ОБГРУНТУВАННЯ ПРОПОЗИЦІЙ ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАПОБІЖНИХ ПРИСТРОЇВ ПЗМ-2 - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ОБГРУНТУВАННЯ ПРОПОЗИЦІЙ ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАПОБІЖНИХ ПРИСТРОЇВ ПЗМ-2

07.12.2022 11:37

[3. Технічні науки]

Автор: Волощук Олександр Андрійович, Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, м. Львів; Чубач Роман Віталійович, Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, м. Львів


Під час розробки складних ґрунтів, часто у випадках перевантаження спрацьовують запобіжні засоби, в результаті чого перерізуються запобіжні пальці і зупиняється робота машини. Для заміни зрізних запасних пальців необхідний час. А при виконанні завдань у складних умовах, це приводить до їх заміни, що зменшує продуктивність ПЗМ-2.

Актуальність. Під час повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України постає питання важливості оперативного і якісного виконання  бойових завдань з фортифікаційного обладнання підрозділів військ (сил). Це пов’язано з активним веденням бойових дій, далекобійними засобами вогневого впливу противника і засобами розвідки противника. Проблема полягає в тому, що заміна старих запобіжних засобів ПЗМ-2 займає більше часу, тим самим зменшує продуктивність і оперативність виконання бойових завдань.

Отже, метою статті буде обґрунтування пропозицій щодо удосконалення запобіжних пристроїв ПЗМ-2 і зменшенні часу на їх ремонт.

Основний зміст. Обертання від маточини на лопаті фрези передається через запобіжний палець. При зустрічі лопат фрези з нездоланною перешкодою запобіжний палець зрізується і обертання на лопаті фрези від маточини передаватися вже не буде. Для продовження роботи необхідно видалити предмет, що викликав зупинку роторного метача та зрізання пальця, і замість зрізаного поставити новий палець. Видалення предмету, знімання зрізаного пальця, забивання нового і відновлення роботи потребує значної витрати часу, що в свою чергу призводить до зменшення продуктивності машини. 

Для того щоб вирішити наявну проблему, тобто зменшити витрати часу на виконання зазначених завдань, пропонується відмовитися від зрізних пальців і замінити їх на запобіжну пружинно-кулачкову муфту, що значною мірою покращить роботу машини і підвищить її продуктивність.

Пружинно-кулачкова запобіжна муфта по конструкції аналогічна щепній кулачковій, тільки рухома в своєму напрямку напівмуфта притискається до нерухомої не механізмом управління, а постійно діючою пружиною з регулюючою силою. Кулачки виконують з трапецеїдального профілю невеликої висоти з кутом нахилу робочих поверхонь  45-60°. Повторне миттєво-ударне включення кулачків  при перевантаженні вводить її в зчеплення.

Кулачкові запобіжні муфти надійні в роботі. Розміри муфт підбирають по стандартах або приймають конструктивно. Кулачки перевіряють на зносостійкість аналогічно зчіпним кулачковим муфтам, пружини розраховують методом опору матеріалів.

Так, на заміну одного пальця витрачається від 10 до 15 хв. Знаючи технічну продуктивність машини при відриванні котловану 140 м³/год можна визначити експлуатаційну продуктивність ПЗМ-2 за формулою:

Пеm* Квm* Кур= 140*0,8*1,0=112 м³/год;

Де Пm – продуктивність технічна;

Квm – коефіцієнт використання технічного часу;

Кур – коефіцієнт умов роботи.

Тому з впевненістю можна стверджувати, що економлячі час на заміні хоча б одного пальця, ми отримуємо 26,4 м³ розробленого ґрунту. 

112/60*13=26,4м³.

Пружинно-кулачкова запобіжна муфта встановлюється на карданному валу, який передає силовий потік від роздавальної коробки на редуктор робочого органу, за допомогою фланців. Встановлення запобіжної муфти не потребує конструктивних змін  машини і її кінематичної схеми, тому це не призведе до великих грошових витрат і забезпечить максимально ефективну експлуатацію техніки під час виконання бойових завдань в умовах збройної агресії російської федерації в Україні. 

Висновок. В  умовах російсько-української війни, повномасштабного, стрімкого наступу противника важливо максимально оперативно і ефективно виконувати бойові завдання з фортифікаційного обладнання військ (сил), задля зупинки противника на рубежах, нанесення йому втрат, створення умов для контрнаступу. Запропонована в роботі запобіжна пружинно-кулачкова муфта зменшує витрати часу на заміну пальців і тим самим збільшує експлуатаційну продуктивність машини. Встановлення запобіжної муфти не потребує конструктивних змін  машини і її кінематичної схеми, тому це не призведе до великих грошових витрат.

Література

1. Машини інженерного озброєння. Частина 2. Машини для подолання руйнувань та механізації землерийних робіт: Підручник / В. Кривцун, В. Нагачевський, С. Голушко, О. Прищепа, А. Фарбота, О. Дутко – Львів: НАСВ. – 342 с.

2. Каленик М.М., Нанівський Р.А., Цибуля С.А., Гембарський О.С. Експлуатація та ремонт інженерного озброєння. Навчальний посібник. – Львів: НАСВ, 2018. – 158 с.

3. Машини загального призначення: Навчальний посібник / В. Нагачевський, В. Кривцун, В. Совєцький, А. Баранов, О. Прищепа – Львів: НАСВ. – 152 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення