АНАЛІЗ ВАЛОВОГО ПРИБУТКУ ВЕЛИКОГО ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

АНАЛІЗ ВАЛОВОГО ПРИБУТКУ ВЕЛИКОГО ПІДПРИЄМСТВА

04.12.2022 15:59

[2. Економічні науки]

Автор: Хмелюк Альона Василівна, кандидат економічних наук, доцент, Дніпровський державний технічний університет; Міщенко Діана, здобувачка гр. ОП-20-1ду, Дніпровський державний технічний університет


Формування сукупності економічних показників ефективності як на макрорівні так і на мікро базується на трьохрівневій  функціональній системі статистичних показників: абсолютних; відносних та середніх [1]. До абсолютних показників ефективності відносяться показники валового доходу, витрат та прибутку. На макрорівні дані показники використовують як оцінка основного джерела формування фінансових ресурсів держави. На рівні конкретного підприємства, валовий дохід використовують для оцінки економічної ефективності діяльності суб’єкта господарювання. Співставляючи валовий дохід з валовими витратами отримуємо валовий прибуток. Саме значення отриманого показника свідчить про результати діяльності підприємства та може бути певним індикатором, щодо виявлення проблемних ділянок у випадку отримання негативного результативного показника. 

Тому, метою нашої наукової роботи є теоретичне обґрунтування методологічних аспектів аналізу валового прибутку та здійснення аналізу динаміки та структури валового прибутку за матеріалами АТ «ДНІПРОАЗОТ». 

АТ «ДНІПРОАЗОТ» згідно із Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996 [2] відноситься до великих підприємств в Україні. Основний вид діяльності підприємства – це виробництво хімічної продукції.  Підприємство є єдиним з виробництва рідкого хлору, який застосовується для стерилізації питної води і очищення стічних вод. Крім того, підприємство є провідним постачальником: мінеральних добрив (аміак, карбамід і аміачна вода), продуктів базової хімії (їдкого натрію і синтетичної соляної кислоти),  гіпохлорита натрію товарів народного споживання (в даний час підприємство знаходиться на простої через введення воєнного стану) [3].

Аналіз динаміки прибутку великого промислового підприємства здійснено за даними річного звіту АТ «ДНІПРОАЗОТ» за три періоди, результати розрахунків представлено в табл.1. 

Таблиця 1 – Динаміка показників фінансових результатів АТ «ДНІПРОАЗОТ»





Джерело: особисті розрахунки авторів за даними фінансової звітності [3]

В результаті здійснених розрахунків можемо зробити висновки про збільшення прибутку від реалізації на кінець 2019 року в порівнянні із сумою на початок року на 1011231 грн., або на 50%, на кінець 2020 року в порівнянні із сумою на початок року прибуток  збільшився вдвічі, а саме на 368871 грн., або на 109,43%. 

Ми погоджуємося із думкою багатьох науковців, що аналіз динамічних змін прибутку підприємства є головною складовою політики управління прибутком підприємства, метою якої є визначення основних тенденцій формування, розподілу та факторів, що зумовлюють ці тенденції. Динаміка валового прибутку досліджуваного підприємства представлена на рис.1.






Рисунок 1 – Динаміка валового прибутку АТ «ДНІПРОАЗОТ»

Джерело: особисті розрахунки авторів за даними фінансової звітності [3]

Валовий прибуток в 2019 р. в порівнянні з 2018 р. збільшився на 402010тис. грн., або на 58,6%. Порівнюючи з 2019 р. в 2020 р. валовий прибуток збільшився на 526345 тис. грн., що склало 48,37%.

Як відомо, валовий прибуток це різниця між чистим доходом від реалізації продукції і її собівартістю. Тому розглянемо ці показники окремо щоб проаналізувати як вони вплинули на формування валового прибутку (табл.2).

Таблиця 2 – Динаміка деяких фінансових результатів АТ «ДНІПРОАЗОТ»






Джерело: особисті розрахунки авторів за даними фінансової звітності [3]

Таким чином, маємо, що чистий дохід в 2019 р., в порівнянні з 2018 р., збільшився на 78%, що в абсолютному виразі склало 3067181 тис. грн. В 2020 р. в порівнянні з попереднім періодом чистий дохід знизився на 16,99% або на 118951 тис. грн. Собівартість реалізованої продукції має аналогічні тенденції динамічних змін. Так, в 2019 році в  порівнянні з 2018 р., збільшилася на 82,1%, а в 2020 р. в порівнянні з попереднім періодом зменшилася на 29,03%.

Заключним етапом аналізу валового прибутку є оцінка його ефективності (табл.3).

Таблиця 3 – Коефіцієнт рентабельності валового прибутку АТ «ДНІПРОАЗОТ»






Джерело: особисті розрахунки авторів за даними фінансової звітності [3]

Таким чином, в результаті здійснено аналізу валового прибутку великого хімічного підприємства за три роки встановлені основні динамічні тенденції діяльності підприємства та доведено доцільність і актуальність поетапного комплексного аналізу валового прибутку.

Література

1. Єріна А.М., Пальян З.О. Статистика: підручник. Київ: КНЕУ, 2010. 351с.

2. Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні: Закон України  №996-XIV [Електронний ресурс]/ Режим доступу:http://zakon4.rada.gov.ua/show/996-14 

3. Офіційний сайт ПАТ «ДніпроАзот» URL:http:// http://www.azot.com.ua/uk

4. Хмелюк А.В., Романова С. В. Оцінка ділової активності хімічного підприємства ПАТ «ДніпроАзот» Світ економічної науки. Випуск 9: матеріали міжнародної науково-практичної інтернет-конференції економічного спрямування. Тернопіль, 2018. С.109-112/

5. Хмелюк А.В., Крамаренко Г.М. Аналіз діяльності хімічного підприємства ПАТ «ДніпроАзот». Світ економічної науки. Випуск 19: матеріали міжнародної науково-практичної інтернет-конференції економічного спрямування. Тернопіль, 2019. С.146-150.

6. Цал-Цалко Ю.С. Фінансова звітність підприємства та її аналіз: навч. посібник.  Київ: ЦУЛ, 2002.  360 с.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення