ДОСЛІДЖЕННЯ МОДЕЛЮВАННЯ МЕРЕЖ ПЕТРІ НА БАЗІ РОЗРОБЛЕНОГО ПРОГРАМНОГО ПРОДУКТУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ДОСЛІДЖЕННЯ МОДЕЛЮВАННЯ МЕРЕЖ ПЕТРІ НА БАЗІ РОЗРОБЛЕНОГО ПРОГРАМНОГО ПРОДУКТУ

12.11.2023 20:13

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Чорний Єгор Віталійович, магістрант, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м.Чернівці



Вступ. Метою роботи є створення програмного забезпечення для дослідження класичних мереж Петрі, вивчення їх недоліків та проблем які виникають при їх використані.

Аналіз проблеми. В наш час все більшого поширення набула проблема паралельного обчислення. Разом з нею і виникло багато інших проблем, зокрема моделювання розподілених обчислень. При моделюванні розподілених обчислень можуть бути використані класичні мережі Петрі.

Класичні мережі Петрі використовуються саме для проектування розподілених обчислень і широко використовується при розробці паралельних процесів. За допомогою класичних мереж Петрі навіть моделюються операційні системи.

Мережі Петрі (МП) – математичний апарат для моделювання динамічних дискретних систем. МП використовуються для моделювання асинхронних систем, що функціонують як сукупність паралельних взаємодіючих процесів. Аналіз МП дозволяє отримати інформацію про структуру та динамічну поведінку модельованої системи.

Інакше кажучи, для представлення дискретних процесів управління, що характеризуються наявністю паралельних процесів, а також асинхронних процесів, використовують моделі, що запропоновані К.А. Петрі для моделювання цифрових автоматів в його дисертації.

Запропоноване технічне рішення Було спроектовано та реалізовано програмне забезпечення для симуляції мереж Петрі з елементами інформаційної підтримки та функціоналу тестування. Програмний продукт розроблений як веб-сторінка з використанням мови програмування JavaScript, фреймворку Bootstrap 4, js-бібліотеки jQuery та js-скриптів для створення локальної бази даних RxDataBase. При цьому об’єкти змодельованих мереж Петрі на сторінку додаються як компоненти SVG (Scalable Vector Graphics). Оскільки програмне забезпечення розроблене як веб-сторінка, то для відображення його роботи треба веб-переглядача. Всі, окрім веб-переглядача Internet Explorer, коректно працюють та відображають моделі МП. Розробка ПЗ як веб-проекта дає можливість, також, його функціонування на різних платформах та на різних ОС.

Інтерфейс програмного забезпечення складається з панелі кнопок, що дають можливість побудови, збереження у файл та пам’ять, завантаження з пам’яті чи з файлу моделі МП, видалення та додавання елементів мережі (позицій, переходів, маркерів, зв’язків), очищення області побудови мережі, запуску на виконання та зупинки МП.

Проводилось випробування розробленого програмного продукту, яке продемонструвало його гнучкість, нормалізовану працездатність та відповідність заданим вимогам.

Тестування програмного продукту показало його працездатність та відповідність функціональним, кваліфікаційним та експлуатаційним вимогам.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення