МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ УКРАЇНИ І КОРОЛІВСТВА НІДЕРЛАНДИ: ТОРГІВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ І ОСВІТНЬО-КУЛЬТУРНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ УКРАЇНИ І КОРОЛІВСТВА НІДЕРЛАНДИ: ТОРГІВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ І ОСВІТНЬО-КУЛЬТУРНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

07.10.2021 22:09

[2. Економічні науки]

Автор: Сєкунова Ю.В., к.і.н., доц. кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ; Коваль І.О., студент факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ


Відомий французький політолог та філософ Раймон Арон у праці “Мир і війна між націями” зазначав, що коли голландський історик Влекке, якому запропонували очолити першу кафедру міжнародних відносин у Лейдені, в інавгураційній промові спробував дати визначення міжнародних відносин, як наукової дисципліни, це йому не вдалося. На його думку, "міжнародні відносини не мають чітко визначених меж, їх не можна матеріально виокремити з-поміж інших суспільних феноменів...”. Сам Арон дефініціював міжнародні відносини як відносини між націями або державами як політичними одиницями [1].

Актуальність теми дослідження обумовлена історичним партнерством і сучасними політичними, економічними, культурними, освітніми і науковими взаємозв’язками між Україною і Королівством Нідерланди. Торгові відносини між Україною та Нідерландами підпадають під дію поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), яка є частиною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Так, Нідерланди є одним із ключових торговельно-економічних та інвестиційних партнерів нашої держави. 

За даними Державної служби статистики України обсяг українського експорту товарів до Нідерландів за 2020 рік становив 1 млрд. 808 млн. 443 тис. дол. США. Обсяг товарного імпорту з Нідерландів склав 740 млн. 616 тис. дол. США. Позитивне сальдо на користь України у 2020 році було на рівні 1 млрд. 67 млн. 827 тис. дол. США. За товарною структурою зовнішньої торгівлі України у 2020 році провідними товарними групами українського експорту до Нідерландів були: зернові культури, жири та олії тваринного або рослинного походження, насіння і плоди олійних рослин. У цілому питома вага вищезазначених товарів становить 66,8 %. У товарній структурі імпорту з Нідерландів більшою мірою представлена продукція, яка забезпечує задоволення споживчого попиту, а саме: какао та продукти з нього 7,0 %, тютюн і промислові замінники тютюну 7,0 %, фармацевтична продукція 6,8 %, овочі 5,7%. Також імпортуються: реактори ядерні, котли, машини 10,8 %, засоби наземного транспорту крім залізничного 8,1 %, пластмаси, полімерні матеріали 5,1%, електричні машини 2,9 %. Нідерланди є 2 другим найбільшим інвестором в українську економіку [2].

Науково-освітнє співробітництво між державами набуває все більшого поширення, зокрема через Український державний центр міжнародної освіти Міністерства освіти і науки України. Потенційні абітурієнти можуть ознайомитись з міжнародними освітніми програмами, процедурою вступу, і подальшим навчанням. В Королівстві Нідерланди працюють українські школи в м. Гаага, Амстердам, Роттердам, Ейндховен та ін. 

Угода між Урядом України та Урядом Королівства Нідерланди про культурне співробітництво від 1 лютого 1996 року відкрила можливості популяризації мистецтва українських творчих колективів, яке відбувається через нідерландські організації, які здійснюють діяльність у сфері популяризації української культури: «Українці в Нідерландах» і «Brand New Ukraine», які проводять інформаційні та іміджеві заходи, культурно-мистецькі фестивалі. Життя українців висвітлюється у часопис «Журнал Україна» (Oekraine Magazine) нідерландською мовою.

Наукове співробітництво викладачів і студентів Національного університету біоресурсів і природокористування України з Університетом Вагенінген у Нідерландах відбувається у формі участі у конференціях, круглих столах і воркшопах, гостьових лекціях, міжнародних навчальних практиках, зокрема курсу «Радіоактивність та ядерна енергетика» [3]. 

Важливим складовим елементом міжнародних відносин між Україною і Нідерландами вважаємо обмін досвідом історичного становлення суспільних відносин. Зокрема, аграрні відносини є предметом дослідження науковців і студентів в обох державах. Сучасний етап земельної реформи й європейська інтеграція України можуть бути орієнтовані на історичний досвід формування успішної моделі аграрної економіки Нідерландів у повоєнний період. Алгоритм наведений відомим нідерландським філософом і політиком Сібе Шаап: «спочатку створюються аграрні заклади, потім розвивається прикладна наука, далі імплементуються закони по реформам індустрій і відкриваються закордонні ринки та посилюється партнерство з іншими державами» [4].

Отже, вдосконалення міжнародних відносин України з Королівством Нідерланди сприяє вирішення глобальних питань продовольчої безпеки та поширення науково-технічного співробітництва, створення сприятливого інвестиційного клімату й залучення додаткового фінансування для стартапів і бізнес-проєктів, підвищення рівня володіння іноземними мовами і обмін культурними традиціями, а також налагодженню комунікацій.

Інформаційні джерела:

1. Міжнародна економіка: Підручник. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 21 С.

2. Посольство України в Королівстві Нідерланди. Офіційний сайт: URL https://netherlands.mfa.gov.ua

3. Радіоактивність та ядерна енергетика : міжнародний навчально-практичний курс: URL https://nubip.edu.ua/node/91760

4. Досвід Нідерландів для розбудови України: зустріч професора Сібе Шаапа зі студентами гуманітарно-педагогічного факультету: URL https://nubip.edu.ua/node/71246



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення