ПРОГРАМНО-КОНФІГУРОВАНІ МЕРЕЖІ SDN - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПРОГРАМНО-КОНФІГУРОВАНІ МЕРЕЖІ SDN

06.09.2021 20:10

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Братищенко М.Р., студент, «Комп’ютерна інженерія та управління», Харківський національний університет радіоелектроніки, м. Харків; Скрипка Я.В., студент, «Комп’ютерна інженерія та управління», Харківський національний університет радіоелектроніки, м. Харків; Міщенко В.О., студент, «Комп’ютерна інженерія та управління», Харківський національний університет радіоелектроніки, м. Харків


У сфері інформаційних технологій відбувається кардинальна зміна підходів до побудови мереж на основі конвергенції двох основних технологій, SDN (програмно-конфігуровані мережі) і NFV (віртуалізація мережевих функцій). Ця конвергенція досягається за рахунок більш глибокого проникнення принципу програмного управління в реалізацію сервісів і розвиток техніки віртуалізації, при цьому основний акцент робиться на використанні програмних методів, залишаючи апаратної складової допоміжну роль.

Software Defined Networking

Підхід SDN – Software Defined Networking – означає фізичне розділення площині управління і площині передачі даних, при якому площина управління відповідає за роботу декількох елементів мережі. SDN – це нова, проста в управлінні, гнучка і економічно ефективна мережева архітектура, що забезпечує високу пропускну здатність і динамічність, що принципово важливо для сучасних додатків.

Архітектура SDN є:

• Програмованою: управління мережею програмується безпосередньо, оскільки цей рівень відділений від функцій передачі даних;

• Адаптивною: відділення функцій контролю від функцій передач даних дозволяє адміністраторам динамічно налаштовувати транспортні потоки по всій мережі для задоволення мінливих потреб;

• Централізовано керованою: інтелектуальний центр управління мережею логічно централізований в програмних SDN-контролерах, які дають загальне уявлення про стан мережі. У свою чергу для додатків і політик обробки контролери є єдиними логічними комутаторами.

• Програмно конфігуруємою: SDN дозволяє мережевим адміністраторам конфігурувати, керувати, забезпечувати захист і швидко оптимізувати мережеві ресурси за допомогою динамічних, автоматизованих програм SDN, які вони можуть писати самостійно;

• Заснованою на відкритих стандартах і незалежною від вендорів: при реалізації на основі відкритих стандартів, SDN значно спрощує проектування і експлуатацію мережі, оскільки управління мережею забезпечується не пристроями та протоколами певних виробників, а програмними SDN контролерами.

Традиційний стек протоколів TCP/IP, прийнятий де-факто як стандарт в середині 80-х років минулого століття, є громіздкою і негнучкою системою управління комп'ютерною мережею, оскільки вона і «думає», і «робить»: спочатку вирішує завдання побудови маршруту, а потім сама ж прокладає цей маршрут. Таким чином в сучасних мережах функції управління і передачі даних суміщені, що робить контроль і управління дуже складним. Такий підхід накладає кілька серйозних обмежень на роботу з ресурсами мережі. Робота адміністратора в мережах з архітектурою TCP / IP сьогодні більше мистецтво, ніж інженерія.

SDN-технологія знаходиться ще на ранньому етапі свого розвитку. Очевидно, що на наступних етапах впровадження SDN повністю розкриє потенціал. SDN кардинально змінить підхід до проектування, розгортання та управління мережами. 

Список використаних джерел:

1. Программно-конфигурируемые сети [Електронний ресурс]. – 2012. – Режим доступу до ресурсу: https://www.osp.ru/os/2012/09/13032491.

2. Терешкевич А. А. Обзор технологии «Программно-конфигурируемые сети ПКС/SDN"» [Електронний ресурс] / А. А. Терешкевич, А. Н. Зубалов – Режим доступу до ресурсу: https://neftegas.info/upload/iblock/660/6602f79d50a8b2e8804e483e0f9c89a6.pdf.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення