ЯК МУЛЬТИТЕНАНТНА АРХІТЕКТУРА ДОПОМАГАЄ ПІДТРИМУВАТИ ХМАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ НА ПРИКЛАДІ ПЛАТФОРМИ SALESFORCE - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ЯК МУЛЬТИТЕНАНТНА АРХІТЕКТУРА ДОПОМАГАЄ ПІДТРИМУВАТИ ХМАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ НА ПРИКЛАДІ ПЛАТФОРМИ SALESFORCE

08.06.2023 22:49

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Савченко Юлія Володимирівна, студент, Національний університет “Львівська політехніка”, Львів


На сьогоднішній день, хмарні технології здобули популярність і використовуються багатьма компаніями для організації своїх процесів. Ресурси користувачів надійно зберігаються у хмарі і є доступними у будь-який час та з будь-якого місця. Більшість переваг хмарних технологій походять від мультитенантної архітектури, на якій вони побудовані.

Мультитенантна архітектура є підходом до проектування, при якому групи користувачів працюють окремо у своїх ізольованих середовищах, але при цьому фізична інфраструктура (віртуальна машина чи сервер) є спільною. Таким чином, користувачі мають доступ тільки до своїх даних, а також можуть підлаштовувати вигляд, бізнес процеси і правила доступу у власному середовищі відповідно до своїх уподобань і потреб з допомогою метаданих.

Хмарна платформа Salesforce використовує мультитенантну архітектуру. Користувачі мають окремі екземпляри Salesforce, які називаються організаціями, де вони можуть використовувати інструменти для встановлення доступів, налаштування автоматизації, створення нових компонентів і так далі. Ці налаштування зберігаються у вигляді метаданих окремо для кожної організації.

Для зберігання даних і метаданих різних користувачів, Salesforce підтримує єдину мультитенантну базу даних. Мультитенантне ядро, яке управляється платформою, зчитує дані і метадані окремих організацій для підвантаження налаштованих користувачем бізнес процесів, компонентів і коду. На платформах, що побудовані на мультенантній архітектурі, користувачі мають спільні апаратні і програмні ресурси, тому витрати на підтримку і супровід інфраструктури розділяються між користувачами одного середовища. У порівнянні з архітектурою, яка орієнтована на забезпечення кожного користувача окремою фізичною машиною, підхід мультенантності є гнучкішим і менш часозатратним. Основними перевагами такої архітектури є:

1.Масштабованість. В одному середовищі компаніям легше забезпечувати потреби клієнтів і налаштовувати власні процеси. Код, доступи та інші ресурси не потрібно переносити з одного середовища на інше, ризикуючи щось втратити чи не повністю встановити.

2.Продуктивність. Користувачі мають швидкий доступ до ресурсів у своїх середовищах. Оскільки дані не копіюються на окремих серверах, не потрібно виділяти додатковий простір і час.

3.Легкий супровід. При внесенні змін в одному середовищі, всі користувачі бачитимуть оновлення. Тому, не потрібно займатись управлінням декількох версій програми і встановленням для кожного користувача.

4.Менші витрати. З мультенантним підходом хмарних технологій, компаніям не потрібно витрачати додаткові кошти на апаратне забезпечення і ліцензії для своїх працівників.

Отже, на прикладі платформи Salesforce, можна зробити висновок, що мультитенантна архітектура сприяє ефективному використанню ресурсів програмного забезпечення. У порівнянні з традиційними підходами до проектування систем, мультитенантний підхід забезпечує гнучкість та простоту для управління й супроводу.

Література

1."Platform Multitenant Architecture" (Мультитенантна архітектура платформи). - https://architect.salesforce.com/fundamentals/platform-multitenant-architecture.

2."Multi-Tenant Architecture" (Мультитенантна архітектура). - https://www.gooddata.com/blog/multi-tenant-architecture/

______________________________________________________________

Науковий керівник:  Павич Наталія Ярославівна, кандидат технічних наук, доцент, Національний університет “Львівська політехніка”, Львів

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення