ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ КОМАНДНОГО ПІДХІДУ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ КОМАНДНОГО ПІДХІДУ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

07.12.2023 01:09

[2. Економічні науки]

Автор: Стригуль Сергій Владиславович, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти, завідувач поліклінічним відділенням КНП ММР Міська лікарня №1, Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, м. Миколаїв; Гусєва-Божаткіна Вікторія Анатоліївна, старший викладач кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем, Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, м. Миколаїв


ORCID: 0000-0002-1117-3391 Viktoriia Guseva-Bozhatkina

Менеджмент діяльності закладу охорони здоров'я – це управління, контроль та регулювання ресурсами для зниження витрат в суспільстві від смертності, інвалідності та рівня захворювань. Враховуючи вимоги воєнного стану та складну ситуацію у сфері охорони здоров'я в зв'язку з її недостатнім фінансовим забезпеченням для ефективного функціонування є потреба в нових організаційних формах. Для того, щоб зменшити рівень смертності населення, покращити демографічну ситуацію, а також якісно і швидко повернути поранених військових, потрібно вітчизняну медицину привести до європейського зразка [2].

Медичний менеджмент – це застосування методів і засобів управління закладами охорони здоров’я різних форм власності, спрямованих на підвищення доступності медичної допомоги, реалізацію прав людини на якісну медичну допомогу, максимізацію прибутку від платних послуг [3]. В сучасному медичному менеджменті активно впроваджуються багатопрофільні команди. Використання командної співпраці може бути ефективним, коли всі члени команди розуміють свої ролі, обов’язки, компетенції та поважають інших членів команди, що створює атмосферу, яка сприяє оцінці, плануванню та наданню оптимальної медичної допомоги [1]. 

Кросдисціплінарна команда є співпрацією фахівців різних медичних спеціалізацій. В закладах охорони здоров'я поширеними є такі кросдисциплінарні команди: міждисциплінарна, мультидисциплінарна, трансдисциплінарна, інтрадисциплінарна. Важливу роль відіграє навчання всіх членів команди загальним базовим навичкам оцінки та взаємодії, що забезпечує гарну якість роботи та ефективний кросдисциплінарний зв'язок усередині команди.

Аналіз доступних публікації свідчить про інтерес професійної спільноти щодо застосування  командної роботи. Cohen і Mohrman дають визначення команді як групи людей, які працюють разом, щоб надавати послуги, за які вони несуть взаємну відповідальність. Аналогічно, Eduardo Salas визначає команду як чітко окреслену групу з двох або більше осіб, які взаємодіють для досягнення спільної мети, завдання або місії. Команди можуть складатися з однієї професійної групи або бути багатопрофільними, тісно співпрацювати в одному місці або бути географічно розподіленими, мати постійне членство або постійно змінюватися. Jefferies і Chan вважають, що мультидисциплінарна команда – це команда професіоналів, до складу якої входять представники різних спеціальностей, які координують внесок кожної дисципліни з невеликим перекриттям для оцінки та лікування пацієнта окремо з урахуванням специфічних для кожної дисципліни цілей [5]. Мультидисциплінарний підхід знайшов своє застосування у Великій Британії, де за кожним пацієнтом закріплений конкретний фахівець такої команди, який відповідає за проведення лікування чи реабілітації.

Сучасні моделі надання медичної допомоги вимагають змін. Медична команда - це група фахівців, які розподіляють між собою надання медичних послуг і відповідальність за отримання конкретних результатів. Головною відмінністю команд від традиційних робочих груп є наявність синергетичного ефекту. Доведено, що ефективна командна робота в сфері охорони здоров’я має негайний і позитивний вплив на лікування та реабілітацію пацієнтів. Такий командний підхід дозволяє отримати медичну допомогу своєчасно і в необхідному обсязі. У сфері охорони здоров’я важливість команд зростає через такі фактори, як: зростаюча складність і спеціалізація медичної допомоги; збільшення кількості супутніх захворювань; зростання хронічних захворювань; глобальний дефіцит робочої сили; ініціативи щодо безпечного робочого часу [5]. 

Для надання безперервної медичної допомоги та враховуючи вимоги воєнного стану (збільшення кількості мало мобільних груп населенні та внутрішньо переміщених осіб) значного розвитку зазнає мобільна медична служба, яка у тому числі реалізується шляхом впровадження мультидисциплінарних команд. На сьогодні існує принаймні чотири моделі мультидисциплінарних команд: команда менеджера з орієнтованої допомоги, міжгалузева (міжпрофесійна) команда, команда з управління багатопрофільною медичною допомогою та багатодисциплінарна консультативна група [3]. 

Склад команди та клінічна роль кожного члена мультидисциплінарної команди дуже різняться в різних закладах охорони здоров'я (первинний, вторинний та третинний рівень надання медичної допомоги) та контекстах (низький рівень ресурсів, високий рівень ресурсів, збройні конфлікти, стихійні лиха тощо) [5]. З потреби врахування поточної необхідності в окремих «вузьких спеціалістах» склад мультидисциплінарної команди може змінюватись, включаючи до свого складу такі спеціалізації лікарів як: отоларингологи, офтальмологи, травматологи та інші. Це забезпечує комплексний підхід при наданні медичної допомоги та вирішення широкого спектру медико-соціальних проблем. 

Діяльність мультидисциплінарної команди має орієнтуватись на реалізацію таких завдань: забезпечення доступності медичних послуг за першої потреби; визначення медичного прогнозу, розроблення індивідуального лікувального плану; забезпечення комплексного підходу в наданні медичних послуг та уникнення або зниження стійких обмежень життєдіяльності у пацієнтів; забезпечення послідовності та вчасності залучення в процес лікування необхідних фахівців в необхідній кількості; внесення змін до індивідуального лікувального плану та обговорення стану виконання такого плану; планування виписки особи та внесення змін до індивідуального лікувального плану для продовження його виконання в амбулаторних умовах після виписки із закладу [4]. Такий підхід забезпечує взаємодію лікарів багатьох спеціальностей з метою оптимізації процесу діагностики, лікування та реабілітації.

З метою розвитку ринку медичних послуг та надання медичної допомоги населенню у найкоротші терміни для більш якісного результату необхідно впроваджувати мультидисциплінарний підхід в систему менеджменту медичних закладів. Застосування мультидисциплінарних команд в сучасних моделях надання медичної допомоги забезпечить вирішення широкого спектру медично-соціальних проблем. Для удосконалення командного підходу необхідно розробити типові положення для сфери закладів охорони здоров'я про мультидисциплінарну команду. В закладах охорони здоров'я необхідно ретельно продумати склад команд зі спеціалістів різного профілю, що забезпечить використання лише необхідних і безпечних діагностичних та лікувальних втручань. Таким чином важливо приділити особливу увагу організації менеджменту мультидисциплінарної команди як групи фахівців, що надають медичну допомогу.

Література

1. Аналітична довідка за напрямом «Реабілітація», НСЗУ, 2023 

2. Берлінець І. А. Зарубіжний досвід у сфері медичної реабілітації: перспективи використання в Україні  Державне управління: удосконалення та розвиток http://www.dy.nayka.com.ua/pdf/4_2019/102.pdf doi: 10.32702/2307-2156-2019.4.100

3. Михальчук В. М., Гбур З. В., Щиріна К. В., Черненко О. О. Мультидисциплінарний підхід до оптимізації роботи приватної багатопрофільної клініки  ISSN 1681-2786. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України. 2019. № 4 (82) с.18

4. Про реалібітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності Проєкт Закону України від 16.06.2020 № 3668 https://ips.ligazakon.net/document/JI02413A

5. Реабілітаційні команди https://langs.physio-pedia.com/uk/rehabilitation-teams-uk/

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення