ГРАНИЧНО ДОПУСТИМІ КОНЦЕНТРАЦІЇ ТВЕРДИХ ЧАСТИНОК В АТМОСФЕРІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ГРАНИЧНО ДОПУСТИМІ КОНЦЕНТРАЦІЇ ТВЕРДИХ ЧАСТИНОК В АТМОСФЕРІ

14.11.2022 09:24

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Карасьова Олена Віталіївна, студентка, Національнй технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ


З розвитком сучасних технологій процес використанню кисню стає все більш нераціональним, внаслідок чого знижується якість повітря, що негативно впливає на всі сфери життєдіяльності живих істот. Існують параметри  повітря контроль яких є необхіднім для  безпечного перебування за межами приміщень - це задимленість повітря.

Чистим вважається повітря, не забруднене твердими, рідкими та газоподібними речовинами, які змінюють його природний склад. Тверді, рідкі або газоподібні речовини, що потрапляють у повітря, змінюючи його природний склад, називаються емісіями. Емісії – це забруднення техногенного походження. Забруднення повітря має місце в такому випадку, коли забруднююча повітря речовина або декілька речовин присутні в такій кількості і протягом такого часу, що спричиняють шкоду людям, тваринам, рослинам та майну.

Основними забруднювачами повітря є продукти згоряння в тепло, а саме: енергетичні установки, теплові електростанції, різноманітні печі в різних галузях – у металургії, нафтопереробці, виробництві будівельних матеріалів, хімічних сполук і транспорту.

Гранично допустимою концентрацією (ГДК) шкідливих речовин в повітрі розуміють таку концентрацію, яка при щоденній  роботі не може викликати професійних захворювань або розладів у стані здоров'я, що визначаються сучасними методами як у процесі праці, так і у віддалені строки життя теперішнього і наступних поколінь.

Щоб оцінити забруднення середовища встановлюють два критерії ГДК: максимально разова (мр) та середньодобова (сд).

Санітарними нормами СН 245-71 умови сумарного небезпечного впливу різних компонентів знаходять співвідношенням:





Де С1, … Cn; ГДК1,  …ГДКn – знайдені концентрації та їхні ГДК. 

Адитивний характер врахування впливу різних небезпечних речовин не часто є оптимальним: деякі речовини в атмосфері виділяються підсиленням впливом взаємодії, інші – антагонізмом. Слідуючи з цього розробляють різноманітні показники кількісної оцінки забрудненості атмосфери. Але кожен з них не є оптимальним.

Для кількісної дії не тільки певних компонентів, а і їхніх сумішей виконано стандартизацію рівня негативного впливу забруднення повітря речовинами різних видів та запропоновано формулу кількісної оцінки забруднень – індексу небезпечності забруднення: 






Де Ki2 – сума стандартизованих коефіцієнтів перевищення ГДК за третім видом небезпечності.

Гранично допустимі концентрації розроблено для 600 хімічних речовин та 33 видів їхніх сумішей, що надає варіанти користуватися кількісними показниками для контролю забрудненості атмосфери і для оптимальності запланованих заходів.

Отже, гранично допустимі концентрації - це фактори, що потребують постійного контролю, так як несе прямий негативний вплив на життєдіяльність і здоров`я людини.

Література

1. Гранично допустима концентрація // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 54.

2. Методичні рекомендації МР 2.2.12-142-2007. Оцінка ризику для здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря: затв. Наказ МОЗ України від 13.04.07 р. № 184. Київ: МОЗ України. 2007. № 40. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0184282-07

3. Методичні рекомендації МР 2.2.12-142-2007. Оцінка ризику для здоров’я населення від забруднення атмосферного повітря: затв. Наказ МОЗ України від 13.04.07 р. № 184. Київ: МОЗ України. 2007. № 40. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0184282-07

4. Лаврик В.І. Моделювання і прогнозування стану довкілля: Підручник. – К.: Вид. дім “Академія”, 2010. – 400 с.


__________________________


Науковий керівник: Маркіна Ольга Миколаївна, к.т.н., доцент, Національнй технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення