РЕКУПЕРАЦІЯ ТЕПЛА - ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ В КВАРТИРІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

РЕКУПЕРАЦІЯ ТЕПЛА - ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ В КВАРТИРІ

05.11.2023 19:31

[3. Технічні науки]

Автор: Канц Валентина Василівна, викладач кафедри «Теплоенергетики та технологій машинобудування», Первомайський навчально-науковий інститут НУК ім. адмірала Макарова


Рекуперація тепла - енергозберігаюча технологія, що дозволяє економити на опаленні. Пластинчасті, роторні рекуператори забезпечують вентиляцію приміщення, при цьому тепло відпрацьованого повітря, що відходить, використовують для підігріву свіжого потоку, приміщення провітрюється з мінімальним впливом на температуру. Повітря повністю оновлюється кожні дві-три години. Установка рекуператора вигідна в першу чергу приватним домовласникам, які опалюють свої будинки самостійно і платять за кожен градус. 

Рекуператор  - це особлива приточно-витяжна вентиляційна установка, яка здійснює теплообмін між припливним і витяжним потоками повітря і забезпечує збереження тепла, витраченого на підігрів припливного повітря.  Механізм дії полягає в тому, що свіже повітря надходить через припливні грати, розташовані на фасаді будівлі. Далі по мережі теплоізольованих повітроводів проходить до припливно-витяжної установки, де пропускається через фільтри [1, с.34].  Безпосередньо в самому рекуператорі відбувається обмін свіжого повітря і відпрацьованого теплого повітря. Після теплообміну акумульоване повітря виводиться на вулицю. Рекуператор може бути використаний як в централізованій системі вентиляції, так і децентралізовано. Централізовані конструкції доцільні для приватних будинків, вони забезпечують обробку всього обсягу подаваного всередину будинку повітря, а потім його розведення по вентиляційних каналах в різні кімнати. Децентралізована система рекуперації краща для багатоквартирних будинків в силу простоти монтажу і експлуатації. У цьому випадку кожне приміщення або кімната будуть забезпечені власним рекуператором, який можна регулювати індивідуально.





Рисунок 1 - Механізм дії рекупераційної установки

Одна з основних їх переваг - відсутність необхідності обладнувати повітроводи. Але вони мають істотний недолік - для ефективної роботи установки необхідна достатня відстань між припливним повітрям і повітрям, що видаляється, інакше все отримане свіже повітря тут же піде "в трубу". Згідно з діючими нормами рекомендована відстань між протилежними потоками повітря має бути не менше 1,5 метрів [2, с. 10]. 

Однією з найважливіших характеристик рекуператорів є їх ефективність (ККД). Він розраховується зі співвідношення максимально можливої одержуваної кількості тепла і в дійсності отриманого тепла за теплообмінником. Ефективність рекуператора можна порахувати за формулою:

N = (TR - TV): (TI - TV),

де N - коефіцієнт рекуперації;TR - температура повітря на виході рекуператора; TV - температура повітря на вулиці;  TI - температура повітря в приміщенні.   

ККД рекуператорів коливається від 30 до 96% і залежить від виду рекуператора, різниці температур і від швидкості руху повітря через теплообмінник.

Література

1.Семенов Ю.В. Системи кондиціонування повітря з поверхневими повітряохолоджувачами / М. : ТЕХНОСФЕРА, 2014 р. - 272 с. 

2.ДБН В.2.5-67:2013 Опалення, вентиляція та кондиціонування. Затверд. наказом Мінрегіонбуду від 25.01.2013 р. № 24.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення