфер застосування. Ця різноманітність призводить до урізноманітнення потоків відходів виробництва та використання пластичних мас, значна частина яких потрапляє в довкілля і стає причиною виникнення негативних екологічних, економічних та соціальні наслідки. Актуальним та необхідним є розробка нових способів екологізації промисловості та суспільного життя з використанням інноваційних підходів [1-4].

Все це надало поштову для формування жорсткого законодавства в Європейському Союзі, згідно з яким 50 % пластикової упаковки має бути перероблено до 2025 року та 55 % до 2030 року. На європейському рівні політика екологізації різних сфер активно впроваджується в контексті боротьби з надлишком пластмас. Україна зробила перший крок, ухваливши Закон «Про обмеження обігу поліетиленових пакетів на території України» від 1 червня 2021 року. Цей закон спрямований на зменшення обсягів використання та розповсюдження поліетиленових пакетів в Україні. Це стимулює розвитк виробництва біорозкладних пакувальних матеріалів, зокрема з целюлозного волокна.

Бромовані вогнезахисні речовини (БВР) - антипірени, які додають до складу пластичних мас для зменшення їх горючості. Вони не лише містяться в багатьох побутових, медичних і споживчих товарах на основі пластику, але тепер повсюдно поширені в навколишньому середовищі. Вчені виявили БВР у тканинах людей та тварин, у зразках домашнього пилу, опадів, осадах стічних вод, ґрунтах, повітрі та води.

На сьогоднішній день необхідно модернізувати існуючі лінії сортування вторинних полімерних матеріалів для виведення з переробки полімерів, що містять антипірени. Для цього необхідно розробити ефективний метод їх ідентифікації. ІЧ-спектроскопія може бути використана для ідентифікації антипіренів у полімерних матеріалах.

Метою роботи було дослідити процес ІЧ-ідентифікації антипіренів у полімерних матеріалах з різними концентраціями шкідливих сполук.

В якості вихідного матеріалу використовувався полістирол. Для модифікації полістиролу використовували 3,3',5,5'-тетрабромбісфенол А з концентрацією 97 %. Структура тетрабромбісфенолу А показана на рис. 1. Ця сполука утворюється в результаті реакції брому з бісфенолом А. Його вогнезахисні властивості пов’язані з процентним вмістом брому. 





Рисунок 1 – Будова тетрабромбісфенолу А

На технічних вагах зважували пластик масою 3±0,05 г та масу 3,3’,5,5’-тетрабромобісфенолу А, необхідну для створення зразка потрібної концентрації. Засипали аліквоту у комірку з нагрівачем. В отвір у комірці встановлювали термопару, приєднану до мультиметра для контролю температури комірки. На латері встановлювали напругу 150 В доти, доки комірка не досягне температури, на 15 градусів нижче потрібної. Після чого знижували напругу до встановлення незмінного значення температури на мультиметрі. Протягом 10-20 хв підтримували сталою температуру пом'якшення продукту.

Після того, як зразок розм’якшився, його спресовували у таблетку, підтримуючи тиск у межах від 10 до 15 атм. протягом 15 хв. Вимикали напругу для зниження температури і паралельно продовжували підтримувати зазначений тиск, доки температура комірки не досягала 50 оС. Після охолодження комірки до кімнатної температури зразок видаляли та аналізували на спектрофотометрі. Таким чином було визначено мінімальну концентрацію 3,3',5,5'-тетрабромбісфенолу А, яку можна ідентифікувати в ІЧ-спектрі.

Таким чином, можна зробити висновок, що ІЧ-спектроскопія може бути ефективно використана в процесі сортування полімерних відходів від електронного та електричного обладнання для ефективного видалення полімерних матеріалів, що містять 3,3',5,5'-тетрабромбісфенол А. Проведені дослідження відкривають нові шляхи модернізації існуючих сортувальних ліній.

Література

1. Оптимізація технології одержання сорбентів з відходів рослинного походження / Білявський С. А., Сарахман Р. Б., Галиш В. В., Трус І. М. // Екологічні науки : науково-практичний журнал. – 2018. – № 2(21). – C. 212–217.

2. Galysh V. V., Kartel M. T., Milyutin V. V. Synthesis and sorption properties of combined cellulose-inorganic sorbents for the concentration of cesium-137. Surface. – 2013. – №5(20). – С. 135.

3. Trus I., Halysh V., Gomelya M., Radovenchyk V. Low-waste technology for water purification from iron ion. Ecological Engineering and Environmental Technology. – 2021. – №22(4). – Р. 116-123.

4. Ковальчук А. І., Почечун Т. П., Галиш В. В., Трус І. М. Фосфорилювання шкаралуп волоських горіхів для підвищення ефективності очищення водних розчинів. Технічні науки та технології. – 2018. - № 2 (12). – С. 236-244.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення